6 februari 2023
Samernas nationaldag firades
Samernas nationaldag den 6 februari är gemensam för alla samer i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland och är en officiell flaggdag på Luleå tekniska universitet. För att uppmärksamma dagen bjöd universitet in till ett evenemang på Vetenskapens hus. Nu finns även universitetets samiskrelaterade forskning och utbildning samlad på en speciell webbsida.
– Samiskrelaterad forskning som bedrivs ur samiska perspektiv är viktig för svensk demokrati, och för oss som forskningsnation. Som statlig myndighet och kunskapsproducerande institution i Sápmi har Luleå tekniska universitet ett viktigt ansvar att sprida kunskap om samernas särskilda ställning och historia, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn, i sitt tal på samernas nationaldag.
Birgitta Bergvall-Kåreborn, uppmärksammade att det är det trettio år sedan samernas nationaldag började firas. Datumet 6 februari hedrar minnet av det samiska landsmötet som hölls i Trondheim 1917. Det var för första gången hundratals samer samlades över nationsgränserna för att diskutera gemensamma frågor.
Om jojken och den samiska trumman
Ola Stinnerbom, samisk jojkartist berättade så om jojken, som han benämnde en ”uråldrig ljudkommunikationsstil”. Han sade att när man sjunger, sjunger man om något, men när man jojkar blir man det man jojkar, och jojkar man om ett djur, så är jojken om hur djuret rör sig. Han berättade också om den samiska trumman, hur den förbjöds i Sverige och att man fortfarande letar för att hitta och få de beslagtagna trummorna tillbaka. Självklart bjöd han också på både sång och musik, bland annat en jojk-hiphop som han gjort under en resa i New York.
Visuella och litterära skildringar av nationella minoriteter, framför allt urfolket samer
Åsa Bjuhr, Lena Manderstedt och Annbritt Palo, forskare inom svenska med didaktisk inriktning vid Luleå tekniska universitet, beskrev några av sina forskningsprojekt. Ett projekt handlade om hur Sápmi gestaltas i svenska bilderböcker för barn, där återkommande teman är förtryck, motstånd, vikten av de samiska språken och förlusten av dem, återtagandet av den samiska kulturen och vikten av familjen och släkten.
Duv gábdde, du gákti, din kolt
Att sy upp koltar som kan hyras, det är ett projekt för ökad hållbarhet och för att möjliggöra för samer som tappat länken till sitt folk, att hitta en väg tillbaka. Personerna bakom projektet, Anna Kajsa Aira och Laila Susanna Kuhmunen har låtit sy upp 18 olika barnkoltar för barn som kan hyras och återlämnas när barnen vuxit ur dem.
Att undervisa lärarstudenter i samisk historia, kultur och tradition
May-Britt Öhman, tidigare biträdande gästprofessor vid Luleå tekniska universitet och forskare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Uppsala universitet, berättade om varför det är så viktigt att lärarstudenter vid svenska universitet får undervisning i samisk historia, kultur och tradition, och att det finns i läroplanen.
Språkbadning ökar språkfärdigheten
Pia-Maria Holmgren, ordförande, och Ingela Jannok Öhlund, kassör i Lule-Boden Sameförening, lyfte fram sin verksamhet, bland annat resor för att få ”språkbada”, det vill säga åka till ställen där det samiska språket är särskilt starkt, för att stärka sin språkfärdighet.