
Förskollärare

Se filmen om vårt förskollärarprogram
I filmen berättar vi mer om utbildningens innehåll och vad VFU och distansstudier innebär. Våra studenter berättar även om sin studietid och varför de valt att studera till förskollärare hos oss.

"Jag har utvecklats både som person och pedagog"
Ida Backsell är 23 år gammal och kommer från Göteborg men valde att flytta upp till Luleå för att studera. Hon är inne på termin sex av sju på förskollärarprogrammet och trivs jättebra.

Åtta anledningar att studera förskollärare på distans
Det finns många goda anledningar till varför du ska välja att studera till förskollärare hos oss på distans med campusträffar.
Vanliga frågor
Om du pluggar på heltid, förväntas du lägga ungefär 40 timmar per vecka på dina studier. Att plugga på distans innebär delvis mer frihet och flexibilitet för dig att planera och lägga upp din studietid och fritid. Distansundervisning med campusdagar innebär att huvuddelen av undervisningen och studierna sker på distans, ofta i realtid via zoom och ibland med hjälp av inspelade föreläsningar, samarbetsdokument, diskussionsforum på lärplattformen Canvas osv.
Ett tips är att du verkligen tar dig den tid du behöver och skapar dig rutiner kring ditt pluggande. På så sätt kan det bli en naturlig del av din dag.
De fysiska träffarna på campus pågår i tre-fem sammanhängande dagar två till tre gånger per termin.
Vid campusträffarna är det ofta många inslag i studierna som behöver stödjande fysiska lärandemiljöer. Vi gör sådana saker som kanske inte alltid är så lätta att genomföra på distans som laboration, exkursioner, workshops etc, men ibland kan det också vara vanliga lektionspass för att även gruppsamtal ibland mår bra av fysiska träffar. En av de viktigaste kompetenserna som förskollärare är ju just att vara duktig på att bygga relationer.
Vid de fysiska träffarna är det ofta examinerande inslag vilket gör dem obligatoriska. Skulle du bli sjuk görs omexamination på samma sätt, d v s på campus när kursen ges nästa gång eller ibland vid särskilt tillfälle under omexaminationsperiod.
När det gäller praktiken, s k VFU (verksamhetsförlagd utbildning) på hemorten kommer vår samordnare att försöka ordna en plats åt dig på din hemort eller i dess närhet om du så önskar. I anslutning till att man söker till en kurs som innehåller ett VFU-moment får man fylla i ett formulär där man anger önskemål på tre kommuner. Det är dock inte alltid möjligt p g a av avtal och det är inte möjligt att göra VFU på egen arbetsplats om du arbetar i förskolan, detta p g a krav på handledning etc. men även för att man inte ska riskera jävsituationer.
Om du har tidigare pedagogisk yrkeserfarenhet i förskola, kan du söka vårt erfarenhetsbaserade förskollärarprogram. Där kan du validera 55 högskolepoäng mot din yrkeserfarenhet och studera utbildningen i 75% takt. Du hittar mer information om den utbildningen här.
Vi har i dagsläget tyvärr inga särskilda snabbspår för de som läst andra lärarprogram.
Principen är att du kan ansöka om att tillgodoräkna (TGR) dig kurser som du redan läst och som till mål och innehåll motsvarar någon kurs i förskollärarprogrammet. Detta görs via särskilda rutiner efter att du har blivit antagen till förskollärarprogrammet. Detta innebär att du först måste söka programmet på vanligt sätt och bli antagen innan tillgodoräknanden är möjligt. Läs mer om TGR här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakta oss
Oavsett vad du undrar över finns vi här för att hjälpa dig. Vi ser till att din fråga hamnar hos rätt person och återkopplar till dig så snart som möjligt.
Uppdaterad: