Tvärkonstnärlig scenproduktion – en utbildning där bredden är djupet
Sedan hösten 2023 ges kandidatprogrammet i tvärkonstnärlig scenproduktion vid Luleå tekniska universitet. Åtta studenter antogs den första omgången. Två av dem är Ludwig Rosengren och Sara Ingvarsdotter.
Den första terminen avslutades med att studenterna delades upp i två grupper som fick sätta upp varsin föreställning baserade på böckerna om Alfons Åberg respektive Alice i Underlandet. Studenterna har gjort allting själva, från att stå på scenen till att skapa scenografi och ljud.
Ludwig Rosengren är med i gruppen som har jobbat med Alice i Underlandet.
- Jag sökte den här utbildningen för att jag ville utöka min bredd och för att slippa välja. Jag tänker på scenkonsten som ett stort maskineri där olika konstformer samverkar och jag vill lära mig mer om hur det går till, säger Ludwig Rosengren som tidigare har gått en musikalutbildning.
I Sara Ingvarsdotters grupp har de byggt upp scenen där deras föreställning om Alfons Åberg ska utspela sig i miniatyrskala. Genom att bygga en miniatyr får de en överblick av scenen och kan testa olika lösningar innan de bygger scenen i skala 1:1.
- Vi valde Alfons Åberg eftersom det är lätt att följa boken och eftersom det händer saker som är kul att utforska med de olika audiovisuella verktyg som vi har fått jobba med under hösten, förklarar hon.
Under den första terminen har de fått testa både analoga och digitala tekniker. De har lärt sig grundläggande ljud- och ljusteknik, filmat, skapat bildprojektioner och byggt scenografi. På en av kurserna fick de i uppgift att göra skalenliga gestaltningar av den egna kroppen på ett papper. Övningen gick ut på att utforska hur kroppen är ett instrument som gestaltar något på en scen, att sådant som kroppens position och rörelse i rummet påverkar uttrycket.
- Det var intressant eftersom vi alla drog olika slutsatser om hur uppgiften skulle genomföras. Samma instruktion gav olika resultat, säger Sara Ingvarsdotter.
Ludwig Rosengren tycker om att utbildningen tar scenkonsten på allvar.
- Utbildningen går utanför ramen för de traditionella konstformerna på ett nytt och spännande sätt. Jag upplever att utbildningen behandlar scenkonst som en vetenskap och att den förtjänar att behandlas som sådan. Konsten har en otrolig makt i samhället och kan inte avfärdas som hittepå. Det är inte mindre tyngd i konstnärlig teknik än teknik inom andra områden.
Liksom Ludwig Rosengren har Sara Ingvarsdotter hållit på med både musik och teater tidigare.
- Jag har ett brett konstnärligt intresse och är intresserad både av det som händer på och bakom scenen. Hittills på utbildningen har jag fått lära mig nya verktyg för att skapa scenkonst. Scenkonst är en kollektiv process. Under hösten har jag funderat mycket på gruppdynamik. Vem är jag i den här gruppen? Vem vill jag vara? Hur vill jag uttrycka mig konstnärligt?
Ulf Friberg som är utbildningsansvarig för tvärkonstnärlig scenproduktion menar att den moderna scenkonsten behöver generalister.
- Det blir allt vanligare inom scenkonsten att blanda olika konstformer. Scenkonsten behöver sina specialister inom respektive konstform, men det kan vara svårt för specialisten att se bredden, att förstå hur de olika konstformerna samverkar. Vår utbildnings djup är bredd.
Även om tvärkonstnärlig scenproduktion satsar på bredd så kommer studenterna i slutet av utbildningen att kunna välja att specialisera sig. Ulf Friberg tycker att utbildningen är en bra grund att stå på för den som vill specialisera sig inom ett visst scenkonstnärligt område på en masterutbildning. Men kandidaten i tvärkonstnärlig scenproduktion räcker långt i sig. Som generalist kommer studenterna efter fullgjord utbildning att vara eftertraktade på exempelvis mindre teatrar, som utställningsproducenter och inom musikproduktion.
Luleå tekniska universitet har ovanligt goda förutsättningar för att ge en sådan här utbildning enligt Ulf Friberg.
- Här finns flera konstnärliga ämnen inom en teknisk ram. Det finns sedan tidigare ett tvärkonstnärligt samarbete mellan ämnena som har fördjupats under de senaste åren. Luleå tekniska universitet har Teaterhögskolan, Musikhögskolan och kompetens inom digital grafik för film och spel. Dessutom kan vi anlita personal från Norrbottensteatern som ligger vägg i vägg med Teaterhögskolan.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen