2 februari 2023
Ljudtest av luftrenare
Att ljud i hemmiljön är en viktig fråga är väl känt och när produkter för hemmiljö kravsätts och marknadsförs så är produktens ljudeffekt något som ska dokumenteras. Ett exempel på denna frågeställning är synlig gällande marknadsföring av så kallade luftrenare.
Tidningen Villalivet publicerade nyligen ett test av de sju bästsäljande luftrenarna på den svenska marknaden. Resultatet blev att en luftrenare från Luleåföretaget OzoneAir uppmärksammats som bäst. Detta är en produkt där forskare från ämnet teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet varit inblandade som rådgivare gällande hur man skapar en tyst produkt med bra ljudkaraktär. Testet omfattade reningskapaciteten, ljudnivån och det sammanlagda priset för inköp och användning, vilket anses vara de egenskaper som värdesätts högst. Eftersom luftrenare går konstant på kontor och i hem, där människor vistas där, låg ljudnivå en förutsättning för vila, koncentration och trivsel.
– Minst störande upplevs de luftrenare som har låg ljudnivå med en neutral karaktär, utan inslag av toner, säger Örjan Johansson, professor inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.
Alla de testade luftrenarna använder filter av typerna hepa-, kol- eller combofilter. Luften renas genom filtret, när fläkten suger in luften. Alltså är reningseffekten avhängig till fläktens hastighet och ljudnivå. Men luftrenaren Ozoneair Purify har en ytterligare egenpatenterad reningsteknik, parallellt med hepafiltret, som gör dess reningseffekt mindre beroende av fläkthastigheten.
Sedan 2022 är forskningsämnetämnet teknisk akustik delaktiga i Precisionshälsa, ett av tre framtidsområden vid Luleå tekniska universitet. Inom ramen för det projektet berör en frågeställning hur ljud påverkar individer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det pågår även aven andra forskningsprojekt som handlar om ljudmiljö i hemmet och i arbetsmiljön. En gemensam nämnare för många störande ljud är dess frekvensspektrum. Störande ljud har ofta en tonrik karaktär med där enstaka toner framträder tydligt, En gemensam nämnare för ljud som upplevs behagliga är en dov bruskaraktär med låg nivå och utan hörbara toner. Detta avspeglas till viss del i krav på vår sovrumsmiljö, där Svensk Byggnorm och Boverkets riktlinjer föreskriver en ljudnivå på under 30 dBA nattetid.
Teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet har sedan mitten av 90-talet forskat kring ljudkvalitet, vilket relaterar produktljud med en ljudkaraktär som är anpassad för en specifik situation, aktivitet och plats.
Kontakt
Örjan Johansson
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491386
- orjan.johansson@ltu.se
- Örjan Johansson