23 oktober 2020
Undersökta exoplaneter liknade jorden
Forskare i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt sätt att avgöra om exoplaneter är beboeliga. Genom att studera planeternas atmosfärer hittades minst 45 exoplaneter med egenskaper som liknar jordens.
Definitionen av en planet som liknar jorden är i det här fallet en exoplanet som kan hålla kvar gaser liknande de som finns i jordens atmosfär och dessutom kunna stå värd för flytande vatten.
– Vi gör en robust teoretisk analys och använder redan kända egenskaper, till exempel exoplanets massa, radie och temperaturen på den stjärna som planeten kretsar runt, förklarar Samuel Konatham, doktorand i atmosfärsvetenskap.
Beboeliga planeter
En exoplanet är en planet som ligger utanför vårt solsystem. Den närmsta exoplaneten är Proxima Centauri b som ligger cirka 4,3 ljusår bort. Ett ljusår i sin tur är det avstånd som ljuset hinner på ett år, det vill säga 9,46 biljoner kilometer. Hittills har det identifierats mer än 4 200 exoplaneter. De astronomiska avstånden skapar många tekniska problem för att observera och studera atmosfären hos exoplaneterna.
– Det finns knapphändigt med information om exoplaneter och i vår studie har vi inte tillgång till alla nödvändiga parametrar. Vi har dock beaktat 3 705 exoplaneter som har mätbara parlamenterar och från den listan har vi hittat 45 exoplaneter som är potentiellt beboeliga, säger Samuel Konatham.
Jakten på liv
Den teoretiska modell som Samuel Konatham utvecklat tillsammans med sina handledare Javier Martín-Torres och Maria-Paz Zorzano, består alltså av en lista över exoplaneter som kan ha en jordliknande atmosfär och därmed är potentiellt beboeliga. Resultaten kan bland annat användas för att prioritera vilka exoplaneter som ska observeras av rymdteleskop, till exempel James Webb Space Telescope (JWST) och CHEOPS, i deras jakt på planeter som kan hysa liv.
Tyder dina resultat på att det kan finnas – eller har funnits – liv på exoplaneter?
– Vi är fortfarande långt ifrån att kunna svara på den klassiska gamla frågan. För det nyfikna sinnet finns det vetenskapliga bevis som antyder att det finns många möjligheter. Men fortfarande är det mycket kvar för oss att utforska, både inom vårt eget solsystem och det stora universumet.
Studien har publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society A.