Så ansöker du till klassiskt instrument/sång
Så ansöker du till klassiskt instrument/sång - Luleå tekniska universitet
1. Sök via antagning.se
Sista datum för ansökan är onsdag 15 januari 2025.
Ansök här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2. Anmäl dig till antagningsprovet
Efter den 15 januari kommer de sökande att få information om hur anmälan till antagningsprovet går till. Anmälan till antagningsprov är även en försäkran att du kommer till provet. Antagningsprov kommer att hållas på Musikhögskolan i Piteå eller online.
3. Antagningsprovet
Antagningsprovet består av två delar:
1. Audition för sång eller instrument (se separat information nedan)
2. Teoritest
Antagningsprov görs på plats på Musikhögskolan i Piteå onsdag 19 mars, 2025. Du kan också provspela online genom att skicka in videoinspelningar. Videoinspelningar ska vara oss tillhanda senast måndag den 17 mars, 2025. I det fall kompletterande utskick behövs inför provet kommer detta att skickas till den e-postadress som finns angiven på antagning.se. Mer information finns nedan i avsnittet "Instruktioner för antagningsprov online."
Provinformation Audition för Sång, klassisk inriktning:
Audition i Sång består av 4 delar:
a) Vokalt prov
Presentation och framförande av 1 sång (markera det i din lista) från din repertoarlista av 6 sånger. Vid provtillfället kan juryn be dig sjunga ytterligare sånger från din repertoarlista, utöver den som du själv väljer. Dina 6 valda sånger ska ha så stor spridning som möjligt vad gäller epoker och språk (franska, tyska, engelska, italienska och svenska). Ta med dig listan till provet. I detta prov ser juryn till din röstliga, textliga och musikaliska förmåga samt din förmåga till kommunikation med en publik.
OBS! För dig som gör sångprovet online vill vi ha inspelningar på alla sex verken på din repertoarlista. men du kan använda ett inspelat pianoackompanjemang för den obligatoriska sången om det behövs. Alla inspelningar ska vara gjorda mellan 1 september 2024 och audition deadline i 17 mars 2025. Mer information finns nedan i avsnittet "Anvisningar för antagningsprov online."
b) Obligatorisk sång
Denna sång kommer att finnas tillgänglig på denna sida, eller mejlas till de sökande minst en vecka innan provtillfället. Sången memoreras i förväg och framförs med ackompanjemang. I detta prov ser juryn till förmågan att lära sig en sång exakt och konstnärligt på kort tid. Sökande som väljer att provspela live i Piteå eller Stockholm kommer att framföra denna sång under provspelningen.
Sökande som gör ett onlineprov via video kan spela in sitt framförande av detta stycke med en pianist (se avsnittet "Instruktioner för onlineprov" längre fram i detta dokument för mer information). Om du inte har tillgång till en pianist kommer ett inspelat ackompanjemang att finnas tillgängligt. Vänligen meddela skolan om du behöver en ackompanjemangsinspelning minst två veckor före sista inlämningsdag för provmaterial.
c) Pianoprov
Ett utdrag från ett pianostycke på mellannivå som ska framföras av den sökande finns tillgängligt för nedladdning minst veckan före provtillfället. Detta stycke behöver inte memoreras. Sökande som gör provet på plats i Piteå eller Stockholm kommer att framföra detta stycke i samband med sångprovet.
Sökande som gör ett onlineprov via video kan spela in sitt framförande av detta stycke (se avsnittet "Instruktioner för antagningsprov online" längre fram i detta dokument för mer information).
d) Intervju
Sökande som gör provet på plats i Piteå genomför ett kortare samtal med juryn. Sökande online kan komma att kallas till en intervju via ZOOM eller TEAMS kort efter deadline för inskickade inspelningar. Den sökande förväntas där beskriva sin bakgrund och motivera sina studier i klassisk sång.
Provinformation Audition för Instrument, klassisk inriktning:
Audition för instrument består av 2 delar:
a) Spelprov:
Vid spelprovet ska du framföra 4 olika verk. Det behöver inte vara hela verk, utan det räcker med en sats. Verken bör täcka in olika epoker och visa både musikalitet och tekniskt kunnande.
b) Studenter som söker på plats genomför en kortare intervju och de som söker online kan komma att kallas till intervju via ZOOM eller Teams.
Instruktioner för antagningsprov online (gäller både sång och instrument)
Antagningsprovet består av en videoinspelning i god kvalitet, där den sökande framför sin repertoar (se instruktioner om repertoar ovan) i en akustik som inte är vare sig helt torr eller överakustisk. Verk som är skrivna för solist och ackompanjemang bör spelas in med ackompanjerande pianist. Proven ska spelas in i videoformat med god ljudkvalitet. Inspelningen ska börja med att du säger ditt namn högt och tydligt.
Du skall vara synlig i helfigur under hela inspelningen där kameran är placerad rakt framifrån eller snett framifrån. För du som är pianist, ska du och dina händer skall vara synliga under hela inspelningen. OBS! vi kommer inte godkänna inspelningar som är tagna bakifrån eller från sidan.
De digitala videoinspelningarna ska vara nåbara via internetlänkar (ex. YouTube, Dropbox, Vimeo). Inspelningarna ska vara gjorda mellan den 1 september 2024 och deadline måndag 17 mars 2025. Varje länk måste kompletteras med beskrivningar om när/hur/var/ inspelningen är gjord. Om det behövs ett lösenord för att komma åt inspelningarna så måste du informera om detta. Information om videoinspelningarna samt länkar till dessa ska vara oss tillhanda senast måndag den 17 mars, 2025 och skickas till antagningsprovKLIS@mailbox.ltu.se
Övrig information
Om du önskar pianoackompanjemang till det vokala/instrumentala provet i Piteå vill vi att du skickar in noter till oss elektroniskt (helst i pdf-format) eller per post. Dessa filer eller kopior ska innehålla all information som behövs för pianisten (se till att inga noter saknas). E-posta PDF-filerna till antagningsprovKLIS@mailbox.ltu.se eller posta noterna till nedanstående adress så att det är oss tillhanda senast den 1 mars 2025.
Posta noterna i ett kuvert till:
Musikhögskolan i Piteå
"Antagningsprov kandidat"
Box 744
941 28 Piteå
Test i musikteori
Piteå har ett eget musikteoriprov (MT) för att bedöma den sökandes nivå och färdighet i och gehör.
Exempelprov hittas längre ned på denna sida. Se länkarna under sektionen "Ljudexempel musikteoriprov klassisk musiker, komposition och kyrkomusiker"
På måndag 17 mars och tisdag 18 mars är teoriprovet öppet, mellan kl. 10:00-12:00. Provet genomförs online (ej på plats i Piteå). Du som sökande går in på länken som publiceras på denna sida, som då är öppen och svarar på de frågor som presenteras där.
Provet bedömer kunskaper inom gehörs- och musiklära. Inga verktyg behövs för att göra provet, men man bör kunna sitta ostört för att lyssna på ljudfiler.
Provet är skrivet på engelska, då vi har internationell antagning. Det går dock bra för svensktalande att svara på svenska för frågor som ska besvaras med fritext.
Det kan vara värt att nämna att om ni går in på länken innan 17 mars kommer det att stå "This form is no longer accepting responses". Detta kan av förklarliga skäl leda till viss förvirring. Det betyder dock bara att länken är låst - inte att ni missat att göra provet.
- Musikteoriprovet, öppet från 17 mars till 18 mars kl. 10.00-12.00. Länk publiceras här närmare provdatumet.
- Exempel MT-prov Pdf, 636.8 kB.
Ljudexempel musikteoriprov klassisk musiker, komposition och kyrkomusiker
- Melodi 1 Länk till annan webbplats.
- Melodi 2 Länk till annan webbplats.
- Melodi 3 Länk till annan webbplats.
- Melodi 4 Länk till annan webbplats.
- Rytm 1 Länk till annan webbplats.
- Rytm 2 Länk till annan webbplats.
- Rytm 3 Länk till annan webbplats.
- Rytm 4 Länk till annan webbplats.
- Ackord 1 Länk till annan webbplats.
- Ackord 2 Länk till annan webbplats.
- Ackord 3 Länk till annan webbplats.
- Ackord 4 Länk till annan webbplats.
- Ackord 5 Länk till annan webbplats.
- Ackord 6 Länk till annan webbplats.
Kontakt
Petter Sundkvist
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen