Hoppa till innehållet
LTU_Kristin-Kammensjö
Kristin Kammensjö studerar civilingenjör teknisk design. Foto: Lars Andersson

Fick nya perspektiv som utbytesstudent

Publicerad: 11 april 2014

Möjligheterna att studera utomlands är mycket goda för studenter på Luleå tekniska universitet. Kristin Kammensjö som läser civilingenjör teknisk design åkte till USA Som utbytesstudent under ett halvår. Ett beslut som hon inte ångrar.

– Jag utvecklades enormt mycket som människa och terminen i USA vidgade mina perspektiv på design som jag kommer att ha nytta av senare i mitt arbetsliv,säger hon.

Kristin som går femte och sista året på civilingenjör teknisk design åkte vårterminen 2013 till Western Washington University som ligger i staden Bellingham, ungefär två timmar norr om Seattle på den amerikanska västkusten. Luleå tekniska universitet har ett etablerat samarbete med universitet och Kristin hoppade på programmet för industriell design.

Högre tempo

– Det var ett annat arbetssätt än här i Sverige på både gott och ont. Tempot är betydligt mer uppskruvat och vissa perioder så var jag mer på skolan än hemma vilket kan vara tufft men det är samtidigt väldigt inspirerande och lärorikt, berättar Kristin som inte upplevde bristen på fritid som något stort problem.

– Här hemma har jag ett helt liv att se efter men när man som jag åker utomlands en termin för att plugga så kan man planera livet utefter det på ett annat sätt.

Lockades av den akademiska utmaningen

För många kan det te sig skrämmande att lämna tryggheten i Sverige och ge sig iväg tvärs över jordklotet men Kristin avskräcktes aldrig av det.

– Jag har bott utomlands och pratat engelska under flera perioder av mitt liv så det var aldrig något större problem. Jag hade dessutom med mig en annan utbytesstudent från Sverige som var ett stort stöd när det behövdes, berättar Kristin.

Även om äventyret var en del av lockelsen så var det den akademiska utmaningen som främst tilltalade henne.

– Jag ville få chansen att verkligen ”nörda” in mig på design ett halvår. För mig var det inte resan i sig som lockade utan programmet. Jag ville åt en spets och nya perspektiv till min ordinarie utbildning. Och det tycker jag verkligen att jag fick också.

Större självförtroende

Större självförtroende och driv i projekt samt mängder av inspiration är de främsta vinsterna från tiden i USA tycker Kristin som varmt rekommenderar andra studenter att ta klivet ut i världen.

– Det är en jättebra erfarenhet som jag verkligen inte vill ha ogjord. Ett tips för de som är sugna är att planera långt i förväg och göra en rejäl efterforskning först, sen är det bara att åka det mesta brukar lösa sig bra när du väl är på plats, säger hon.