Hoppa till innehållet

Tillämpad artificiell intelligens

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Vårt ekosystem av AI-relaterad grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer i företag och industrier. Vi bidrar till säkra och mätbara AI-innovationer som gör skillnad i vardagen och som gynnar samhället i stort.

AI video bild

I projektet Applied AI DIH North utforskar Luleå tekniska universitet gränserna för artificiell intelligens.

DeepLearn 2022 Autumn
Prestigefyllt AI-event till Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet kommer att stå värd för DeepLearn 2022 Autumn, världens största forskarutbildningsevent inom djupinlärning. – Det är ett utmärkt tillfälle för oss att visa upp vad vi kan och att kunna påverka inom det här forskningsområdet, säger Marcus Liwicki, vicerektor för tillämpad AI vid Luleå tekniska universitet.

AIF Construction
Universitetet utvecklar AI och digitalisering i byggbranschen

Projektet AI Factory vid Luleå tekniska universitet utvidgas nu ytterligare med AIF Construction, det vill säga byggbranschen. Sedan tidigare finns AIF Railway och AIF Mines. I projekten samarbetar forskning, företag och myndigheter. – Vår målsättning är att AI ska vara ett viktigt hjälpmedel i att stötta och förenkla industrins arbete, säger Ramin Karim, professor och verksamhetsledare.

Självgående drönare ska göra farligt gruvarbete

Visionen är att i framtidens gruvor ska maskiner göra allt jobb, men det kräver en viktig pusselbit – något annat som effektivt och självständigt kan utföra farliga arbetsuppgifter.

Foto: Hedyeh Jafari
Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2021

Sina Sharif Mansouri, vid Institutionen för system- och rymdteknik, har av Vattenfall tilldelats 2021 års pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.