
Green Transition North påskyndar den gröna omställningen genom lokal samverkan
Den pågående gröna omställningen i norra Sverige kräver såväl ny kunskap som nya samarbeten för att lyckas. Samverkansprojektet Green Transition North kopplar samman akademin och lokala SME-företag med storbolagen som driver på den gröna omställningen i regionen.
Det nystartade samverkansprojektet fokuserar på områdena smarta energisystem och cirkulär ekonomi. Smarta energisystem handlar bland annat om moderna flexibilitetslösningar och nya principer för styrning av vattenkraft. Inom området cirkulär ekonomi är fokus på bland annat framtidens 6G-uppkopplade industri, ökad hållbarhet genom modularisering av produkter och nya affärsmodeller.
Projektet är fördelat på 15 delprojekt, varav fem bedrivs inom ramen för Arctic Center of Energy.
– Vi har stora förhoppningar om att projektet ska bidra till att vi tillvaratar kraften i det lokala näringslivet för att påskynda den gröna omställningen i regionen, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet med bas på Campus Skellefteå.
Green Transition North är ett samarbete mellan akademin och 15 företag inom den gröna industriella omställningen i norra Sverige: LKAB, Northvolt, H2 Green Steel, Uniper, ABB, Hitachi Energy, Skellefteå kraft, Pite Energi, Luleå Energi, Bodens energi, Vattenfall, Ericsson, Hexatronic, AFRY, och Lumire.
– Utifrån företagens specifika utmaningar matchas bolagen ihop med små och medelstora företag i regionen som vill ställa om och vara en del av den hållbara industrins ekosystem. Genom projektet ser vi till att aktörerna hittar varandra och att SME-företagen möter storföretagens behov, fortsätter Karl.
Varje delprojekt består av representanter från ett medverkande storföretag, SME-företag samt seniora forskare och doktorander.
– Med utgångspunkt i den identifierade utmaningen och behoven hos storföretaget arbetar de tillsammans för att hitta en lösning. En del delprojekt kommer att vara experimentella, medan andra kommer att vara av mera teoretisk karaktär. Fokus är på innovation, affärsutveckling och samverkan genom tillämpad och behovsmotiverad forskning, avslutar Karl.
Fakta
Green Transition North startar 1 april 2023 och pågår till 31 mars 2026. Verksamheten har beviljats 58 miljoner kronor av Tillväxtverket och andra finansiärer.
Kontakt
Karl Andersson
- Professor tillika ämnesföreträdare, Dekan
- 0910-585364
- karl.andersson@ltu.se
- Karl Andersson
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning