18 januari 2018
Studenter undersöker CO2-utsläpp för VM i Åre 2019
Tre studenter på civilingenjör hållbar energiteknik har i ett projekt beräknat koldioxidutsläpp inför Alpina VM i Åre 2019. De har även kommit med förslag på hur utsläppen kan minska.
På uppdrag av VM-bolaget Åre 2019 har studenterna Rikard Alfjorden, Rasmus Rådmark och Carl Ekberg undersökt klimatpåverkan för det kommande mästerskapet. Syftet är att öka medvetenheten hos både gäster och atleter för vilken påverkan ett sådant event har, och ge förslag på hur koldioxidutsläpp kan minskas.
– Det har varit roligt att arbeta med de företag som är involverade i VM-bolaget om klimatpåverkan för VM i Åre. Det vi kunde se är att koldixoidutsläpp för själva eventet, exempelvis preparering av backar och snöproduktion, står för en väldigt liten del i förhållande till transport och mat. För hela eventet har vi räknat ut att utsläppen ligger på cirka 15 400 ton. Det kan jämföras med koldioxidavtrycket för ungefär 1 400 svenskar under ett år, säger Rikard Alfjorden, som läser civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Förespråkar buss och tåg
– Våra rekommendationer är att de ska fortsätta med det goda arbete de gör, exempelvis att öka kapaciteten för fjärrvärme med en effektivare flispanna samt att ersätta fordonsflottan med fordon som går på förnybara bränslen, istället för fossilt diesel. Eftersom transporten står för huvuddelen av utsläppen så finns mycket att vinna genom att transporter sker med buss, som drivs på förnybara bränslen, samt tåg, istället för bil och flyg. När det gäller mat så innebär större andel vegetarisk och närproducerad mat att koldioxidutsläppen minskar, säger Rasmus Rådmark.
Sverige och Åre står sig bra
När studenterna jämfört Åre med liknande arrangemang som Vancouver och St. Moritz, så ligger Åre bra till ur ett klimatperspektiv.
– Sverige har kapacitet att använda alternativa bränslen och vi har ett väl utbyggt fjärrvärmenät. De två stora utsläppskällorna, uppvärmning och drivmedel, minskar därmed betydligt, säger Carl Ekberg.