8 november 2019
Innovation driven av klimatförändringar
Thomas Öström, vd för Climeon AB, som är ny hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, bjöd åhörarna på historien bakom företaget, som i dag lockar världens främsta finansiärer inom banbrytande förnyelsebar energi.
– En dag när jag var i Kina på en vanlig arbetsresa, kände jag, att det här inte håller längre. Det var riktigt mycket smog och alla gick med munskydd och hade svårt att andas, sade Tomas Öström om dagen som för mer än tio år sedan, blev startskottet på en ny yrkeskarriär.
Fokus på kunskap om klimatet
Han började att läsa -allt - han kom åt om klimatförändringar och sedan om olika tekniker där man tillverkade förnyelsebar energi. Han var inne på både solenergi och vindkraft men han var inte riktigt nöjd. Han sökte efter något annat, som var mer beständigt, pålitligt och som inte krävde så stor areal. När han väl började läsa på om tekniken att utvinna elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin, var han fast. Men någon lösning hade han inte då.
Varför lyckades ingen med det som borde gå, nämligen att tillverka ren elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin – och få god verkningsgrad? Att lösa den frågan blev drivkraften.
– När den tanken väl dök upp, då fanns inget annat. Det var som en mental låsning, sade han.
Lyckades med utmaningen
Han hade en nästan lika nördig granne, Joachim Karthäuser, som var kemist. De läste igenom samtliga försök som gjorts inom området sedan 1980-talet. Kombinationen mellan en fysiker och en kemist visade sig vara ultimat – och de lyckades till slut med det som ingen tidigare kunnat. Genom att kombinera varmt vatten med vakuum, utvecklade de en lönsam process som hade väsentligt högre verkningsgrad än existerande lösningar. Att lösningen skulle vara miljövänlig räckte inte, den skulle även vara lönsam.
– Vi bestämde oss tidigt för, att om vi inte hittar en lösning som förutom att den är miljövänlig, dessutom är billig och jätteeffektiv, då slänger vi den, berättar han.
Årets julklapp 2014
Julen 2014 hittade de den lösningen. Dagen före julaftonen lämnade de över ett förslag på ett helt nytt kraftsystem till Energimyndigheten, precis som de utlovat. Lösningen mottogs mycket väl. Därefter har allt mer eller mindre rullat på. I dag är en avancerad form av den tekniken kärnan i Climeon, som blivit ett av världens mest intressanta bolag när det gäller värmekraft. Värmekraftteknik som tillvaratar lågtempererad spillvärme har installerats på Viking Line och Virgin Voyages fartyg samt på SSAB. Modet växte och Climeon siktade högre.
– Vilka är de bästa investeraren inom banbrytande förnyelsebar energi i världen – och hur kan vi få tag i dem, berättar han.
Fortsatt högt uppsatta mål
När Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerbergs fond Breakthrough Energy Ventures valde att investera 12,5 miljoner dollar i Climeons finansieringsbolag Baseload Capital, kunde Climeon satsa mot målet – att bli globalt ledande inom förnyelsebar energi. Företaget har gjort stora framsteg på Island och i Japan, som är de mest intressanta geografiska marknaderna i världen för geotermisk värmekraft.
Thomas Öström bedömer att geotermisk värmekraft vid låga temperaturer har potential att bli en dominerande förnyelsebar energikälla i världen