Så ansöker du till kyrkomusiker
Din ansökan till kyrkomusiker görs i tre steg.
Så ansöker du till kyrkomusiker - Luleå tekniska universitet
1. Sök via antagning.se
Sista datum för ansökan är 15 januari, 2025.
2. Anmäl dig till antagningsprovet
Efter den 15 januari kommer sökande till de olika inriktningarna att få information om hur anmälan till antagningsprovet går till. Utskick görs till den e-postadress som finns angiven på antagning.se. Kontrollera att den stämmer. Anmälan till antagningsprov är även en försäkran att du kommer till provet.
3. Antagningsprovet
Antagningsprov görs på plats i Piteå under v. 11 (10-14 mars 2025) eller online genom inskickade
videoinspelningar. Videoinspelningar ska vara oss tillhanda senast 10 mars, 2025. Alla sökande bjuds till en intervju i samband med intagningsproven i Piteå eller via zoom. I det fall kompletterande utskick behövs inför provet kommer detta att skickas till den e-postadress som finns angiven på antagning.se.
Prov musikteori (MT)
Piteå har ett eget musikteoriprov (MT) för att bedöma den sökandes nivå och färdighet i musikteori och gehör. Flera tillfällen för att göra provet online kommer tillhandahållas i mars. Mer information kommer läggas upp på denna sida inom kort.
Exempelprov hittas längre ned på denna sida. Se länkarna under sektionen "Ljudexempel musikteoriprov klassisk musiker, komposition och kyrkomusiker"
På måndag 18 mars och tisdag 19 mars är teoriprovet öppet, mellan kl. 10:00-12:00. Provet genomförs online (ej på plats i Piteå). Du som sökande går in på länken https://forms.gle/GLp2mLXPeE9LHRoYA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som då är öppen och svarar på de frågor som presenteras där.
Provet bedömer kunskaper inom gehörs- och musiklära. Inga verktyg behövs för att göra provet, men man bör kunna sitta ostört för att lyssna på ljudfiler.
Provet är skrivet på engelska, då vi har internationell antagning. Det går dock bra för svensktalande att svara på svenska för frågor som ska besvaras med fritext.
Det kan vara värt att nämna att om ni går in på länken innan 18 mars kommer det att stå "This form is no longer accepting responses". Detta kan av förklarliga skäl leda till viss förvirring. Det betyder dock bara att länken är låst - inte att ni missat att göra provet.
Spelprov
Provet består av 4 delar:
• Dirigering
• Orgel
• Solosång
• Intervju
Om du väljer att genomföra antagningsproven online ska de spelas in i videoformat i god kvalitet. Inspelningen börjar med att du säger ditt namn högt och tydligt. Du skall vara synlig i helfigur under hela inspelningen och där kameran är placerad rakt framifrån eller snett framifrån. OBS! Vi kommer inte godkänna inspelningar som är tagna bakifrån eller från sidan.
Dirigering:
Du ska dirigera ett enklare verk, t.ex. Gunnar Erikssons ”Vara ingenting” eller Otto Olssons ”Ad Dominum”. Du kan göra det med en befintlig kör eller en vokalkvartett som du skapat enkom för videoinspelningen. ”Vara ingenting” gör du med kör och piano. Om du väljer att göra proven på plats ordnar skolan med en vokalensemble till provet. Noterna får du skickade på e-post vid anmälan. Det är av stor vikt att du med din gestik kan visa på musikaliska parametrar såsom dynamik, frasering och artikulation.
Orgel/Piano:
Du ska spela in 2 egenvalda orgelstycken av olika karaktär, samt en koral ur svenska psalmboken. Om du inte har spelat orgel tidigare går det bra att spela in 2 egenvalda pianostycken i kontrasterande stilar. Inspelningen av orgel- eller pianoprovet ska vara i en tagning och börjar med att du säger ditt namn högt och tydligt. Du och dina händer skall vara synliga under hela inspelningen i orgel- eller pianoprovet.
Solosång:
Förbered och spela in utan ackompanjemang två verser från två valfria kontrasterande psalmer ur den svenska psalmboken i en tagning och där du syns i helfigur under hela inspelningen. Kameran ska vara placerad rakt framifrån eller snett framifrån.
Intervju:
Ett kort samtal där möjlighet ges för både den sökande och lärare vid kyrkomusiker utbildningen att ställa frågor som rör eventuella studier. Den sökande förväntas också kort beskriva sin bakgrund och motiv till att studera kyrkomusik.
Inspelningarna
De digitala videoinspelningarna ska vara nåbara via internetlänkar (YouTube, Dropbox, Vimeo etc.). Varje länk måste kompletteras med beskrivningar om när/hur/var/ inspelningen är gjord samt information om repertoaren.
Information om videoinspelningarna samt länkar till dessa ska vara oss tillhanda senast söndagen den 11 mars och skickas till antagningsprovKYMU@mailbox.ltu.se
- Musikteoriprovet, öppet mellan 15 februari och 19 mars kl 23.59. Länk till annan webbplats.
- Exempel MT-prov Pdf, 636.8 kB.
Ljudexempel musikteoriprov klassisk musiker, komposition och kyrkomusiker
- Melodi 1 Länk till annan webbplats.
- Melodi 2 Länk till annan webbplats.
- Melodi 3 Länk till annan webbplats.
- Melodi 4 Länk till annan webbplats.
- Rytm 1 Länk till annan webbplats.
- Rytm 2 Länk till annan webbplats.
- Rytm 3 Länk till annan webbplats.
- Rytm 4 Länk till annan webbplats.
- Ackord 1 Länk till annan webbplats.
- Ackord 2 Länk till annan webbplats.
- Ackord 3 Länk till annan webbplats.
- Ackord 4 Länk till annan webbplats.
- Ackord 5 Länk till annan webbplats.
- Ackord 6 Länk till annan webbplats.
Kontakt
Aaron Sunstein
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen