
”Du kommer att bli undervisad av lärare som har miljöpolitik som sitt absoluta expertområde”
Simon Mattis huvudsakliga forskningsområde är miljöpolitik och miljöpolicy och hur man ska hantera de olika problem som uppstår då beslut ska fattas kollektivt av aktörer med olika intressen, utgångspunkter, förutsättningar och kunskaper.
Forskningsområdet har ett utpräglat beteendevetenskapligt perspektiv eftersom det handlar om hur individer agerar i grupp. Miljöfrågor är globala till sin natur, men lösningarna finns lokalt. Simon Mattis forskningsfrågor handlar därför också om hur de lokala, regionala och globala beslutsnivåerna samspelar, liksom hur samspelet ser ut mellan den politiska nivån och de som berörs av besluten. Som statsvetare studerar Simon Matti hur politiskt beslutsfattande används för att forma samhället.
– Det kan exempelvis handla om hur man löser marknadsmisslyckanden och olika koordinationsproblem med hjälp av politiska styrmedel.
En utbildning i tiden
Han tycker att den nya inriktningen miljö- och klimatpolitik ligger i tiden.
– Den handlar om de stora utmaningarna i miljön vi har framför oss. Samtidigt går de frågeställningar vi brottas med inom miljöpolitiken att överföra till andra framtidsområden. Frågor om kollektivt beslutsfattande och samverkan mellan det globala och det lokala aktualiseras även när vi exempelvis står inför att organisera den gemensamma välfärden.
Egentligen är inte utmaningarna med kollektivt beslutsfattande nya i sig. De frågor som exempelvis Aristoteles och Machiavelli ställer sig skiljer sig inte nämnvärt åt från de frågor statsvetare ställer idag. Men lösningarna är delvis andra.
– Den stora skillnaden är att samhället har förändrats. Vi är idag mer globala och sammankopplade än antikens greker var. Vi har en teknisk förmåga att göra mer skada på miljön än de, till exempel genom de enorma mängder växthusgaser vi släpper ut i atmosfären. Men på den positiva sidan så har vi idag lättare att kommunicera med varandra och därmed lättare att koordinera våra beslut.
Kurs om miljöpolitikens villkor
Studenterna kommer att möta Simon Matti redan under den andra terminen på inriktningen då han undervisar på en kurs om miljöpolitikens villkor.
– Vi kommer att vrida och vända på vad miljöproblem är, varför de uppkommer och hur vi har byggt upp olika system för att hantera problemen: lokalt, regionalt, nationellt, på EU-nivå och globalt. Vi kommer att behandla de här frågorna ur olika statsvetenskapliga perspektiv, men även utifrån andra samhällsvetenskapliga perspektiv, exempelvis nationalekonomi, sociologi och rättsvetenskap. [SW2]
Simon Matti menar att inriktningen kan tillföra tre olika saker. För det första får studenter, redan på grundnivå, undervisning inom det forskningsområde som statsvetarna vid Luleå tekniska universitet är som allra bäst på. För det andra är miljön en ödesfråga för mänskligheten. Det behövs därför, inte bara naturvetenskaplig, utan även samhällsvetenskaplig expertis inom såväl offentlig som privat sektor. För de tredje får lärarna möjligheten att testa nya undervisningsformer eftersom inriktningen ges på distans.
– Du som väljer den här inriktningen kommer att läsa en utbildning som ligger i tiden och få specialkunskaper som är eftertraktade på arbetsmarknaden samtidigt som du får en stabil generell statsvetenskaplig utbildning som är gångbar även utanför miljöområdet. Lärarna som undervisar har miljöpolitik som expertområde.
Kontakt
Simon Matti
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-492331
- simon.matti@ltu.se
- Simon Matti
Uppdaterad: