Möt en lärare – David Myhr
Läraren David Myhr har gjort rollen som Paul McCartney i liveversionen av Sgt Pepper's Lonely Heart's Club Band. Han har också varit med i The Merrymakers som nått stora framgångar framför allt i Japan. Hans största ögonblick i karriären är då han uppträdde i rollen som Benny Andersson i en stor ABBA-show inför ett fullsatt Hollywood Bowl.
Hej där, vem är du?
– Jag är en man med många hattar. Förutom att jag är universitetslektor vid Musikhögskolan i Piteå samt på Campus Borlänge så är jag artist, låtskrivare, musikproducent, musiker, jingelmakare, covermusiker. Dessutom har jag varit musikförläggare i mina dagar. Jag brinner för popmusik i största allmänhet och the Beatles i synnerhet vilket alla som känner mig fått erfara då jag lyckas hitta en koppling till Beatles i varje diskussion.
I vilka kurser möter studenterna dig?
– Jag undervisar främst i låtskrivande, musikproduktion och branschkunskap. På våra masterprogram med inriktning rockmusiker eller musikproduktion pop/rock har man möjlighet att träffa mig inom ramen för vilket ämne som helst som tangerar de områden jag nämner i första frågan.
Hur är du som lärare?
– Jag försöker vara uppmuntrande, peppande, avdramatiserande, lekfull, lyhörd, flexibel, avslappnad och humoristisk. Jag känner mig enormt ivrig att försöka lösa knutar och hjälpa studenterna att nå dit de själva vill. Det blir också alltmer tydligt för mig hur man aldrig själv blir fullärd utan man fortsätter att lära hela livet. Studenterna idag är på så pass hög nivå och vet bäst vad de själva vill att jag ser mig mer och mer som en mentor, ett bollplank och en som försöker hjälpa till självhjälp snarare än någon som sitter på alla svar.
Varför är det så roligt att undervisa?
– Därför att jag får chansen att stanna kvar i den värld som jag älskar. Det är en ynnest att precis som när jag själv var 22 nu några… nja, ganska många år senare tillsammans med studenter med samma nyfikenhet hela tiden finnas nära musikskapandets kärna och att försöka hitta den perfekta poplåten, det ultimata soundet och att fundera på den eviga tiotusenkronorsfrågan hur tusan man kan slå sig fram i en bransch där ingen karriärväg är den andra lik.
Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?
– Att det är enkelt och kul att skriva låtar och att varje låt du skriver inte behöver bli ditt livs låt. Snarare att det är ett hantverk man blir bättre på ju mer man håller på med det. Sedan försöker jag att dela med mig så mycket som möjligt av vad jag lärt mig om branschen samtidigt som jag försöker få studenterna att inse att de är de själva som ÄR ”branschen” om bara några år. Att om man jobbar stenhårt under studieåren både med att slipa sina verktyg men också genom att vara en skön person som både styr upp egna projekt och alltid levererar över förväntan till andra. Då kommer man att ha massor att bygga vidare på under de första förvirrade åren efter studietiden. Jag försöker själv vara ett levande exempel på en sådan person. Jag är också öppen som en bok kring min egen konstnärliga bana i hopp om att studenterna ska få med sig att om man jobbar hårt för sina drömmar och följer sitt musikaliska hjärta kan man vara lycklig i själen både i karriärmässiga med- och motgångar.
Varför ska man läsa musik vid Luleå tekniska universitet?
– Förutom att man när man läser vid LTU har tillgång till fantastiska resurser i form av utrustning och lokaler så har man dessutom ”förmånen” att inte ha så mycket annat runt omkring som lockar jämfört med i storstaden än att verkligen få ägna sig åt det man brinner för. Det finns otroliga möjligheter att genomföra sitt livs musikaliska drömprojekt tillsammans med både lärare och studenter. Vår verksamhet på jazz- och rocksidan präglas också allt mer av att låta studenternas egna musikaliska inriktningar styra. Vi tror nämligen inte på att försöka stöpa alla i samma form. Inom pop- och rockmusik är det av yttersta vikt att man utvecklar sin egna särprägel för att ha en chans till en karriär inom musiken.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen