"Kompisarna kallade mig för Joakim von Anka"
Redan som tioåring startade han sitt första företag. Idag är Christopher Engman entreprenör, investerare och delägare i 15 olika bolag inom hållbarhet och mjukvara samt författare till en bästsäljare om stora affärer så kallade Megadeals.
Christopher Engman började i liten skala i godisbranschen. Pappan var militär och hade i tjänsten ett inköpskort hos logistikföretaget Dagab som levererar dagligvaror till handeln. På Dagabs lager fanns stora kartonger med godis. Den tioårige Christopher insåg snabbt skalfördelarna med att köpa Dagabs storpack för en relativt billig penning, sälja småförpackningar till kompisarna för ett pris strax under kioskens, och kamma hem mellanskillnaden som vinst. Särskilt bra gick affärerna i Luleå skärgård där det minst sagt är glest mellan kioskerna.
– Kompisarna kallade mig lite surt för Joakim von Anka och menade att jag profiterade på dem. Jag svarade dem att de inte var tvungna att köpa av mig om de inte ville, berättar Christopher Engman.
Sålde hockeyartiklar
Nästa affärsidé utvecklade han som tolvåring tillsammans med kompisen och sedermera hockeyproffset Robert Ek. De brukade stå utanför omklädningsrummet när lag i Luleå med omnejd tränade och spelade för att sälja hockeyartiklar till spelarna. Affärerna gick bra och de fortsatte att driva företaget under hela grundskolan och gymnasiet. Men på universitetet kände Christopher Engman att företaget tog för mycket fokus från studierna och sålde därför varumärket för ”hela” 10 000 kronor, en blygsam summa jämfört med vad han omsätter idag men det var en tacksam extrainkomst för att dryga ut studielånet.
I dag driver Christopher Engman bland annat Megadeals Advisory, ett konsultföretag som hjälper andra företag att göra affärer i miljardklassen.
– Det handlar om att hjälpa företag med deras affärsstrategier, exempelvis genom att identifiera inom vilka segment i branschen företaget har en potential att växa, hur det ska positionera sig mot konkurrenterna, hur de ska marknadsföra sig samt bedriva sin försäljning.
Christopher Engman erkänner att han, trots ungdomsårens affärsverksamhet, hade en nedlåtande attityd till marknadsföring under studietiden.
Stor fördel att kunna marknadsföring
– Jag tyckte att det var lite fult med marknadsföring och att det mest var en massa flum och svammel. Idag inser jag hur fel jag hade. Som I-are har man en stor fördel där man ges förutsättningar att förstå både teknik och affärer.
Baserat på egna erfarenheter och intervjuer med över 60 megadealers med en historia av framgångsrika affärsuppgörelser bakom sig har han tillsammans med Johan Åberg skrivit boken Megadeals – en handgriplig guide i konsten att ro i land avtal i miljardklassen.
– Den här sortens miljardavtal handlar ofta om att skapa kommersiella tillämpningar av komplexa tekniska system som kan vara svåra att förstå. Den som har studerat industriell ekonomi har en stor fördel i detta sammanhang eftersom utbildningen rör sig i skarven mellan det ekonomiska och det tekniska.
Anställer gärna industriella ekonomer
Den dubbla kompetens som utbildningen ger bidrar starkt till att Christopher Engman gärna anställer personer med en examen i industriell ekonomi.
– Min erfarenhet är att de, trots sin ungdom, snabbt anpassar sig till nya situationer och löser oförutsedda problem.
Det är ett stort plus om den arbetssökande har pluggat utomlands och haft en aktiv fritid vid sidan av studierna.
– Ett företag behöver anställda med andra perspektiv utöver de som du får genom dina studier.
Bra att komplettera med andra studier
Christopher Engman tycker också att det är en fördel att man läser något annat utöver industriell ekonomi. Själv läste han matematik och systemvetenskap.
– Jag har haft en enorm nytta av matematisk statistik. Artificiell intelligens, som jag då och då har att göra med, handlar egentligen mer om matematik än it.
Industrin blir alltmer automatiserad; de jobb som förut utfördes av en civilingenjör kommer inom kort att utföras av en dator. Christopher Engman anser att industriell ekonomi har framtiden för sig eftersom det är svårt att helt automatisera gränslandet mellan affärer och teknik.
– Som nyexad civilingenjör kommer du ha svårt att konkurrera med kollegor som har jobbat länge i etablerade branscher, till exempel pappersindustrin. AI, grön energi och hela hållbarhetsområdet är nya och starkt växande branscher där du har en möjlighet att sticka ut med en kompetens som dina äldre kollegor saknar.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen