Hoppa till innehållet

Årets brobyggare 2022 blev Robert Hällmark

Publicerad: 3 februari 2023

Vid brobyggardagen 2023 i Göteborg utnämndes Robert Hällmark, adjungerad professor i byggkonstruktion vid Luleå teknika universitet samt senior teknisk specialist på Trafikverket, till årets brobyggare 2022.

Efter två år av både digitala och inställda konferenser genomfördes äntligen den årliga brobyggardagen igen där årets brobyggare utsågs och medverkande fick ta del av föredrag om svenska och internationella projekt samt aktuella ämnen.

– Det är otroligt hedrande och roligt att få ta emot detta pris säger en glad Robert Hällmark från Luleå tekniska universitet, som bland annat arbetat med Partihallsförbindelsen i Göteborg, järnvägslyftbron över Södertälje kanal och broar över E4:an i Kista.

Juryns motovering:

Årets brobyggare har utmärkt sig genom utvecklandet av beräkningsverktyg för innovativa förstärkningsmetoder, något som medfört en förlängd livslängd av befintliga broar till stor vinning för både förvaltare och miljö. Pristagaren har även en unik förmåga att kombinera en djup teoretisk kunskap inom konstruktionsteknik med kunskap om produktionsmetoder, standarder och utförande. Dessutom är årets brobyggare, genom sin pedagogiska färdighet och breda kunskap, en inspiration för kommande konstruktörer och en garant för att branschen förses med välutbildade ingenjörer.

– Robert har sedan sitt oerhört fina examensarbete 2005 tillfört branschen mycket som konstruktör, Trafikverksexpert samt forskare. Resultaten från Roberts doktorsavhandling har glädjande nog använts vid förstärkning av broar i både Sverige och Norge, säger Peter Collin, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet och handledare för Robert Hällmark under studie- och doktorandtiden.

Robert Hällmark

Robert Hällmark, Adjungerad professor

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser