
Studenter testas under en simulerad olycka
Det blev en bråd examination för studenterna på specialistsjuksköterskeutbildningarna. I en simulerad olycka fick de agera praktiskt med skadade personer.
– Det är viktigt att vi har den här typen av övning där man får använda både teoretiska och praktiska kunskaper från utbildningen, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad.
Utanför Teknikens hus, intill Luleå tekniska universitet, ligger en bil på sidan. En annan, krockad bil, står en bit bort. Skadade personer rör sig mellan bilarna och inuti en av bilarna visar det sig vara flera personer instängda.
Fick rycka ut
Som en del av examinationen fick studenter vid specialistsjuksköterskeutbildningarna med inriktningarna ambulans, anestesi och intensivvård rycka ut till en fingerad olycka. Två bilar hade krockat och det var rörigt på området. Alla skulle tas om hand och bedömas. Även räddningstjänsten var på plats, samt personal från Region Norrbottens ambulansverksamhet.
– Nu är det 50 studenter som tar examen, det är lite fler än tidigare, säger Ulrica Strömbäck, utbildningsledare för specialistsjuksköterskeutbildningarna med inriktning anestesi, IVA och ambulans.
Efterfrågade kompetenser
För att gå specialistsjuksköterskeutbildningen krävs dels en examen som sjuksköterska, dels viss arbetslivserfarenhet. Utbildningen sker på avancerad nivå och leder till en magisterexamen.
– Det är en bra distansutbildning som har bra rykte om sig. Det här är ju efterfrågade kompetenser, säger Åsa Engström.
– Nu kommer vi att öka antalet antagna till specialistsjuksköterskeutbildningarna, vi går från 85 till 110, säger Ulrica Strömbäck.
Gör bedömning
Arbetet vid olyckan är intensivt, personer som är vittnen får sätta sig vid sidan av, sköterskorna gör en bedömning av de skadade. De med lindrigare skador tas om hand och de som är svårt skadade skickas i väg med ambulans. Mitt i står sjukvårdsledaren Sandra Palin, som läser till ambulanssjuksköterska.
– Några kan vi sända till hälsocentralen, säger hon, när hon pratar med en av de andra som arbetar i insatsen.
Björn Henriksson och Kaspar Norton som är snart färdiga anestesisjuksköterskor tillhör dem som instruerats att sätta sig vid sidan av.
– Vi är vittnen till olyckan och måste vänta här tills vi får berätta, säger de.
Uppdaterad: