Hoppa till innehållet
Distansstudier

Distansutbildning

Luleå tekniska universitet har ett stort utbud av distansutbildningar både på grund- och avancerad nivå. Formen passar dig som vill studera mer flexibelt. Du kanske vill bo kvar på din hemort och samtidigt gå ett program eller komplettera dina kunskaper genom att läsa en kurs.

Hos oss kan du välja mellan ett stort antal utbildningar på distans inom områden som exempelvis IT/data, teknik, hälsa, språk, lärande och samhällskunskap. Gemensamt för de allra flesta är att du behöver ha en dator och tillgång till internet. Mer information och förutsättningar för genomförande hittar du under respektive utbildning.

Med eller utan träffar

Vissa distansutbildningar är helt internetbaserade, men de flesta utbildningarna innehåller regelbundna och obligatoriska träffar på respektive studieort.

En del startar med en gemensam introduktion på plats på universitetet. Därefter är det vanligt att du har några träffar varje termin på universitet. Mellan träffarna kommunicerar du med din lärare och studiekamrater via informations- och kommunikationsteknologi, t ex lärplattform, chatt, e-post mm. Ett fåtal obligatoriska fysiska träffar under utbildningen är vanligast men antalet träffar kan variera.

Andra utbildningar är helt nät- eller webbaserade. Då behöver du inte resa till universitetet för varken introduktions- eller tentamenstillfällen. Det är viktigt att du tar del av universitetets utbildningsinformation för att få veta vad som gäller för just din utbildning.

Stor frihet och stort ansvar

Distansstudier är flexiblare och mer obundna än andra studier. Du har stor frihet att lägga din studietid hur du vill. Samtidigt kan friheten vara mer krävande – tänk på att heltidsstudier innebär att du bör studera ungefär 40 timmar per vecka.