
17 augusti 2021
Skidforskare utvald av Sveriges Olympiska Kommitté
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, fortsätter sin satsning på forskning och utbildning genom att identifiera och ge stöd till sex starka svenska idrottsforskare. En av dessa är Andreas Almqvist, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet med målet att tillsammans med SOK och landslagets vallateam utveckla världens snabbaste skida till OS i Peking 2022.
– Jag är involverad i ett mycket spännande utvecklingsarbete med att skapa en ledande forsknings- och utbildningsmiljö för elitidrott vid Luleå tekniska universitet där vi kopplar ihop teknologi, idrottsvetenskap, rörelseanalys och arbetsfysiologi. En kombination av prestations- och sportteknologi kan bidra till att lyfta Olympisk prestationsidrott. Det är stort internationellt och vi kommer i och med detta att ta ytterligare ett viktigt utvecklingssteg framåt, säger Andreas Almqvist.
Banbrytande satsning
Forskarteamet vid Luleå tekniska universitet har redan flera projekt på gång där man siktar på att förstå hur skidans spann, styvhet, slipstruktur, vallning och rillning påverkar glidet för olika snötyper men även hur man optimerar utrustningen som skida, bindning, pjäxa, stav och kläder, i förhållande till den aktive. Satsningen är banbrytande och drar nytta av den mångåriga erfarenheten och kompetensen inom tribologi, optiska mätmetoder, polymera material och snö som finns vid Luleå tekniska universitet, vilket är unikt inom idrottsforskningssammanhang.
– Den här satsningen betyder mycket för Luleå tekniska universitet och är ännu en viktig byggsten i vårt samarbete med SOK med målet att ta fram världens snabbaste skidor, säger Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet och verksam inom Skid- och snölabbet vid Luleå tekniska universitet.
Till nytta för SOK:s Topp- och Talangprogram.
De av SOK utvalda forskarna kommer från och med hösten 2021 att ingå i ett nytt tvåårigt utvecklingsprogram inom ramen för Olympisk Offensiv med syfte att stötta framtida ledare inom aktivitetsnära forskning och prestationsidrott. Målet är att få mer inriktat samspel i FoU-arbetet till nytta för tränare och aktiva inom SOK:s Topp- och Talangprogram. Utvecklingsprogrammet innehåller bland annat följande moment: en specialanpassad ledarskapsutbildning, tvärvetenskapligt utbyte med ledande forskare, samarbete med tränare till aktiva i SOK:s Topp- och Talangprogram.
– Den internationella konkurrensen är knivskarp för att vinna mästerskapsmedaljer. En stark forskning och utbildning kopplad till idrotten kommer att bidra till ökad kompetens, ny teknik och förbättrade träningsformer i den dagliga träningen för våra atleter. Ett resultat av detta blir nya och fler mästerskapsmedaljer till Sverige, säger Joakim Abrahamsson, verksamhetsledare för elitidrott vid Luleå tekniska universitet.
Forskare inom Olympisk Offensiv
De sex första idrottsforskarna som får möjlighet att delta i utvecklingsprogrammet inom Olympisk Offensiv är docent Filip Larsen, Gymnastik- och idrottshögskolan: Fysiologi-muskel/nutrition, docent Katarina Steding-Ehrenborg, Lunds universitet: Fysiologi-hjärta, docent Anna Melin, Linnéuniversitetet: Nutrition-hälsa, docent Eric Hamrin Senorski, Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet: Idrottsmedicin-fysioterapi, professor Carl-Johan Boraxbekk – Umeå universitet/Köpenhamns universitet: Kognitiv Neurovetenskap-hjärna och professor Andreas Almqvist, Luleå tekniska universitet: Teknologi-material/utrustning.