
23 januari 2023
Norra Sverige tar täten inom tillämpad AI
Små och medelstora företag har lärt sig mer om artificiell intelligens och hur det kan göra nytta för deras affärer. Luleå tekniska universitet har i sin tur hittat nya samarbetspartners för företagsnära forskning. Efter tre år avslutas nu ett projekt vars resultat pekar på att universitetet vunnit AI-mark.
– På universitetet har vi fått större förståelse för företagens situation, företagens mognadsgrad inom AI ser otroligt olika ut. Vi har skapat en bra grund för framtida mer effektiva företagssamarbeten. Glädjande nog ser vi också att andra än målgruppen fått upp intresset för AI, till exempel myndigheter och kommuner, säger Michael Nilsson, projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, på Luleå tekniska universitet.
Syftet med projektet Applied AI DIH North var att stärka kompetensen hos små och medelstora företag i Norrbotten och Skellefteå kommun, inom ämnesområdet tillämpad artificiell intelligens. Kompetensutvecklingen skulle i sin tur bland annat leda till bättre konkurrenskraft hos den lokala industrin, öka prestandan för AI-baserade tjänster och produkter och bidra till utvecklingen av nya innovativa produkter. Målsättningen var att genomföra åtta delprojekt under Applied AI DIH North-paraplyet. Den siffran överträffades – det blev till slut 12 delprojekt med lika många deltagande företag.
– Företagen har befunnit sig inom vitt skiftande branscher: hälsa, gruva, it, rymden, skogsindustrin och processindustrin, bara för att nämna några. Genom våra tolv delprojekt har vi fått en bra spridning, säger Michael Nilsson.
Från drönare till fotoböcker
Konkret har delprojekten till exempel handlat om AI-stöd för drönare, AI-algoritmer för datorseende som kan förbättra satelliters styrning i omloppsbana och bildanalys via djupinlärning för bättre automatisering av fotoböcker. Men också mer vardagsnära användningsområden för företagen: hur de säkerställer att de äger sin data och hur den bäst lagras, eller hur ett företag hittar finansiering för att införa teknik inom AI-området. Sammanfattat har företagen fått tillgång till verktyg för att skapa kundnytta, praktiskt stöd för utveckling av AI, kunskap och insikt kring kunders behov och en generell ökad förståelse av hur de kan använda AI i sin verksamhet.
– En glädjande bonuseffekt har varit att universitetet dessutom fungerat som en knutpunkt även för annan typ av forskning än den relaterad till AI. Digitalisering i bred bemärkelse är något som företagen behöver fortsätta arbeta med, säger Björn Backe, även han projektledare på CDT.
– Fler företag har fått upp ögonen för vad Luleå tekniska universitet kan bistå med och att vi kan matcha företagens behov mot rätt forskningskompetens. Det har skett en viktig kunskapsöverföring som vi inte förutsåg vid projektstarten.
Applied AI DIH North hade en budget på 30 miljoner kronor och finansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Luleå tekniska universitet, Luleå kommun, Skellefteå kommun och Region Norrbotten. Förutom finansiärerna har även RISE och LTU Business medverkat i projektet.
Kontakt
Björn Backe
- Verksamhetsledare, Avdelningschef
- 0920-492111
- bjorn.backe@ltu.se
- Björn Backe
Michael Nilsson
- Projektledare
- 0920-492306
- michael.nilsson@ltu.se
- Michael Nilsson