
30 januari 2023
Bättre minne hos flerspråkiga
Talar du fler än två språk? Då kan du ha bättre minne än den som inte gör det. Enligt ny forskning inom psykologi vid Luleå tekniska universitet är flerspråkighet associerat med bättre episodiskt minne. Forskningen stödjer teorin att flerspråkighet kan träna vissa av hjärnans funktioner, och hjälpa den hantera åldrande bättre.
Det pågår en debatt bland forskare om huruvida flerspråkighet påverkar hjärnans kognitiva funktioner. Flera tidigare studier har visat bättre resultat för tvåspråkiga jämfört med enspråkiga för områden som till exempel förmågan att fokusera eller byta uppmärksamhet. Andra studier har dock inte kunnat påvisa denna effekt.
Ny forskning från Luleå tekniska universitet undersökte samband mellan att kunna fler än två språk och olika kognitiva funktioner, framför allt inom området episodiskt minne. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Bilingualism Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Underutforskat område
Episodiskt minne är vad de flesta syftar på med minne – minnet av egna erfarenheter och händelser. Tidigare studier har ofta jämfört enspråkiga med tvåspråkiga, och få har fokuserat på episodiskt minne.
– Vi fokuserade på ett underutforskat kognitivt område som skulle kunna påverkas av två- eller flerspråkighet, för att kunna bidra till den pågående debatten om flerspråkighet och kognitiv förmåga, säger Mariana Vega Mendoza, biträdande professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet, och huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln.
Jämförde tvåspråkiga med flerspråkiga
Studien inkluderade 894 deltagare från Betulaprojektet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett forskningsprojekt i Umeå som över tid följt deltagares åldrande och minne. Forskarna jämförde personer som kunde tre, fyra eller fem språk med tvåspråkiga på en rad olika test. Uppgifterna inkluderade test av episodiskt minne, ordflödestest (att hitta ord som börjar med en viss bokstav eller inom en viss kategori) och ett översiktligt kognitionstest. Dessutom tittade forskarna på hur deltagarnas resultat förändrades över tid.
Det visade sig att personer som kunde tre, fyra eller fem språk presterade bättre på testerna av episodiskt minne och ordflöde än de som bara kunde två språk.
– En teori är att de positiva effekterna av tvåspråkighet beror på att hjärnan behöver kontrollmekanismer för att hantera språken. Att dessa mekanismer ständigt används tros påverka processer i frontalloben. Det här kan leda till en högre kognitiv reserv, det vill säga bättre förmåga för hjärnan att hantera åldrande, säger Mariana Vega Mendoza, och fortsätter:
– Det skulle kunna förklara varför personerna i vår studie som kunde fler språk fick bättre resultat på testen av episodiskt minne och ordflöde. Det är funktioner som är associerade med de nätverk i hjärnan som tros påverkas positivt av tvåspråkighet. Att hantera ännu fler språk kan ge ännu större fördelar än att hantera två.
Fler aspekter att undersöka för att skydda åldrande hjärna
– Det finns fortfarande aspekter som kan undersökas vidare för att lära oss mer om hur flerspråkighet kan påverka hjärnans funktioner. Med mer kunskap i det här området kan vi förstå mer om faktorer som har potential att skydda den åldrande hjärnan, säger Mariana Vega Mendoza.
Artikeln ”A longitudinal study of episodic memory recall in multilinguals” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Bilingualism.
Kontakt
Mariana Vega Mendoza
- Biträdande professor
- 0920-491253
- mariana.vega.mendoza@ltu.se
- Mariana Vega Mendoza