Hoppa till innehållet

Tillämpad artificiell intelligens

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Vårt ekosystem av AI-relaterad grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer i företag och industrier. Vi bidrar till säkra och mätbara AI-innovationer som gör skillnad i vardagen och som gynnar samhället i stort.

Dmitri Rachkovskij och Evgeny Osipov Foto: Linda Alfredsson
Siktar mot resonerande AI

Forskare vid Luleå tekniska universitet försöker skapa system som motsvarar djurs och människors tankeförmågor. Målet är att bidra till lösningen av artificiell generell intelligens. – Det är det mest intressanta problemet att lösa för mänskligheten, säger Dmitri Rachkovskij, gästprofessor vid Luleå tekniska universitet.

Robotik och AI, Luleå Tekniska Universitet, NASA/JPL
Att hitta liv i rymden med NASA/JPL

Luleå tekniska universitet är bland de få som är del i ett prestigefyllt samarbete med NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) med ett gemensamt mål att utforska eventuella tecken på liv på andra planeter. Detta samarbete kan med tiden svara på en av de största frågorna någonsin: ”Finns det liv på andra planeter?”

Marcus Liwicki, Tommaso Dorigo och Elaine O. Nsoesie
Succé för framtidens djupinlärning

Dagens experter och framtidens forskare träffades på Luleå tekniska universitet under DeepLearn 2022 Autumn, världens största forskarutbildningsevenemang inom djupinlärning. – Det har varit fantastiskt. Vi har fått interagera med några av världens mest välrenommerade forskare, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet.