"Vi gick från att producera 200 respiratorer i veckan till 1200"
Mattias Perjos, koncernchef och vd för det medicintekniska företaget Getinge, har haft olika chefsjobb sedan han var 28 år gammal.
– Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi har varit en fantastiskt bra grund att stå på! Vi skolades in i en form av strukturerad problemlösning, vilket är en förutsättning för att kunna hantera de ofta oförutsedda utmaningar som dagens civilingenjör möter.
Efter examen började Mattias Perjos som utlandspraktikant i USA för Sandvik. Det var ett spännande jobb, men privat funkade det inte så bra eftersom hans fru, som han hade träffat under studietiden på Luleå tekniska universitet, jobbade kvar i Sverige. Han bytte därför till Flexlink, ett företag med huvudkontor i Göteborg som producerar automatiserade lösningar för tillverkningsindustrin, bland annat förpackningsmaskiner. Mattias Perjos blev kvar på Flexlink i över 17 år, under de sista 9 åren som vd.
– Jag hann med nästan alla jobb som en civilingenjör kan ha på Flexlink, bland annat produktutveckling, projektledning, försäljning, dotterbolags-vd i Australien och regionchef i Asien.
Headhuntad till Gettinge
Mattias Perjos erfarenhet av så många olika roller på Flexlink bidrog säkerligen till att bolagsstyrelsen för Getinge fick upp ögonen för honom. År 2017 tillträdde han som vd för Getinge.
– Att vara vd är ett extremt omväxlingsrikt uppdrag. Du ska kunna leda på både kort och lång sikt och kunna implementera strategier för allt från försäljning och produktionsutveckling till utveckling av dina medarbetare. Som vd finns det ingen vanlig dag. I dag har jag till exempel suttit och diskuterat potentiella företagsförvärv och företagets internkommunikation samt haft kundkontakter.
En bra vd ska ge sina anställda stor frihet att lösa problem inom de uppsatta ramarna tycker Mattias Perjos.
– Jag har alltid försökt att omge mig med människor som är duktigare än jag själv på sitt specialområde. Detaljstyrning är inte min grej. Mitt råd till dig som står i begrepp att söka jobb är att välja ett område du känner passion för och en chef som du funkar med. Det är viktigt för ens personliga utveckling att ha en chef som ser ens styrkor och svagheter och som ger en både utmaningar och stöd.
Kommunikation och samarbete viktigt
Framtidens civilingenjör behöver en solid fackmässig utbildning parat med anpassningsbarhet och en förmåga att se åt vilket håll utvecklingen går, enligt Mattias Perjos.
– Det händer väldigt mycket i branschen just nu. Därför måste du vara både reaktiv och proaktiv. Du måste vara en duktig lagspelare som kan förmedla din kunskap till medarbetare som inte besitter dina specialkunskaper. Arbetslivet handlar mer om kommunikation och samarbete än man kanske tror när man är mitt uppe i studierna. Sen tror jag att oavsett om du läser till civilingenjör eller något helt annat måste du vara beredd på att byta bransch eller karriär under ditt arbetsliv.
Han gillar att jobba i ett företag som tillverkar tekniska produkter vars syfte är att rädda människors liv. Getinge är världsledande på respiratorer. När coronapandemin bröt ut exploderade plötsligt efterfrågan på Getinges produkt.
– Vi gick från att producera 200 respiratorer i veckan till 1200. Det var en enorm utmaning att på kort tid kraftigt öka produktionsvolymen samtidigt som alla våra 11 000 anställda, utom de som är direkt inblandade i själva produktionen, rekommenderades att jobba hemifrån. Men det känns bra att vi har kunnat bidra till att mildra den humanitära och ekonomiska tragedi som pandemin har inneburit.
Goda möjligheter till utlandsstudier
Mattias Perjos har alltid varit intresserad av tekniska prylar och internationella relationer. Kombinationen teknik och ekonomi samt de goda möjligheterna att studera utomlands inom ramen för industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet gjorde att valet föll på lärosätet i Norrbotten. De långa vintrarna och närheten till naturen bidrog också till valet av studieort för Hälsingesonen Mattias Perjos.
– Skidåkningen i Norrbotten är fantastisk och Luleå är en alldeles lagom stor stad. Jag hade jättekul även vid sidan av studierna. Exempelvis var jag med och organiserade en resa till Venezuela som vi gjorde efter examen. Resan finansierades bland annat genom att vi sålde teknologoveraller. Men det mest värdefulla jag har fått med mig från mitt studentliv är förstås min fru, som också är civilingenjör.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen