
Projektdeltagare från Sverige: Anna Pexer, Länsstyrelsen Norrbotten, Elisabeth Öberg, Länsstyrelsen Norrbotten, Gunnar Jonsson, Luleå tekniska universitet, Eva Alerby, Luleå tekniska universitet, Camilla Kullavaara Luleå tekniska universitet, Maria Eriksson, Kalix kommun, Björn Emmoth, Luleå tekniska universitet och Kalix kommun.
25 oktober 2023
19 miljoner till utveckling av undervisning om hållbar matproduktion
Hur kan lärare och skolor medverka för att skapa en framtida hållbar livsmedelsproduktion i nordligaste Skandinavien? Det ska forskare från Luleå tekniska universitet ta reda på tillsammans med Länsstyrelsen Norrbotten, Kalix kommun och aktörer i Finland och Norge i ett nytt stort projekt med stöd från EU Interreg Aurora.
– Trots att vi i Norden har goda möjligheter att på ett miljömässigt hållbart sätt framställa mat minskar vår matproduktion. När vi importerar mat exporterar vi miljöproblem. Dessutom är den låga graden av självförsörjande ohållbar när det kommer till krisberedskap, säger Gunnar Jonsson, biträdande professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet.
Nu startar projektet Food education for the future, för att adressera utmaningar i form av klimatförändringar och låg självförsörjningsgrad av livsmedel. Projektet fokuserar på skolan och lärandets betydelse för en hållbar samhällsutveckling med närproducerad mat och framtida hållbara livsmedelssystem i nordligaste Skandinavien.
Kalix pilotkommun för samarbete mellan skolor och gårdar
Forskare och samarbetspartners kommer bland annat att ta fram utbildningsmaterial och en bok, samt skapa en kurs för lärare, livsmedelsproducenter, måltidspersonal och upphandlare i kommunerna. Dessutom kommer det att skapas mötesplatser mellan matproducenter och skolor. Ett möjligt sätt är att skolklasser får besöka gårdar och förhoppningsvis ha en aktiv roll. Kalix kommun blir pilotkommun för ett nytt sätt att undervisa.
– Matkunskap är i hög grad traditionell erfarenhetsbaserad kunskap knuten till platser. Förr i tiden var barn med och satte potatis. Att känna till matens ursprung och hur den är producerad är en grundläggande demokratisk kunskap som alla bör äga. Därför är det viktigt att skolan ger barn och ungdomar möjlighet att utveckla relevanta kunskaper om hållbar närproducerad mat. Det ger unga en relation till hur maten framställs, säger Gunnar Jonsson och fortsätter:
– Detta ligger även i linje med intentionerna i lärande för hållbar utveckling och svarar väl mot målen i agenda 2030. Med ökade kunskaper livsmedelskedjan kan även ungdomars intresse för att utbilda sig och arbeta inom de gröna näringarna öka.
Om projektet
Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen (Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och Kalix kommun har, tillsammans med aktörer från Finland och Norge, beviljats totalt drygt 19 miljoner kronor av Interreg Aurora
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för projektet Food education for the future, varav omkring 4,5 miljoner kronor går till delar som leds av Luleå tekniska universitet. Projektet medfinansieras av Region Norrbotten. Projektledare är finska Naturresursinstitutet (Luke)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt
Eva Alerby
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491506
- eva.alerby@ltu.se
- Eva Alerby
Gunnar Jonsson
- Biträdande professor
- 0920-491532
- gunnar.jonsson@ltu.se
- Gunnar Jonsson