27 februari 2023
Dialogen mellan stat och civilsamhälle behöver konkretiseras
Det är lättare för regeringen att initiera dialog i frågor som de driver politiskt än för civilsamhället att få upp sina frågor på agendan. Det är en av slutsatserna i en forskningsrapport om ”Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället” (NOD).
NOD inrättades 2018 med syftet att underlätta samverkan mellan departement och myndigheter på nationell nivå och civilsamhället, även kallat den ideella sektorn. Mellan 2019 och 2022 har forskare från Luleå tekniska universitet och Stockholms universitet följt NODs arbete löpande under hela den studerade perioden.
– Följeforskning sågs som ett sätt att möjliggöra löpande reflektion i NODs strategiska och praktiska samarbete, säger Malin Lindberg, professor vid forskningsämnet design på Luleå tekniska universitet.
En ambition med NOD har varit att utveckla och testa nya former för dialog och samråd mellan regeringen och civilsamhället om aktuella samhällsutmaningar. Malin Lindberg konstaterar att akuta kriser som coronapandemin och kriget i Ukraina, samt samhällsutmaningar med en längre tidshorisont, såsom klimatförändringarna, hållbar utveckling och demokrati, påskyndade samarbetsorganets utvecklingsarbete i början av den studerade perioden.
– Nu börjar fokus förflyttas till förvaltning och fortlevnad av NODs verksamhet genom att säkerställa långsiktig finansiering, engagemang och nytta.
Malin Lindberg drar slutsatsen att utmaningen i NOD är att skapa tillräcklig konkretion.
– NOD behöver omvandla de abstrakta ambitionerna om ett gott samspel mellan regering och civilsamhälle till praktisk nytta i form av dialoger och samråd om sakfrågor som är relevanta för båda parter.
Som exempel på att arbetet är på väg i rätt riktning lyfter hon fram de lägesbilder med civilsamhällets perspektiv på bland annat moms- och skattefrågor samt Arbetsförmedlingens reformering som har tagits fram inom ramen för NOD.
– Framöver blir det spännande att se hur NOD kommer tillvarata lärdomarna från sina första år för att förtydliga och förstärka nyttan med denna sorts partsgemensamma stödstruktur. Inte minst vad gäller nyttan med att vara en partsgemensam plattform, till skillnad från till exempel departementens egna sakråd.
Malin Lindberg har genomfört följeforskningen tillsammans med Niklas Hill, då doktorand vid Stockholms universitet, nu forskare på Södertörns högskola.
Kontakt
Malin Lindberg
- Professor
- 0920-491082
- malin.lindberg@ltu.se
- Malin Lindberg