Hoppa till innehållet

Glaciären i Jokkmokk - Ett examensarbete i Civilingenjör Artiktektur vid Luleå tekniska universitet

Glaciären i Jokkmokk

Publicerad: 20 juni 2016

Glaciären i Jokkmokk är en spektakulär byggnad som ännu bara finns i den virtuella världen. I ett examensarbete för civilingenjörsprogrammet inom arkitektur vid Luleå tekniska universitet har studenterna Alexander Stark och Robert Granstam tagit ut svängarna rejält med parametrisk design.

Begreppet Parametrisk design är tämligen nytt inom arkitektur och kan beskrivas som en kombination av nya avancerade programvaror och matematisk tänkande. En ny yrkesroll har tagit form där arkitekten och byggingenjören blir en och samma person. Parametrisk design ger möjlighet att skapa nya arkitektoniska uttryck och former tillsammans med komlexa analyser och hållfasthetsberäkningar.

GlaciärenÖgonhöjd.jpg

–  Det är en ganska hög ingångströskel för att komma igång med parametrisk design, men när man börjat greppa verktygen är fördelarna enorma, säger Alexander Stark.

Glaciären i Jokkmokk är en över 100 meter hög byggnad som planeras i Jokkmokk och som ska fungera som ett center för klimatforskning. Byggnaden planeras att byggas mot en bergvägg som angränsar till fjällvärlden.

–  I arbetet med Glaciären i Jokkmokk har vi tvingats bryta ny mark och lära oss mycket nytt, det har varit en stor utmaning - och vi är mycket nöjda med slutresultatet, säger Robert Granstam.

Både Robert Granstam och Alexander Stark kommer att arbeta med parametrisk design hos Sweco efter avklarade studier, det vill säga redan i höst.

Universitetslektor Björn Ekelund har varit handledare och forskningsingenjör Ulf Stenman har hjälpt till med tekniska lösningar och fysiskt modellbygge.

Björn Ekelund

Ekelund, Björn - Universitetslektor

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Ulf Stenman

Stenman, Ulf - Forskningsingenjör

Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493187

Taggar