13 februari 2023
Revolutionera industrin med AI
Luleå tekniska universitet kommer att förvandla Norrbotten till den mest avancerade regionen när det gäller användningen av robotik och AI i hela Europa genom att använda den senaste teknologin och forskningen. – Detta är framtiden för industrin, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI.
Norrbotten står inför stora utvecklingsprojekt och har två möjliga vägar att välja. Antingen kan man titta tillbaka på hur tidigare industrier har byggts under hundratals år eller bryta mönstret och skapa en ny modern industri.
– Vad som händer nu är en industriell revolution. Precis som vi gick från att arbeta med händerna till att använda maskiner, nu tar vi in avancerade robotar för att öka produktion, säkerhet och mycket mer, säger George Nikolakopoulos.
Autonoma robotar
Framtiden för industrin är autonoma robotar och AI. Forskning har alltid legat före samhället, därför arbetar nu robotik- och AI-teamet vid universitetet för att tillämpa sin avancerade forskning för att bygga den nya industrin i regionen. Som start hjälper de olika lokala företag genom att lösa problem i produktion eller processer till exempel.
– Tänk dig ett företag som använder en drönare för att inspektera byggnader, de gör det genom att ha en människa som styr drönaren och gör en undersökning av byggnaden. Genom att använda våra algoritmer kan drönaren bli självständig och kunna inspektera många fler byggnader varje dag än vad man gör just nu, säger George Nikolakopoulos.
Denna typ av lösningar är början på en högteknologisk region, genom att anta de robotiklösningar som erbjuds av universitetet kommer handelssektorn, företagen och regionen att utvecklas och skapa en ny standard för framtidens industri. Det investeras miljoner i fabriker men inte tillräckligt i teknologin vilket krävs för att göra industrin briljant. Detta mål uppnås genom ett nära samarbete mellan regionen, lokala företag och Luleå tekniska universitet.
– Enkelt uttryckt har regionen inte adopterat så mycket som de kunde ha gjort, vi behöver ny teknik och nya tjänster för att stödja industrin. Vi behöver bygga ett ekosystem av företag för att tillhandahålla detta, säger Anton Koval, biträdande universitetslektor i robotik och AI.
Inte bara skulle en anpassning av denna avancerade teknik innebära högre produktion, lägre kostnader och ökad effektivitet, utan det är också en grön övergång mot en mer hållbar framtid.
Projektsammanfattning:
Robotik och automationsteknologi utvecklas globalt vid en snabb takt. Företag behöver stöd för att ge dem tid och resurser att förvärva information och kunskap om möjligheterna med robotiktillämpningar och bedöma dess praktiska tillämpbarhet i sin verksamhet för att förbättra deras tillverkningsprocesser och produkter.
Projektet RoboDemo syftar till att utveckla och demonstrera modeller för tekniköverföring och deras genomförande för att säkerställa avkastning på investeringar och ökad användning av nya teknikbaserade innovationer i regionens tillverknings-SME.
I det här projektet kommer robotik och AI-teamet vid Luleå tekniska universitet att tillhandahålla forskningskunskap om en ny 5G-driven drönare för att utföra komplexa självständiga mätningar, övervakning och inspektion av infrastruktur i nordiskt klimat 365 dagar om året.
- Projekttitel: Demonstrering av ny generation robotik och smart tillverkning till SME i NPA-regionen
- Projektakronym: RoboDemo
- Projekttid: från 1 december 2022 till 30 november 2025
- Finansierat av INTERREG NPA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Anton Koval
- Biträdande universitetslektor
- 0920-492381
- anton.koval@ltu.se
- Anton Koval
George Nikolakopoulos
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491298
- george.nikolakopoulos@ltu.se
- George Nikolakopoulos