Hoppa till innehållet

Tillämpad artificiell intelligens

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Vårt ekosystem av AI-relaterad grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer i företag och industrier. Vi bidrar till säkra och mätbara AI-innovationer som gör skillnad i vardagen och som gynnar samhället i stort.

Industriella revolutionen i Norrbotten
Revolutionera industrin med AI

Luleå tekniska universitet kommer att förvandla Norrbotten till den mest avancerade regionen när det gäller användningen av robotik och AI i hela Europa genom att använda den senaste teknologin och forskningen. – Detta är framtiden för industrin, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI.

Roboten pepper
AI tipsar om plugg och fest

Du läser just nu en automatiserad intervju med chattbotten ChatGPT. Det är alltså inte någon människa som svarat på frågorna, utan de är genererade av chatbotten som vem som helst kan använda. Svaren i vår intervju är lite förkortade och chatbotten är ingen fena på grammatik ännu, så den är också lite justerad.

AI
Norra Sverige tar täten inom tillämpad AI

Små och medelstora företag har lärt sig mer om artificiell intelligens och hur det kan göra nytta för deras affärer. Luleå tekniska universitet har i sin tur hittat nya samarbetspartners för företagsnära forskning. Efter tre år avslutas nu ett projekt vars resultat pekar på att universitetet vunnit AI-mark.