
Lars Bäckström är förvissad om att Luleå tekniska universitet har en bra utbildning för blivande fastighetsmäklare. Foto: Staffan Westerlund
7 mars 2024
Fastighetsmäklarprogrammet får omdömet ”hög kvalitet”
Universitetskanslerämbetet (UKÄ) har på uppdrag av regeringen utfört en nationell utvärdering av fastighetsmäklarutbildningar. Av tio utvärderade utbildningar är det endast tre som bedöms hålla hög kvalitet, däribland fastighetsmäklarprogrammet vid Luleå tekniska universitet.
– Det känns verkligen som en fjäder i hatten att vi är en av tre av totalt tio utbildningar som släpps igenom nålsögat. Kraven har uppenbarligen varit högt ställda men vi är förvissade om att vi har en bra utbildning, säger Lars Bäckström, universitetslektor och utbildningsledare för fastighetsmäklarprogrammet.
Utvärderingen omfattar alla landets utbildningar om minst 60 högskolepoäng inom huvudområden som relaterar till fastighetsmäkleri, fastighet eller ekonomi. Utbildningarna har fått omdömet ”hög kvalitet” eller ”ifrågasatt kvalitet”.
Vetenskaplig och pedagogisk kompetens
Bedömargruppen, tillsatt av UKÄ, har bestått av ämnessakkunniga, en studentrepresentant samt arbetslivsföreträdare. Underlag för bedömningen har varit lärosätenas självvärdering baserat på vägledande dokument från UKÄ. Bedömargruppen har gjort en utvärdering av lärarnas vetenskapliga och pedagogiska kompetens, samt i vilken utsträckning studenterna får möta föreläsare med erfarenhet av att jobba som fastighetsmäklare. Bedömargruppen har också genomfört intervjuer med lärare och studenter, utbildningskvaliteten har bedömts utifrån följande mål för utbildning på grundnivå:
- Bedömning av förmågan att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- Bedömning av förmågan att självständigt urskilja, formulera och lösa problem,
- Bedömning av förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå inom fastighetsmäkleri.
Bedömargruppen konstaterar att de stora skillnaderna mellan de utbildningar som har bedömts hålla hög kvalitet och de utbildningar vars kvalitet ifrågasätts är det tredje målet i bedömningsgrunden. Att söka och granska kunskap på vetenskaplig nivå kan till exempel innebära att studenterna skriver ett examensarbete eller tar del av och värderar aktuella forskningsresultat.
Bedömargruppen konstaterar att flera av lärarna vid Luleå tekniska universitet är disputerade eller har erfarenhet av att jobba som fastighetsmäklare. Dock påpekar man att kompetensen inom civilrätt behöver stärkas samt att det saknas forskning inom fastighetsmäkleri.
– På sikt kommer vi att lösa lärarkompetensen. Vi har doktorander med kompetens inom civilrätt som kommer att vara delaktiga i utbildningen. När de väl har disputerat kommer de att utgöra en förstärkning som forskarmeriterade lärare, säger Lars Bäckström.
Stort fokus på etik
Bedömargruppen lyfter fram det stora fokuset på etik och moral i utbildningen vid Luleå tekniska universitet som positiv. Att studenterna får pröva på många olika undervisningsformer och examinationer bedöms också som en styrka. Samtidigt efterfrågar bedömargruppen en tydligare problematisering av mångfaldsfrågor samt fler obligatoriska seminarier och övningar.
– Vi jobbar aktivt med mångfaldsfrågor i utbildningen. Det kanske inte framgår i det urval av övningsuppgifter och tentor som lämnades över för bedömning. Med detta sagt så går det naturligtvis alltid att bli bättre. Det är möjligt att vi kommer att införa fler obligatoriska seminarier och övningar, som i så fall bör vara poänggivande.
Utbildningskraven för att bli registrerad som fastighetsmäklare har nyligen förändrats. Från och med 1 januari 2028 måste den som vill bli registrerad som fastighetsmäklare ha genomgått en utbildning om minst 180 högskolepoäng inom ett område som är relevant för fastighets- och bostadsmarknaden. UKÄ:s utvärdering har utgått från de utbildningskrav som gäller för närvarande och som gäller under övergångsperioden. Bedömargruppen har dock tagit del av de förändringar som Luleå tekniska universitet kommer att genomföra för att uppfylla de nya kriterierna och anser att de kommer att vara positiva för utbildningen. Till förändringarna hör bland annat en ny juridisk metodkurs samt ytterligare juridikkurser.
Kontakt
Lars Bäckström
- Universitetslektor
- 0920-491710
- lars.backstrom@ltu.se
- Lars Bäckström