
Vinit Parida, Nerine Mary George och Thomas Ejdemo. Foto: Staffan Westerlund
3 april 2023
Så ska klimatsmart livsmedelsproduktion bli lönsam
Ett nytt forskningsprojekt syftar till att förbättra förutsättningarna för klimatsmart livsmedelsproduktion inom små och medelstora företag i norra Sverige och Finland.
– Forskning om tilväxten och resiliensen i livsmedelsindustrin är avgörande för vår framtida matförsörjning. Genom att få en förståelse för behoven hos lokala småbrukare och producenter i regionen kan vi ge mer effektivt stöd till deras affärsverksamhet, säger Vinit Parida, professor i Innovation och Entreprenörskap.
Tillväxtpotentialen för klimatsmart matproduktion i norra Sverige och Finland är god, men förutsättningarna inom regionen är skiftande, särskilt om man jämför med Central- och Sydeuropa.
– Det här är ett viktigt projekt eftersom klimatförändringarna är ett globalt problem och jorbruket bidrar starkt till utsläppen av växthusgaser, säger Vinit Parida.
Bra för miljön och ekonomin
Hjälp till små och medelstora affärsverksamheter att införa klimatsmarta produktionsmetoder kan ha betydande positiva effekter, både på miljön och den lokala ekonomin. Genom att fokusera på norra Sverige och Finland understryker projektet behovet av skräddarsydda lösningar anpassade till olika regioners specifika utmaningar.
Inom ramen för projektet ska forskarna identifiera möjligheter för klimatsmart produktion och klimatsmarta värdekedjor inom livsmedelsindustrin i regionen. Vidare vill man hitta exempel på ”best practice” inom klimatsmart matproduktion och etablera ett gränsöverskridande samarbetsnätverk för att öka kunskapsöverföringen, utveckla aktiviteter för gränsöverskridande regional samverkan och ökad användning av klimatsmart praxis i branschen. Dessutom vill projektet bidra till hållbara och blomstrande ekonomier på landsbygden som samtidigt bidrar till att minska klimatförändringarna.
Det empiriska materialet kommer att bestå av kvantitativa data, fallstudier i form av intervjuer med 20 finska och 20 svenska små- och medelstora företag, workshopar med små och medelstora företag samt andra aktörer inom relevanta värdekedjor.
– Hittills har 19 företag anmält sitt intresse att delta i aktiviteter inom ramen för projektets undersökningsområde livmedelsindustrins ekosystem, det vill säga havet, jordbruket och skogsindustrin, säger Vinit Parida.
Ett interaktivt verktyg
Resultatet kommer bland annat att presenteras i form av ett interaktivt verktyg innehållande statistik och grafik genom vilket aktörer i branschen kan utbyta erfarenheter, inspireras av varandra och stärka det regionala nätverket. Slutsatserna kommer även att spridas genom seminarier och workshoppar – fysiskt och på distans – med målgrupperna.
De deltagande livsmedelsföretagen jobbar med produktion av bland annat mat från skogen, raps, korn, potatis, nötkött, lamm, ren, fisk, alger och mjölk. Forskarna kommer även att samarbeta med större företag inom livsmedelsindustrin, företags- och utvecklingsfrämjande organisationer, organisationer verksamma inom forskning och utveckling samt olika utbildningsaktörer. För närvarande har projektet erhållit finansiering från sju sådana organisationer: Oulun kultturisäätiö (Oulu2026), The Council of Oulu Region; Paliskuntain yhdistys; Suomen Metsäskeskus; MTK Pohjois-Suomi, Arctic Business Incubator, samt LTU Business.
Projektet har beviljats medel av EU-programmet Interreg-Aurora om 10 miljoner kronor för en period av tre år med start den January 2023. Själva forskningsdelen av projektet genomförs av forskare vid Luleå tekniska universitet och Uleåborgs universitet. Från Luleå tekniska universitet deltar professor Vinit Parida, Nerine Mary George och Thomas Ejdemo, samtliga knutna till ämnet entreprenörskap och innovation. Delar av projektet kommer att genomföras i samarbete med Hushållningssällskapet.
Den del av projektet som ska utmynna i ett interaktivt verktyg kommer att inkludera hela Interreg Aurora-området, det vill säga Nordnorge ner till Tröndelag, norra Sverige ner till Dalarna samt finska Lappland och Österbotten. Övriga aktiviteter är avgränsade till norra Österbotten och Lappland i Finland samt Norr- och Västerbotten i Sverige.
Kontakt
Nerine Mary George
- Postdoktor
- 0920-492266
- nerine.george@ltu.se
- Nerine Mary George
Thomas Ejdemo
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493159
- thomas.ejdemo@ltu.se
- Thomas Ejdemo
Vinit Parida
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-492469
- vinit.parida@ltu.se
- Vinit Parida