Hoppa till innehållet
Foto: Linnea Lindberg

"Hela staden förvandlas till ett vinterparadis"

Publicerad: 11 juli 2017

Therese Andersson är 22 år och kommer från Nykvarn. Hon läser tredje året på civilingenjörsprogrammet teknisk design.

Hej! Vem är du?

Jag heter Therese och har studerat klart mitt tredje år på civilingenjörsprogrammet teknisk design. Jag kommer ursprungligen ifrån Nykvarn utanför Södertälje.

Varför läser du den utbildning du läser?

Jag har sedan jag var liten tyckt om att pyssla och uppfinna saker. Under senare år fick jag även upp ögonen för teknik och design. På gymnasiet läste jag teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling och tyckte det var kul och spännande. Att det just blev civilingenjör teknisk design tror jag är för att jag såg det som ett bra yrke för framtiden. Det kommer alltid behövas personer som till exempel tar fram nya produkter.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

Min utbildning är det bästa av två världar. Det finns den kreativa sidan där vi kan hitta på galna idéer genom att vara kreativa med hjälp av kunskaper inom till exempel skissning och modellbyggnad. Sen har vi den tekniska sidan som gör att vi faktiskt vet hur man gör för att kunna genomföra idéen. Det kan tillexempel vara att vi lär oss om material och hållfasthet.

Varför valde du Luleå tekniska universitetet?

Jag valde Luleå tekniska universitet efter att jag besökt universitetet under en dag den våren då jag sökte in. Jag fick uppfattningen att det var bra sammanhållning i klasserna och lärarna verkade trevliga. Det som gjorde att jag valde Luleå tekniska universitet var främst att de flesta som söker hit har flyttat långt hemifrån, vilket gör att det blir en bra samanhållning i klassen. Även naturen med skidåkning lockade.

Vad tycker du om Luleå?

Jag har blivit lite smått förälskad i Luleå efter att jag flyttade hit. Luleå har allt! Här får man riktiga vintrar med mycket snö. Hela staden förvandlas till ett vinterparadis, tillskillnad från Stockholm där det för det mesta är slask. Sen är våren helt underbar efter den långa vintern. Jag tror man uppskattar våren på ett helt annat sätt här uppe.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Under en vanlig dag kan jag ha ett gruppmöte med projektgruppen på morgonen fram till lunch. Sedan äter jag lunch med mina vänner. Sen arbetar jag på egen hand fram till eftermiddagen. Efter skolan passar jag på att träna på gymmet som ligger på campus. Sedan äter jag middag och kanske pluggar någon timme innan det är dags att sova.

Vad vill du jobba med efter examen?

Det finns så mycket man kan arbeta med när man är klar. Sedan mitt första år på min utbildning har jag jobbat på Scania i Södertälje på somrarna, och det är något jag skulle vilja fortsätta med. Att få arbeta som projektledare på ett större företag vore riktigt kul.

Något råd till den som funderar på att läsa vid Luleå tekniska universitet?

Om det innebär en längre flytt så skulle jag säga "våga ta steget!" Jag flyttade hit direkt efter gymnasiet och det var både det läskigaste och bästa valet jag har gjort. Jag har läst lite mer än halva min utbildning nu, och de åren har varit de bästa i mitt liv. Jag har fått vänner för livet och har redan skapat många roliga minnen. Ställ dig i bostadskö så snabbt som möjligt och var med på nolleperioden.