Hoppa till innehållet

Tillämpad artificiell intelligens

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Vårt ekosystem av AI-relaterad grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer i företag och industrier. Vi bidrar till säkra och mätbara AI-innovationer som gör skillnad i vardagen och som gynnar samhället i stort.

Program på grundnivå - avancerad nivå
Conifer
Inspektion av skog med autonoma drönare

Forskare på Luleå tekniska universitet ska undersöka hur AI kan förbättra förståelsen och tolkningen av information vid skogsinspektion med hjälp av drönare.

George Nikolakopoulos, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Forskare får påverka robotiken i Europa

George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet, har utsetts till styrelseledamot i euRobotics. – En plats i styrelsen är ett kvalitetsbevis för hela vår forskargrupp, säger George Nikolakopoulos.

AI
Arbetar för jämställd AI

Artificiell intelligens kan bidra till att skapa diskriminering. Därför arbetar Maskininlärningsgruppen vid Luleå tekniska universitet aktivt för att framtida AI-lösningar ska bekämpa ojämlikheter och förbättrar jämställdheten.

Foto: Sofia Stridsman
Autonoma robotar gör nytta från underjorden till rymden

Luleå tekniska universitets forskare utvecklar nästa generations autonoma robotar – som kan användas till såväl räddningsaktioner som utforskning av planeter. I forskningen spelar universitetets nya robothund Spot en viktig roll. – Vi laddar roboten med ett uppdrag som den sedan utför, utan pilot eller människa som styr, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens.

sommarjobbare 1
Sommarjobb med AI-motor i centrum

Sex personer har anställts för att arbeta med projektet AI- Factory Railway, AIFR, under sommaren. De flesta av dem är studenter från olika universitet. På olika sätt ska de arbeta med utvecklingen av en AI-motor. – Det är spännande och roligt att få arbeta praktiskt med det som man läst om i teorin, säger Martin Arenbro, som läser civilingenjör, datateknik.