
"Att studera på distans ger så många möjligheter"
Sofia Edin bor i Arvidsjaur, Norrbotten och studerar till specialistsjuksköterska mot vård av äldre. Eftersom vi har en åldrande befolkning vill hon fördjupa sina kunskaper inom vård av äldre och äldres komplexa behov.
Hej, kan du inte berätta lite mer om dig själv?
– Hej! Jag heter Sofia Edin är 48 år och bor i Arvidsjaur, Norrbotten. Har två utflugna barn och bor med min make, en hund och två katter.
Jag jobbar som sjuksköterska i Arvidsjaur kommun inom äldreomsorgen, särskilt boende.
Jag blev färdig sjuksköterska i januari 2017, då hade jag studerat vid Luleå tekniska universitetet på distans.
Innan jag läste till sjuksköterska arbetade jag som undersköterska inom äldreomsorgen och hade gjort det sedan jag gick ut gymnasiet 1995. Så att arbeta med äldre och inom äldreomsorg har nog alltid varit min grej.
Varför ville du jobba med just äldre personer?
– Efter att ha jobbat några år som grundutbildad sjuksköterska inom särskilt boende för äldre, kom tankarna på att fördjupa min kunskap och läsa någon form av vidareutbildning. Efter att ha undersökt vad som fanns och verkade mest intressant och praktiskt, stod det mellan att söka inriktning mot vård av äldre, eller distriktssjuksköterska. Men valet blev ändå ganska enkelt, eftersom jag tänker fortsätta arbeta på min nuvarande arbetsplats inom äldreomsorgen. Därför sökte jag till specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre. Det var även positivt att utbildningen fanns i Luleå via distans då jag även läste grundutbildningen där, men även att utbildningen går på halvfart och möjligheten att komplettera utbildningen med att söka och läsa förskrivningsrätt.
Varför är det viktigt?
– Jag anser att det är bra att fördjupa mina kunskaper inom vård av äldre och äldres komplexa behov, detta med tanke på en åldrande befolkning och kommande ökade behov och behovet av ökad kunskap inom området.
Hur fungerar det att läsa på distans?
– Nu har första terminen och två kurser i utbildningen gått, hittills är jag bara positiv. Det har fungerat riktigt bra att studera distans på halvtid och arbeta på deltid, det blir en bra variation.
Jag reflekterar och tar med mig intryck och upplevelser från arbetet när jag sen läser och studerar, det är även ett mycket bra utbyte mellan oss studenter i samband med att vi träffas via zoom på olika seminarieuppgifter.
Till hösten 2024 i termin tre och sista terminen är studierna på helfart, så då blir det mindre jobb och mera studier. Hittills har vi inte haft några fysiska träffar, och det är i sista terminen vi genomför vår verksamhetsförlagda utbildning (VFU).
Att studera på distans ger så många möjligheter, har man bara bra teknik och utrustning så är det inga problem och även en del självdisciplin förstås. Det är bra att ha möjlighet att utföra salstentamen på hemorten då det finns lärcentrum här, bra och tillmötesgående lärare på Luleå tekniska universitet och lätt att få hjälp via teknisk support på om man behöver det.
Så att studera via distans har bara varit positivt och särskilt kan jag tänka mig när man blir äldre och har barn hemma, jag hade inte studerat till sjuksköterska om inte den möjligheten hade funnits. Jag hade inte heller sökt till den här vidareutbildningen om det inte hade varit en distansutbildning.
Vad är roligast med utbildningen?
– Det är nog att nu fokuserar man på åldrandet och den äldre patienten. Att det är så tydligt inriktat och fokuserat på en grupp patienter, som man även har jobbat och jobbar med, så man lättare kan förstå och relatera till det man läser. Det är även roligt och lärorikt att träffa andra sjuksköterskestudenter i seminarier och höra deras upplevelser, kunskap och erfarenheter.
Vad är mest utmanande?
– Det är nog att hitta tiden att sätta sig och utföra uppgifterna som ska vara inne i tid, fast det har hittills gått bra. Men det är nog undermedvetet en stress man känner, att man hela tiden ställer sig frågan: Har jag skrivit tillräckligt i rapporten, läst på tillräckligt inför ett seminarium, pluggat nog inför tentamen exempelvis.
Har din syn på äldre påverkats något?
– Den har nog inte förändrats så mycket, kanske att jag har reflekterat mer över att det kommer att finnas ett stort behov av vårdpersonal i snar framtid. Behovet av bra och trygga bostäder och utmaningen med att rekrytera och få folk att vilja arbeta inom äldrevård. Det gör lite ont i hjärtat, när man ser alla äldre med så många behov men utan att glömma bort alla unika individer som även har så mycket som de kan ge.
Har du några tips att ge till den som är intresserad att studera?
– Till den som funderar på att söka utbildningen. Tveka inte, äldre människor är en ökad grupp som vi möter inom alla områden, inom akutsjukvård, inom sluten- och öppenvården, inom psykiatrin och hemsjukvård mm. Äldre har komplexa behov och kunskapen inom området behövs.
Uppdaterad: