9 mars 2023
Succé för Rymdforum
Efter många timmar av intressanta och inspirerande presentationer når Rymdforum-konferensen i Kiruna sitt mål. Vi på Luleå tekniska universitet är glada och stolta över att ha haft möjligheten att bidra till partnerskap, Sveriges roll i rymden och allt som konferensen har resulterat i.
Med ett rekordantal deltagare och två mycket framgångsrika dagar av fascinerande diskussioner om allt som har med rymden att göra avslutas Rymdforum-konferensen. Den invigdes med ett välkomsttal från Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
– Rymdforums styrka är att det samlar aktörer från utbildning, forskning, innovation och företagande. Detta är av yttersta vikt eftersom riktningen för rymdverksamhet i allt högre grad har expanderat från utforskningen av rymden till att också inkludera utveckling och användning av rymdtjänster på jorden. Denna expansion är också synlig i antalet forsknings- och affärsområden som i dag fokuserar på och ingår i rymdekosystemet: allt från rymdsystem och atmosfärsvetenskap till AI, materialvetenskap och hälsa. Luleå tekniska universitet är ett viktigt rymduniversitet både nationellt och internationellt, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Försvaret
Ella Carlsson, rymdchef på svenska flygvapnet, talade om hur viktig rymddomen är för nationens försvar, både under fredstid och krigstid. Genom att använda bilder baserade på satelliter kan vi hjälpa brandmän, polisen samt vidta militära åtgärder och beslut som kan rädda liv. Hon berättade också att de tittar på möjligheten att göra det möjligt för JAS-Gripen att skjuta upp något i rymden. Trots detta avslutade hon sin presentation genom att konstatera att den viktigaste frågan för Sveriges framtid i rymden och rymdstyrkan är personalen.
Det finns hot från rymden, inte nödvändigtvis utomjordingar som vi har sett från filmer, utan snarare hot från enorma flygande asteroider. På det här temat intog Juha-Pekka Luntama från Europeiska rymdorganisationen (ESA) scenen och talade om rymdsäkerhetsprogrammet. Det är ESA:s uppgift i detta program att utveckla teknik som kan upptäcka och mildra kollisioner som kan leda till katastrofala konsekvenser.
En av utmaningarna, sade han, är att övervaka natthimlen för att upptäcka asteroiderna. För att lösa detta bygger de ett teleskop med flera teleskop inuti för att få en bättre bild. Detta gör det möjligt med komplett täckning av natthimlen varje natt vilket skulle öka chanserna att hitta asteroider på kollisionskurs.
Mikael Granvik, biträdande professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, presenterade något liknande och ställde frågan "Vad gör vi när vi har en asteroid på kollisionskurs?" Han talade om DART-projektet (Double Asteroid Redirection Test) och visade videor av hur deras rymdfarkost träffades av asteroiden Dimorphos och lyckades ändra dess omloppsperiod.
Inspiration, mål och Mars
Nils van der Poel, olympisk och världsmästare i hastighetsåkning på skridskor, gästade Rymdforum och höll ett inspirerande tal om sin resa och hur han motiverade sig själv att följa ett mål som inte var särskilt konkret.
Ett annat mål som är mycket tydligt är Sandra Siljeströms (RISE) mål att ta tillbaka cirka 30 rör med sten- och regolitprover från Mars till jorden senast 2033. Hon tog upp en mycket välkänd fråga "Har det någonsin funnits liv på Mars?" Hon talade också om betydelsen av att skaffa dessa prover, inte bara för experiment och förberedelse för människor på Mars, utan kanske viktigast av allt, för att inspirera nästa generation.
Det fanns också ett antal framgångsrika och ambitiösa startups som hade chansen att presentera sin resa och skapa partnerskap och kontakter under minglet. René Laufer, professor och ämnesansvarig vid Luleå tekniska universitet samt Organisationskommittén för Rymdforum var mycket nöjd med deltagandet.
– Det är mycket roligt och viktigt att vi kunde arrangera Rymdforum här i Kiruna. Det är här rymden händer i Sverige, och med tanke på antalet deltagare tror jag att det visar hur viktig denna plats är för rymdindustrin, sade René Laufer och fortsätter.
– Rymdforum är en plats där gamla vänner möts och nya vänskaper bildas. Jag hoppas att nästa konferens blir lika framgångsrik som denna.