Hoppa till innehållet
Monica Karlsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Monica Karlsson ny professor och ämnesföreträdare

Publicerad: 19 januari 2023

Monica Karlsson är ny professor vid Luleå tekniska universitet och ny ämnesföreträdare för engelska med didaktisk inriktning. Som språkvetare har hon forskat om hur universitetsstudenter lär sig engelska. Hon ser fram emot att ena litteratur- och språkvetenskap i rollen som ämnesföreträdare, samt att utforska Luleå.

”Paint the town red” är ett av Monica Karlssons favoriter när det kommer till idiomatiska uttryck – uttryck som liknar talesätt och är svåra att översätta. Hur förstår studenter dessa uttryck, och vilka metoder kan främja lärandet av dem? Om det handlar hennes bok som kom ut 2019.

Monica Karlsson började läsa engelska vid Högskolan i Skövde, fortsatte till Göteborgs universitet och doktorerade 2001 i Lund. De senaste 20 åren har hon varit anställd vid Högskolan i Halmstad, och sedan mitten av januari är hon professor vid Luleå tekniska universitet och ämnesföreträdare för engelska med didaktisk inriktning.

Hennes forskning har gått från hur avancerade inlärare utvecklas grammatiskt till hur de förstår vokabulär, till exempel idiomatiska uttryck. Den senaste boken kom hösten 2022. I den undersöker hon hur studenter förstår olika slags ord, till exempel polysema ord – ord med flera olika betydelser.

Förhoppningar om gemensamt forskningsprojekt

Luleå är ny mark för Monica Karlsson, förutom ett tidigare samarbete med en ansökan för ett forskningsprojekt. Redan andra dagen på sitt nya jobb har hon hunnit få en bild av vad den första terminen kommer att handla om.

– Som ämnesföreträdare är det mycket att sätta sig in i och många mötesytor. Jag behöver lära känna gruppen och organisationen innan några stora beslut ska tas. Under våren har vi mycket att göra, ämneslärarutbildningen och grundlärarprogrammet arbetas om och det kommer ta mycket tid, säger Monica Karlsson.

Hon hoppas att forskningen så småningom kan få mer tid. En förhoppning är också att skapa ett gemensamt forskningsprojekt inom engelska med didaktisk inriktning.

– Litteratur- och språkvetenskap skiljs ofta åt. Jag skulle gärna vilja att vi som grupp kan utveckla en ansökan för externa medel, för ett projekt där vi alla kan samarbeta. Men det är ännu bara på skissplanet, säger hon.

”Ska bli jättekul att utforska Luleå”

Vad betyder då ”Paint the town red”? Jo att göra stan osäker. Trots att det är en favorit bland idiomatiska uttryck beskriver sig Monica Karlsson inte som en storstadsmänniska.

– Jag gillar att vara i naturen, vandra och bara vara ute. Det ska bli jättekul att utforska Luleå.

Just nu befinner hon sig i Lidköping, där hon är uppvuxen och dit hon återvände för några år sedan. Under våren kommer det mesta av arbetet ske på distans, men med siktet inställt på att vara sig på plats i Luleå från höstterminen.

Utöver naturintresset gillar Monica Karlsson att läsa, inte bara för jobbets skull. Ingen genre sticker ut, men hon undviker översättningar och läser gärna på engelska.

– Engelskan har väldigt många synonymer, det finns en ordrikhet som ger nyanser i språket. Förutom läsning är film ett stort intresse, jag ser nästan allt som kommer ut.