Niklas Törnå
Forskningsing 1:e
Forskningsämne: Byggkonstruktion
Avdelning: Byggkonstruktion och brand, Industriellt och hållbart byggande
Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
-
Luleå, T2025
Om mig
Jag har ett djupt och genuint intresse för att träffa nya människor och bygga nätverk. För mig kan personen bredvid mig på ett flyg eller tåg vara nyckeln i ett framtida projekt och väl värd att lära känna. Jag älskar kommunikation, både i skriftligt och grafiskt: jag kan spendera timmar på att fundera hur ett forskningsprojekt kan paketeras för att bättre nå sin publik. På min fritid brinner jag för trädgårdsarbete, allt från grönsaker till äppelträd. Jag är fängslad av en växts resa, från att så ett litet frö i jorden till att se det bli en planta eller träd. Naturen är verkligen fascinerande, och den processen är ofta en källa till inspiration för mig, särskilt i mitt möte med studenter och deras utbildningsresa.
Jag började min tid vid Luleå Tekniska Universitet (LTU) år 2013, först som student i Väg- och vattenbyggnad med inriktning mot konstruktionsteknik och sedan som doktorand. Efter att ha kommit halvvägs genom min doktorandutbildning tog jag en ett och ett halvt års paus och arbetade hos Sveriges kommuner och regioner (SKR). Min forskning fokuserar på dialogprocesser i kommunal markanvisning, och min tid på SKR gav ett värdefullt praktiskt perspektiv. Nu är jag tillbaka på LTU och arbetar med universitetets tredje uppdrag, att sprida vår forskning till allmänheten, rekrytera nya studenter och marknadsföra SBN:s program. Men viktigast av allt: att fortsätta min forskning.
Forskningsintressen
I en tid med stort behov av snabb urbanisering blir det viktigare att studera det sociala mellan stadsutveckling och våra uppsatta hållbarhetsmål. Min forskning fokuserar på processen att ställa och kontrollera hållbarhetsmål inom kommunal stadsutveckling, med särskilt fokus på dialogprocessen. Denna process är en intressantsamarbetsplattform där kommuner och byggaktörer möts för att nå högre hållbarhet. Utmaningen ligger dock i att navigera den delikata balansen mellan dessa ambitioner och de praktiska områdena inom stadsplanering och byggnation. Mitt mål är att studera samordningsmekanismerna som styr denna process, för att belysa hur kommuner kan styra stadsutvecklingen mot hållbarhet mer effektivt. Genom en djupdykning i strävar jag efter nyckelfrågor som inte bara förbättrar vår förståelse för kommunal samordning utan också banar väg för en mer hållbar framtiden för staden.
Mina mål är att
- Kartlägga samordningsmekanismerna inom en konkurrensutsatt dialogprocess för att identifiera hur kommuner och byggaktörer effektivt kan samarbeta.
- Analysera effekten av obligatoriska och frivilliga aktiviteter inom den konkurrenspräglade dialogprocessen på uppnåendet av hållbarhetsmål.
Professionell expertis
- Markanvisningsprocesser
- Organisatorisk förvaltning
- Marknadsföring och annonsering
- Policyskapande
- Kommunikation
- Grafisk design