20 februari 2023
En igloo tar form på universitet
Studenterna på kursen snö och is vid Luleå tekniska universitet bygger just nu en snöigloo på universitetsområdet i Luleå. Den kommer att stå färdig lagom till Vinterfestivalen och syftet med studentprojektet är att öka kunskapen om snökonstruktioner.
Igloon byggs med hjälp av en uppblåsbar ballong som är sex meter i diameter och 4,5 meter hög. Ballongen kläs med snö för att skapa en snöigloo, och när snön frusit töms ballongen på luft och tas bort. Snöigloon består av ett rum som rymmer 10–15 personer. Inredningen blir trägolv och sittplatser.
Mats Schütze och Emma Widén är två av studenterna som bygger igloon, och de berättar om både höjdpunkter och utmaningar.
– En höjdpunkt var definitivt att jobba med snöslungorna. Jag hade aldrig använt den här typen av utrustning förut, så det var jättekul att flytta så mycket snö på så kort tid och att se iglon växa lite i taget. Vad som gör det här projektet så roligt är också att få arbeta med så många trevliga människor från hela världen, säger Mats Schütze som kommer från Tyskland.
– Den största utmaningen var att skapa ett jämnt lager med snö runt hela igloon. Igloon fick inte den typiska "igloo-form" som vi önskat från början. En annan svårighet var de växlande väderförhållandena. Även bristen på snö, men det kunde enkelt lösas med hjälp av Parkkompaniet som har tippat snö i högar runt om igloon, säger Emma Widén.
Kombinerar teori och praktik
När snöigloon är klar kommer studenterna att utvärdera hur konstruktionen deformeras och hur snöns hållfasthet förändras med tiden.
– Att bygga en igloo är ett populärt projekt och många studenter tycker om att få kombinera sina teoretiska kunskaper med att arbeta med snö i praktiken, berättar Nina Lintzen, biträdande lektor i experimentell mekanik och lärare på Snö och is-kursen vid Luleå tekniska universitet.
Snö är ett föränderligt material med olika egenskaper beroende på till exempel struktur, temperatur och bearbetning. Under projektet har studenterna fått hantera olika typer av snö och även svårigheter som uppstått vid exempelvis varma väderleksförhållanden.
– Det är en relativt stor grupp studenter som arbetat med olika delar av projektet så de har även lärt sig mycket om projektledning, grupparbete och vikten av att planera och strukturera arbetet mellan varandra, säger Nina Lintzen.
Fakta om kursen Snö och is
Kursen snö och is 7,5 p vid Luleå tekniska universitet behandlar bland annat grunderna i snö- och ismekanik, bildande av snö, klassificeringsmetoder för snö, lavinkunskap, tekniker för att utnyttja snö och is samt att arbeta i kallt klimat. Kunskaperna kan vara användbara inom till exempel turistindustrin, bygg- och anläggning och inom samhällsberedskapsrelaterade områden