
Högskoleingenjör Underhållsteknik

"Att kunna studera på distans var avgörande för mig"
Fanny Kohberg läste underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet och jobbar numera som underhållsingenjör på LKAB i Kiruna.
.jpg)
Sju anledningar att plugga i norr!
Det finns många goda anledningar att välja en utbildning vid Sveriges nordligaste tekniska universitet.

Distansutbildning
För dig som vill studera på ett mer flexibelt sätt kan studier på distans vara ett bra alternativ. Vi har lång erfarenhet av distansundervisning med proffsiga lärare och välarbetade distanslösningar.
Vanliga frågor
Högskoleingenjörsutbildningen är tre år (180 hp) och har en mer praktisk och yrkesinriktad profil, vilket ger en snabbare väg ut i arbetslivet. Civilingenjörsutbildningen är fem år (300 hp) och innehåller mer teoretisk fördjupning, forskningsnära inslag och större möjligheter till specialisering. Civilingenjörer har ofta ledande roller eller arbetar med mer komplexa utvecklings- och innovationsprocesser, medan högskoleingenjörer ofta fokuserar på teknisk tillämpning och problemlösning i industrin.
När du studerar förväntas du lägga ungefär 40 timmar per vecka på dina studier, vilket motsvarar ett heltidsarbete. Studierna sker vanligtvis under dagtid på hemorten med hjälp av digitala verktyg, både individuellt och tillsammans med dina kurskamrater. Att studera på distans ger dig frihet och flexibilitet att planera din tid och anpassa studierna efter din vardag. Denna frihet innebär att du har möjlighet att kombinera studier med exempelvis ett deltidsarbete, men det kan vara väldigt krävande att få ihop båda delarna.
Ett bra tips är att skapa tydliga rutiner kring ditt pluggande och avsätta den tid du verkligen behöver. Genom att göra studierna till en naturlig del av din dag blir det lättare att upprätthålla en balans mellan studier och fritid.
En högskoleingenjör är en teknisk expert som arbetar med att utveckla, effektivisera och underhålla tekniska system och produkter inom en mängd olika branscher, såsom IT, industri, bygg och energi. Rollen är praktiskt inriktad och kräver både teknisk kompetens och problemlösningsförmåga. Högskoleingenjörer samarbetar ofta med tekniker, ingenjörer och projektledare för att omsätta teori till funktionella och hållbara lösningar.
Arbetsmarknaden för högskoleingenjörer är generellt stark och många får jobb snabbt efter examen. Enligt Högskolepejl 2024 har exempelvis 96,5 % av högskoleingenjörerna från Luleå tekniska universitet etablerat sig på arbetsmarknaden inom tre år. Företag värdesätter ingenjörer med praktisk kompetens och teknisk problemlösningsförmåga. Efterfrågan varierar mellan branscher och konjunkturer, men en högskoleingenjörsexamen ger väldigt goda möjligheter till anställning och utveckling inom teknikintensiva yrken.
Kontakta oss
Oavsett vad du undrar över finns vi här för att hjälpa dig. Vi ser till att din fråga hamnar hos rätt person och återkopplar till dig så snart som möjligt.
Uppdaterad: