1 februari 2023
Världsunik hydrogel utvecklad på universitetet
Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en naturlig hydrogel som till exempel kan användas som sårförband för att skydda skadad hud. Hydrogeler som finns på marknaden idag används vanligtvis i kontaktlinser, sårbehandling och hygienprodukter, men många är syntetiska och de flesta framställs genom komplexa metoder. Med den världsunika metod som forskarna har upptäckt kan man nu framställa en helt naturlig hydrogel av alger som kraftigt effektiviserar produktionsprocessen.
Bakom innovationen, vars patent har köpts av norska Alginor ASA, står Linn Berglund och Kristiina Oksman, biträdande universitetslektor respektive professor vid Luleå tekniska universitet. De har under lång tid forskat på olika material med syfte att utveckla nya användningsområden av exempelvis trä och organiska restprodukter. I samband med ett nordiskt forskningsprojekt fick de upp ögonen för norsk fingertång.
Världsunik metod minimerar mängden energi och avfall
– För att framställa en hydrogel idag krävs en lång process som tar tid och skapar restprodukter. Vår metod gör det möjligt att framställa hydrogeler från en och samma råvara, och därmed minimera mängden energi och avfall, förklarar Kristiina Oksman.
Alginor ASA som just nu bygger en förädlingsfabrik för norsk tång vill med hjälp av processen till fullo nyttja skörden av Laminaria Hyperborea, en tångart som är vanlig i norska vatten.
Kommer samhället till nytta
– Utöver 3D-printing ser vi också en rad andra möjliga användningsområden som vi hoppas att kunna identifiera tillsammans med forskarna vid Luleå tekniska universitet och andra partners, säger Alginors CFO Haakon Farstadvoll.
– Vi är glada att forskningen kommer till nytta i samhället samtidigt som vi kan fortsätta bedriva forskning på andra användningsområden för tång som material, avslutar Linn Berglund.
Text: Beatrice Lind
Fakta
Metoden använder den naturliga sammansättningen av brunalger/tång, vilket består av cellulosa och alginat, där cellulosan separeras (fibrilleras) till nanofibriller. Fördelen med att komma ner på nano-nivå är att materialet får en mängd egenskaper som till exempel en stark gelformation. Efter fibrilleringen har tången rätt viskositet (tjockhet) för att kunna 3D-skrivas direkt till hydrogel utan tillsatser eller ytterligare processteg. Detta kräver upp till tio gånger mindre energiåtgång än att producera nanofiber från trämassa. Att den färdiga produkten därtill naturligt innehåller alginat, som annars hade utvunnits separat och sedan adderats, bidrar till en ökad resurseffektivitet såväl som en mer hållbar processkedja.
Hydrogel är vattenbemängda, fasta, tredimensionella nätverksstrukturer bestående av 20-95% vatten. De används i målarfärg, tryckfärger, livsmedel, läkemedel och kosmetika.
Kontakt
Linn Berglund
- Universitetslektor
- 0920-493381
- linn.berglund@ltu.se
- Linn Berglund
Kristiina Oksman
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-493371
- kristiina.oksman@ltu.se
- Kristiina Oksman