Hoppa till innehållet
Sofia Holmgren, Arktektur vid Luleå tekniska universitet
Sofia Holmgren, Arktektur vid Luleå tekniska universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag gjorde en utbytestermin i Milano"

Publicerad: 19 mars 2016

Namn: Sofia Holmgren
Ålder: 24 år
Bor: Luleå
Hemort: Örnsköldsvik
Utbildning: Civilingenjör Arkitektur, Stadsbyggnad

Hur är det att studera på Luleå tekniska universitet?

Jag trivs väldigt bra med att studera på LTU. Universitetet har en bred kunskap med många olika program och en lång erfarenhet inom de tekniska ämnena. Lärare och studenter har en nära relation, om det är något man har funderingar kring kan man gå och fråga dem. I ett flertal av de kurser jag har tagit, främst under senare år, är det relativt små klasser, vilket gör det lättare att föra diskussioner samt hojta till om det är något man inte förstår. Många av kurserna i programmet Civilingenjör Arkitektur består av projekt som man ska utföra i grupp. Detta är något jag värdesätter högt då det lär en att samarbeta med olika typer av människor och innebär att man kan lägga studierna på sin egen nivå.

Hur trivs du med staden Luleå?

Campusområdet ligger några kilometer utanför Luleås centrum vilket bidrar till en otrolig studentsammanhållning. Det finns alltid något att hitta på och man behöver aldrig sitta ensam, så fort du sätter foten utanför dörren stöter du på någon du känner. Det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter i och kring Luleå, och det lokala gymmet ligger i en av universitetsbyggnaderna. Om man vill ta sig ner till stadens centrum finns det bra med bussförbindelser och gång- och cykelvägar.

Vad har du för planer efter studietiden?

Efter att jag är klar med mitt examensarbete till hösten vill jag arbeta med urban design på ett arkitektkontor, eller eventuellt med planarbete och då kan även kommuner vara framtida arbetsgivare. Utbildningen Civilingenjör Arkitektur är väldigt bred och ger en förutsättningar för att arbeta inom olika verksamheter. Just nu har jag siktet inställt på att skriva mitt examensarbete i Köpenhamn, förhoppningarna är att jag då ska få in en fot någonstans där jag sedan kan fortsätta att arbeta.

Har du några tips till framtida studenter?

Jag tycker att man ska ta tillvara på alla möjligheter som finns då man läser vid LTU. Det finns många olika föreningar och sektioner att engagera sig i på fritiden, vilket är ett bra sätt att lära känna människor och samtidigt lära sig nya saker. Under mitt tredje läsår gjorde jag en utbytestermin i Milano, det är ett av mina allra bästa minnen och något som jag verkligen rekommenderar andra. Det finns många olika utbyten över hela världen, och det är inte svårt att göra en ansökan. Efter att jag kom hem från mina utlandsstudier praktiserade jag på Örnsköldsviks Kommun i sex månader. Detta är också något som jag rekommenderar starkt. Praktiken är inlagd i programmet och den tycker jag att man ska passa på att göra. Det ger en mer konkret bild av var man kan tänkas hamna efter utbildningen, hur det fungerar i verkligheten och väldigt många nya kunskaper.