SUN – Naturresurser för hållbar samhällsomvandling
Norra Sverige har förutsättningar att visa vägen för en framgångsrik omställning av basindustrin som inte bara gynnar Sverige utan även övriga världen.
Luleå tekniska universitets satsning SUN, Naturresurser för hållbar samhällsomvandling, tar fasta på de tillgångar i form av malm, skog och vatten, som är av central betydelse för att förverkliga den samhällsomvandling som behövs för att nå FN:s globala hållbarhetsmål. Vi vet att det är just här, i norra Sverige som den tekniska utvecklingen och omställningen av våra nationella basindustrier, kan bli en föregångare för hur man når FN:s globala hållbarhetsmål. Sveriges viktiga basnäringar malm, trä och vattenkraft som finns i norra Sverige, är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen.
Läs mer om FN:s globala mål Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SUNs ledning
Vetenskaplig ledare: Tobias Bauer
Biträdande vetenskaplig ledare: Patrik Söderholm
Forskarskolan: Karin Beland Lindahl och Joel Andersson
Projektledare: Betty Christakopoulou
Om SUN
Sveriges viktiga basnäringar malm, trä och vatten som finns i norra Sverige, är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen. SUN tar fasta på dessa tillgångar.
Forskarskola
SUNs forskarskola syftar till att skapa en kreativ tvärvetenskaplig miljö där doktorander bedriver forskning på temat naturresurser för en hållbar samhällsomvandling med fokus på malm, trä och vatten.
Gästforskare
Vi delfinansierar kortvariga besök av produktiva forskare för att utvidga universitetets nätverk i den akademiska världen och stärka vår forskning inom naturresursområdet.
Möt våra forskare
Hos oss finns en rad kompetenta forskare som med hjälp av deras forskning, driver SUN framåt.