"Programmet har många styrkor"
Kinga Albert är en tidigare student på Master Rymdfarkostdesign.
Var arbetar du idag?
– Jag är doktorand i första året vid Max Planck Institute for Solar System Research i Tyskland. Efter att ha avslutat min masterexamen vid LTU hade jag två områden som jag kände intresse för: ombordhantering av data för rymdfarkoster och rymdinstrumentering. Direkt efter min examen fick jag den fantastiska möjligheten att bli Young Graduate Trainee vid European Space Agency inom avdelningen för ombordhantering av data.
Under det året insåg jag emellertid att jag ville fortsätta inom akademin och idag arbetar jag med ett rymdinstrument som kommer att skjutas upp på Solar Orbiter-missionen. Jag forskar om frågor relaterade till instrumentautonomi, en annan av mina passioner, och implementerar lösningar för autonom kalibrering av vetenskapliga data i omloppsbana för djupa rymdmissioner.
Finns det något speciellt som du uppskattade med masterprogrammet i rymdfarkostkonstruktion?
– Programmet har många styrkor enligt min åsikt. En av dem var definitivt själva läroplanen, med en mycket bred täckning av ämnen, inklusive flera projektkurser. Detta var kanske en av de bästa sakerna. Du har ett stort, halvårslångt projekt som ger dig mycket värdefulla erfarenheter. Du har din egen finansiering, skapar en projektidé, bygger den, utför experiment, analyserar dina resultat och dokumenterar dem på ett vetenskapligt sätt.
Under denna tid är du ganska självständig, övervakad av projektlärare på nödvändig nivå. Du har möjlighet till mycket hjälp från olika vetenskapliga samhällen på campus eller i din omgivning, men det är upp till dig att dra nytta av det. Under denna tid kan du ställas inför dina egna problem, se hur du hanterar stress och konflikter, hur du arbetar i ett team. Vi lärde oss definitivt mycket om oss själva: hur vi är som yrkesmänniskor, vad vi gillar att göra och hur vi gillar att arbeta.
Hur var det att studera och bo i Kiruna?
– Ordet "speciellt" beskriver det bäst, tror jag. Det är verkligen en fantastisk plats med stor natur runt omkring. Jag förälskade mig personligen i platsen och idag saknar jag den.
Hur extremt det än verkar är Kiruna fortfarande en stad av anständig storlek, med alla faciliteter som behövs för ett bekvämt liv. Vi studerade på Space Campus, där vi inte bara kunde delta i föreläsningar, ha en bra arbetsmiljö och ha tillgång till ett fantastiskt bibliotek, utan också få inblick i livet på ett forskningsinstitut, eftersom Swedish Institute for Space Physics finns i samma byggnad som LTU. Dessutom hade vi Esrange ungefär en timmes bilresa bort, där vi kunde göra studiebesök, och under studentprojekten kunde vi använda deras anläggningar för uppskjutning av stratosfäriska ballonger och raketer.
Och så finns det naturligtvis studenterna, som jag måste säga hade en enorm påverkan på mig. Det är en grupp hårt arbetande människor, alla passionerade om rymden, i en mycket nära gemenskap. Vi var kanske runt 60 studenter som mest, studerade, bodde och hade roligt tillsammans.
När du ser tillbaka på din utbildning vid Luleå tekniska universitet, vad var det viktigaste du lärde dig?
– Det måste vara en ny attityd gentemot mitt yrke: hårt arbete och passion. Jag tyckte mycket om att dela projekt med andra studenter, vi lärde mycket av varandra. Att se olika arbetsstilar, olika tillvägagångssätt för studier, läsa litteratur och att alla gjorde vårt bästa för att lära oss så mycket som möjligt inom området. Den känslan bär jag med mig och jag strävar efter att vara en del av gemenskaper som delar samma entusiasm.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen