
11 januari 2023
Studenter nöjda med handledning under pandemin
Under covid-19-pandemin förändrades förutsättningarna för kliniska handledare dramatiskt med en ökad arbetsbörda och många nya medarbetare att introducera till intensivvård. En nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar att studenterna upplevde en god lärandemiljö trots handledarnas ansträngda arbetssituation.
Forskare i omvårdnad har vänt blicken mot lärosätenas studenter. I en ny vetenskaplig studie har de undersökt upplevelsen av att vara student på praktik i en hårt ansträngd sjukvård präglad av en pågående pandemi. Studien fokuserar på specialistsjuksköterskestudenter inom intensivvård och deras lärande under covid-19-pandemin, i relation till självständighet och professionell utveckling.
– Vi trodde att det skulle vara väldigt tufft att vara student i den här situationen. Att studenterna var så pass nöjda kan ha att göra med att de fick göra mer och vara mer självständiga. Jag tror de växte med uppgiften. Samtidigt fanns situationer där studenterna kände att de fick ta ett för stort ansvar så det behövs en balans, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet och en av forskarna bakom studien.
Bra handledledning under speciella omständigheter
Studien bygger på individuella intervjuer med åtta intensivvårdsstudenter som har haft sin verksamhetsförlagda utbildning under covid-19-pandemin. Generellt kände studenterna att de fått bästa tänkbara handledning utifrån de speciella omständigheter som rådde och deras upplevelser av lärandet var positiva. Samtidigt var de oroliga för att vara en börda för handledare och de var angelägna om att kunna bidra i patientvården. Handledarna uppfattades som kompetenta och säkra i sin profession, men studenterna kunde också känna av stress och känsla av otillräcklighet hos handledarna.
En av studenterna berättar:
”Hur de lyckas vara så trevliga och pedagogiska trots att de har så stor arbetsbörda och vårdbörda, det är fantastiskt. Att de ändå tar sig tid för mig som student och låter mig känna mig viktig och inte i vägen. Och du har haft möjligheten att utvecklas på ett sätt som jag tror att du inte skulle ha gjort om det inte hade varit för denna exceptionella situation.”
– Att studenterna utvecklas med ansvaret kan vi ta fasta på i utbildningen även framöver. När de har kommit en bit på vägen kan det vara bra att de får jobba självständigt. Samtidigt ska vi komma ihåg att de här studenterna är färdiga sjuksköterskor med erfarenhet som går en specialistutbildning, säger Åsa Engström.
Om studien
Artikeln Learning in intensive care during the COVID-19 pandemic postgraduate critical care nursing students’ experiences Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Medical Education.
Studien ingår i ett samverkansprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med Karlstads universitet, Luleå tekniska universitet, Region Värmland och Röda Korsets högskola. Projektet finansieras av Karlstads universitet och Region Värmland.
Förutom utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård finns även specialistutbildning med inriktning mot ambulanssjukvård, anestesisjukvård, distriktssköterska, operationssjukvård, psykiatrisk vård och vård av äldre.