"Det finns en stor efterfrågan på miljöjuridiska kunskaper på arbetsmarknaden"
Yamini Lind jobbar på Vattenmyndigheten i Bottenviken vid Länsstyrelsen i Norrbotten. Hon tycker att det bästa med jobbet är att kunna påverka rättsutvecklingen i frågor som handlar om vatten och miljö.
Vad gör Länsstyrelsen?
– Länsstyrelsen är länken mellan staten och länet. Vi styrs direkt av regeringen till skillnad från kommunerna som är självstyrande enheter styrda av kommunvalda politiker. Länsstyrelsen samordnar och organiserar olika intressen i länet. Vi följer upp vad som sker på regional nivå och rapporterar till regeringen.
Vad har du för arbetsuppgifter?
– Vattenmyndigheten i Bottenviken är en av fem Vattenmyndigheter som finns vid fem olika länsstyrelser i hela Sverige. Vattenmyndigheten i Bottenviken ansvarar för vattenfrågor i både Norrbottens och Västerbottens län. Min uppgift är att samordna länsstyrelserna, kommunerna och andra myndigheter i frågor som rör bland annat badvatten, vattenverksamheter som exempelvis hamnanläggningar och bro- och vägbyggen som påverkar vattendragen. Jag avger yttranden i domstolsprocesser, lägger fram förslag till föreskrifter och hjälper myndigheter och kommuner att tolka lagstiftning på området.
Hur fick du jobbet?
– Efter min examen flyttade jag hem till Göteborg och sökte jobb där samtidigt som jag pluggade engelska på Göteborgs universitet. Eftersom jag inte fick något napp breddade jag mitt sökfält. Jag insåg att jag saknade kompisarna, snön och kylan i Luleå så jag började söka jobb här uppe. Jobbet jag sökte på Länsstyrelsen i Norrbotten var som miljöekonom. Visserligen hade jag läst lite miljöekonomi, men jag är ju rättsvetare och inte ekonom. Men de tog ändå in mig på intervju så jag fick tillfälle att visa upp mig. Mina kunskaper i miljöjuridik var intressanta och på så vis fick jag min nuvarande anställning.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att frågorna är så varierande och att det går att påverka den juridiska utvecklingen. Det är roligt att se att de synpunkter som vi på Vattenmyndigheten i Bottenviken har, påverkar domstolsbeslut och utformningen av ny lagstiftning.
Varför valde du att specialisera dig på miljörätt?
– Dels visste jag att det finns en stor efterfrågan på miljöjuridiska kunskaper på arbetsmarknaden. Dels tycker jag att miljörätt är kul. Som juridiskt ämne är miljörätten så som den ser ut idag relativt ung jämfört med en del andra juridiska ämnen vilket innebär att det finns många frågor på området som ännu är obesvarade i rättskällorna.
Varför sökte du rättsvetenskap i stället för juristprogrammet?
– Jag har alltid varit intresserad av juridik. På gymnasiet praktiserade jag på en affärsjuridisk byrå, men det var inte ett dugg kul. En studievägledare tipsade mig om att man kan läsa rättsvetenskap i stället om man inte vill bli advokat men ändå jobba som jurist.
Hur kändes det att flytta till Luleå från Göteborg för att plugga?
– Jag bestämde mig för att flytta långt från Göteborg. Om jag hade stannat kvar så hade fokuserat för mycket på att upprätthålla mina relationer där i stället för att plugga. Luleå tekniska universitet bjöd in till öppet hus. På sätt och vis hoppades jag att jag skulle känna att ”här vill jag inte bo” för tanken på att flytta till en ny stad där jag inte kände någon var lite läskig. Men jag kände precis tvärtom. Jag kände på en gång att jag ville bo i Luleå. Universitetet var jättebra på att få nya studenter att känna sig välkomna. Studentlivet inleddes med den så kallade nollningen, introduktionsdagar då man får lära känna nya och gamla studenter. Jag var aktiv i Juridiska föreningen som anordnar fester, fika och andra sociala aktiviteter. Jag var även aktiv i idrottsföreningen StiL som bland annat anordnar olika alpinresor.
Hur skulle du beskriva skillnaden mellan kandidatprogrammet i rättsvetenskap och magisterprogrammet?
– På kandidatprogrammet lär man sig juridikens grunder. Där fick du dessutom inrikta dig på dina specialintressen inom juridik. Jag valde redan då miljörelaterade kurser som inte enbart var juridiska kurser. På magisterprogrammet blir det betydligt mer komplicerat och kraven är högre. Du förväntas göra mer självständiga analyser. Men samtidigt kan läraren lägga mer tid på varje student eftersom klasserna är mindre. Det bidrog till att jag hittade min roll som jurist.
Har du något råd till en rättsvetare som ska söka sitt första jobb?
– Var inte rädd för att marknadsföra dig själv. Behandla varje potentiell arbetsgivare som enskild kund; fundera på vad du kan bidra med just där och anpassa din jobbansökan till vad just den arbetsgivaren efterfrågar. Samtidigt ska du inte haka upp dig på vad som står ordagrant i en jobbannons. Lyft fram vad du tror du kan bidra med, oavsett om det efterfrågas i annonsen eller ej.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen