

Ulrika Bergmark
Luleå tekniska universitet
Aktuellt just nu
Från och med den 1 september 2017 arbetar jag som skolforskare i Piteå kommun. Tjänsten finansieras av Riksbankens jubileumsfond (Flexitforskaranställning) och med stöd av Sparbanken Nord och LTU. Flexitforskaranställningen syftar till att bygga broar mellan akademi och organisation och omfattar både forskning och utvecklingsarbete.
I den nya skollagen (2010:800) utökades uppdraget att i skolan arbeta med forskning, vetenskaplig grund och vetenskapligt förhållningssätt. Piteå kommun har sjösatt ett antal strategier för att stödja den praktiknära forskningen och som ett led i sina satsningar ville de då knyta en skolforskare till sin verksamhet och fick då möjligheten genom Riksbankens jubileumsfonds utlysning inom Flexitprogrammet.
Det övergripande syftet med forskningsprojektet, som kallas PiteSkolforsk, är att analysera och problematisera erfarenheter med att integrera forskning och forskningsbaserat arbetssätt i skolundervisning gjorda av olika aktörer inom kommun och akademi, dels identifiera utmaningar och möjliggörande strategier i samverkan mellan kommun och akademi.
Piteå kommuns hemsida om forskning och utveckling i förskola och skola: https://www.pitea.se/forskningoutveckling
Vill du ta del av mitt arbete som skolforskare kan du också följa:
Instagramkonto ulrika_bergmark_skolforskare
Facebook-sida: UIrika Bergmark - skolforskare
Relaterade länkar
[https://www.ltu.se/ltu/media/news/Flyttar-sin-forskning-ut-i-samhallet-1.167921]
[https://www.rj.se/Forskningsnyheter/2017/fler-forskare-ger-sig-ut-i-samhallet/]
[https://www.pitea.se/Invanare/Skola/pitea-i-topp-en-skola-i-framkant/forskning-och-utveckling/forskningssamverkan-lulea-tekniska-universitet/]
[https://www.instagram.com/ulrika_bergmark_skolforskare/?hl=sv]
[https://www.facebook.com/ulrikaskolforskare/?pnref=story]

Presentation av mig själv
Min grundexamen är gymnasielärare i svenska och religion. Efter arbete i gymnasium och grundskola blev jag doktorand i lärande vid Luleå tekniska universitet 2005. Den 5 juni 2009 disputerade jag.
Under mina forskningsstudier har jag varit knuten till Forskarskola för kvinnor.
November 2009 fick jag Norrbottensakademiens forskarpris. Läs mer på noak.org
2014 blev jag antagen som docent och tillika biträdande professor i pedagogik. Min docentföreläsning höll jag i Vetenskapens hus den 4 juni. Vill ni ta del av den klicka på länken https://vimeo.com/103983295
Relaterade länkar
[http://www.skolporten.com/art.aspx?id=4wWzP]

Presentation av forskning
"Building an Ethical Learning Community in Schools" är min avhandling som är gjord i en 7-9-skola. Syftet med avhandlingen var att undersöka skolan som etisk praktik.
"Skolan suger" ... eller? Att ge röst och barn och ungas erfarenheter av psykosocial hälsa i sin lärandemiljö. Forskningsprojekt 2009-2011 (finansieras av Vetenskapsrådet). Du kan läsa mer om projektet här.
Relaterade dokument
[http://www.ltu.se /cms_fs/1.12579!/svensk%20sammanfattning_bergmark2009.pdf]
Relaterade länkar
[http://http://pure.ltu.se/portal/sv/publications/building-an-ethical-learning-community-in-schools(0ad22340-3280-11de-8066-000ea68e967b).html]
[http://www.hogskolan.net/main.asp?ArticleID=402886&CategoryID=4510&ArticleOutputTemplateID=184&ArticleStateID=2&ParentID=]

Värdefullt lärande - Den goda cirkeln
2010 kom boken Värdefullt lärande – Den goda cirkeln (Ulrika Bergmark, red.), utgiven på Betydelsefulla möten & Förlag. I den finns en rad berättelser av och med lärare, forskare och elever som skildrar erfarenheter som de har upplevt tillsammans.
Samtliga berättelser har en mycket viktig aspekt gemensamt: De visar alla på hur man som lärare kan utvecklas genom att ta sig tid för reflektion och eftertanke och även hur de aktiva val som vi gör i vår vardag och det vi väljer att fokusera på påverkar andra och oss själva.
Vill du veta mer om boken kan du läsa här.

Uppskattningens kraft: lärande, etik och hälsa
2011 kom boken Uppskattningens kraft: lärande, etik och hälsa (Studentlitteratur) som jag har skrivit tillsammans med min kollega Catrine Kostenius.
Boken syftar till att stimulera till professionsutveckling av blivande och redan yrkesverksamma lärare. Elevers upplevelser av omsorg, tilltro och delaktighet är, tillsammans med lärarens ansvar att stödja elevers lärande, avgörande för skolframgång.
Vi ger exempel på konkreta verktyg för att arbeta med ett uppskattande förhållningssätt i skolan.
Relaterade länkar
[http://http://www.ltu.se/edu/course/L00/L0041P]

Skolutveckling
Jag har under de senaste åren också arbetat med skolutvecklingsfrågor. Mellan åren 2006-2010 arbetade jag med Värdefullt som genomfördes i Piteå kommun.
Målet med Värdefullt var att skapa en etisk lärandemiljö i Hortlax skolområde (barn 1-16 år) i Piteå kommun. Kvaliteten i lärandet förbättras genom ett etiskt förhållningssätt, som involverar psykosocial och fysisk miljö, vilket påverkar: barn- och lärandesyn, bemötande, arbetssätt, innehåll i undervisning och organisation av verksamhet.
Våren 2009 blev skolutvecklingsprojektet Värdefullt nominerat till "Götapriset" ett kvalitetspris inom offentlig och statlig verksamhet.
Sedan 2010 har jag fortsatt mitt arbete som stödjare av skolutveckling inom Piteå kommun, Öjebyns rektorsområde. Arbetet där centrerar kring "Öjebyn 2015", som är en gemensam vision i ett 1-16-årsperspektiv. Lärarna har tillsammans med rektorerna exempelvis utarbetat en föräldramötesguide, som i ett led i att skapa kvalitativa samtal mellan hem och skola.
Relaterade dokument
[http://www.ltu.se /cms_fs/1.12579!/vardefullt_okt08_a4.pdf]