23 februari 2023
Universitetet stödjer forskare på flykt
Sedan kriget utbröt i Ukraina har Luleå tekniska universitet för första gången anställt forskare på förfrågning av nätverket Scholars at Risk. Att ta emot gästande forskare på flykt är ett sätt för universitetet att visa sitt stöd för Ukraina och den internationella demokratin.
Luleå tekniska universitet har under flera år varit medlemmar i Scholars at Risk, SAR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett nätverk som arbetar för akademisk frihet och för att hjälpa akademiker som lever under hot. Genom att stödja organisationen som medlemmar har universitetet indirekt hjälpt till i finansieringen av anställning av hotade forskare vid andra lärosäten. I samband med invasionen av Ukraina ökade förfrågningar via SAR om att ta emot forskare för tillfälliga anställningar, och rektor vid Luleå tekniska universitet avsatte fem miljoner kronor för att göra det möjligt.
– Vi vill bidra till den ukrainska akademins överlevnad, och visa vårt stöd för Ukraina. Luleå tekniska universitet är en del av den internationella akademiska gemenskapen och står upp för demokratiska värderingar. Invasionen av Ukraina är en attack på hela det öppna och fria samhället, vilket akademin är en viktig del av, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet och fortsätter:
– Styrkan med Scholars at Risk är att universitet från hela världen går samman för att skydda forskare och säkra men även främja akademisk frihet. Ett sätt att göra detta är att hjälpa forskare som inte längre kan bedriva sin forskning i sitt hemland att ges möjlighet att fortsätta sitt arbete vid att annat universitet och land.
Fortsätta värna akademisk frihet
Hittills har två forskare från Ukraina kommit till Luleå tekniska universitet via SAR, och ytterligare en forskare har anställts som gått en annan väg. Och förfrågningar fortsätter att komma.
– Vi kommer att fortsätta värna fri forskning, det driver vi via flera forum där SAR är ett av sätten. Ett annat är genom SUHF där vi jobbar nationellt. Vår roll är att vara med och fortsätta bevaka den akademiska friheten, om inte universiteten gör det kommer ingen annan att göra det, säger Tommy Viklund, avdelningschef för HR vid Luleå tekniska universitet.