
"Jag skulle vilja uppmuntra studenter att kontakta oss inom branschen"
Malin Suup är chef för en grupp som arbetar inom hydrometallurgi och vattenrening på Boliden Mineral AB.
Vad tycker du om programmet hållbar mineralutvinning?
– Vi på Boliden, både i gruvor och smältverk, är i stort behov av personer med gedigen kompetens inom området mineraler, metallurgi, kemi mm och studenterna på hållbar mineralutvinning utvecklar verkligen den kompetensen. Eftersom Boliden ständigt strävar efter att göra alla våra processer mer hållbara är det verkligen positivt att programmet utformas med samma typ av fokus.
Vilket är ditt bästa karriärråd för studenter på det här programmet?
– Eftersom jag själv har varit student vet jag att det kan vara ganska svårt att bestämma sig för vad man egentligen vill bli när man blir stor. Att ha en bred plattform av grundkurser inom teknikområdet i kombination med geovetenskap ger dig möjligheter att arbeta inom flera områden vilket är riktigt bra. Som ett råd för framtiden vill jag uppmuntra studenter att kontakta oss inom branschen för att lära sig mer. Det finns många möjligheter att till exempel få en praktikplats, göra ditt examensarbete eller eventuellt få ett sommarjobb på Boliden som gör att du kan lära dig mer om företaget och samtidigt knyta värdefulla kontakter.
Vad gör du på ditt jobb och vad är det för företag?
– Boliden är ett gruv- och smältverk och vi arbetar med hela produktionskedjan från prospektering till tillverkning av slutliga metallprodukter. Jag ingår i den tekniska stabsfunktionen inom Boliden gruvor, som har flera avdelningar och totalt sysselsätter cirka 120 personer. Jag är chef för en grupp som ingår i Processteknikavdelningen och i min grupp arbetar vi mer specifikt inom området hydrometallurgi och vattenrening. Vi stödjer alla våra fem gruvområden inom vårt kompetensområde och bedriver även forskning och utveckling.
– Mitt arbete består, förutom att leda och stötta teamet, av att utveckla nya vattenreningsprocesser, titta på problem eller utmaningar med befintliga processer och anläggningar samt att arbeta långsiktigt med förbättringar och anpassningar för att kunna bli så hållbara som möjligt och att leva upp till framtida standarder för vattenförvaltning. Inom området hydrometallurgi är arbetet ganska mycket fokuserat på forskning och utveckling där vi utvecklar hydrometallurgiska processer för att kunna återvinna metaller från avfallsströmmar i vår strävan mot mer cirkulära processer. För det ändamålet har vi byggt vår egen processanläggning i pilotskala. Inom koncernen arbetar vi även med affärsutvecklingsprojekt kring vattenrening och processdesign.
Uppdaterad: