
Civilingenjör Arkitektur

"Du får kombinera det estetiska med det byggtekniska"
Sanna Haukka gjorde sin sju månaders praktik på NCC och fortsatte som trainee, arbetsledare och projektingenjör.

"Tidigare studenter finns i hela bygg- och fastighetsbranschen"
Från uppbyggnaden av Sweden Green Building Council, till debatt i Almedalen redan som 25åring och nu hållbarhetschef på CBRE. Linda Kjällén berättar om sin karriär efter utbildningen.

"Jag har alltid haft ett intresse för arkitektur och design"
Karin Blom läser civilingenjör arkitektur. Läs mer om varför hon valde utbildningen, vilka kurser som har varit extra roliga och hur det är att bo i Luleå.
Vanliga frågor
Civilingenjör arkitektur handlar om att blanda design med teknik – du lär dig till exempel om hållbarhet, konstruktion och material och kan jobba med både tekniska lösningar och formgivning. Arkitektutbildningen fokuserar mer på det kreativa och konstnärliga som att rita snygga och funktionella byggnader. Civilingenjörer jobbar ofta med tekniska detaljer och projektledning, medan arkitekter lägger mer tid på design och idéarbete.
En civilingenjör är en problemlösare som utvecklar smarta lösningar inom en rad olika områden. Det kan handla om att skapa nya produkter, designa system eller effektivisera processer inom exempelvis industri, energi, IT, byggsektorn och mycket mer. Utbildningen till civilingenjör är bred och ger dig möjlighet att skräddarsy din karriär efter dina intressen och mål, vilket öppnar dörrar till en mängd olika yrkesroller i framtiden.
Civilingenjörsutbildningen är fem år (300 högskolepoäng) och ger en bredare och djupare teknisk kunskap medan högskoleingenjörsutbildningen är tre år (180 högskolepoäng) och har ett mer praktiskt fokus. Civilingenjörer har ofta fler karriärmöjligheter och kan också arbeta med utvecklingsprojekt i större utsträckning. Högskoleingenjörer utbildas ofta med en mer tillämpad inriktning där utbildningen snabbt leder till konkreta färdigheter som kan användas i arbetslivet.
Arbetsmarknaden för civilingenjörer är mycket god och det finns stor efterfrågan inom en mängd olika branscher. Nästan alla civilingenjörer får jobb direkt efter examen och Luleå tekniska universitet har en nära koppling till arbetslivet. Hela 97% av civilingenjörsstudenterna vid LTU hade en anställning tre år efter examen – högst andel bland alla universitet i Sverige. Det visar rapporten Högskolepejlen 2024.
Enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik från 2023 varierar medellönen för civilingenjörer beroende på erfarenhet och utbildningsinriktning. Generellt ligger lönen mellan 42 000 och 65 000 kronor per månad. Dessa lönenivåer gör civilingenjörsyrket till ett av de högst betalda i Sverige, med goda möjligheter till löneutveckling och karriärmöjligheter inom en rad olika branscher.
Det är viktigt att notera att dessa siffror är medellöner och att faktorer som erfarenhet, geografisk placering och bransch kan påverka den faktiska lönen. Enligt rapporten Högskolepejlen 2024 ligger civilingenjörsutbildningarna vid Luleå tekniska universitet bäst i Sverige när det gäller arbetsmarknadsetablering, vilket innebär väldigt goda möjligheter till anställning efter examen.
Läs mer om lönen för civilingenjörer på Sveriges Ingenjörers webbplats Länk till annan webbplats..
Kontakta oss
Oavsett vad du undrar över finns vi här för att hjälpa dig. Vi ser till att din fråga hamnar hos rätt person och återkopplar till dig så snart som möjligt.
Uppdaterad: