Doktorander i Creaternitys forskarskola
En forskarutbildning vid Luleå tekniska universitet med fokus på digitalisering och cirkulär ekonomi för att ställa om samhället så att FN:s hållbarhetsmål nås. Totalt rekryterar vi tio doktorander varje år från flera olika länder och forskningsämnen i forskarskolan som har en tvärvetenskaplig inriktning.
Bowen Zhang: Att möjliggöra en cirkulär byggindustri

Varifrån kommer du?
Jag föddes i Harbin, en välkänd stad i norra Kina där Orienten och Occidenten möts. Som enda barnet la mina föräldrar stor vikt vid min utbildning. Under mina formativa år genomgick Kina en förvånansvärt snabb urbanisering vilket väckte mitt intresse för byggindustrin. Efter att jag hade klarat inträdesexamen till nationella högskolan antogs jag till civilingenjörsprogrammet vid South China University of Technology i Guang Zhou där jag genomgick en fyraårig grundutbildning. Under mitt tredje år på universitetet fick jag möjligheten att delta i ett utbytesprogram i USA vilket inspirerade mig till att söka masterutbildning utomlands. Jag ville vidga mina vyer medan jag fortfarande var ung. Efter att jag tagit examen från universitetet, tog jag en master i design och management av byggprojekt på Chalmers.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Norra Sveriges utvecklingsstrategi är spännande eftersom den riktar in sig på grön industriell omställning där en uppgradering av byggindustrin spelar en avgörande roll. Samarbetet mellan svenska universitet är imponerande och Luleå tekniska universitet intar en nyckelposition i nätverket Sveriges bygguniversitet. Därför erbjuder Luleå tekniska universitet en fantastisk plattform för fortsatt forskning om grön och hållbar omställning i byggindustrin.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Omställningen i byggindustrin är inte enkel. Den kräver mer än bara teknisk utveckling utan även design för nedmontering, utvecklande av byggmaterial från avfall samt spårningssystem av material. Den kräver även samarbete och koordinering mellan olika intressenter, exempelvis omstrukturering av leveranskedjan och ekonomiska incitament från marknaden.
För att underlätta implementering av en cirkulär byggindustri, är det nödvändigt att närma sig affärsmodellforskning på ett systematiskt sätt för att få en djupare förståelse för området. Genom att studera hur byggindustrin anpassar sina affärsmodeller för att få till stånd hållbarhetsdriven innovation kan vi bättre förstå de utmaningar som omställningen medför, hur nya teknologier kan integreras så att de utgör ett stöd, hur cirkularitet och hållbarhet kan integreras i design och byggprocesser samt hur man kan samarbete på ett effektivt sätt med kunderna. Dessa insikter hjälper industrin att bättre inlemma hållbarhetsvärden i sin verksamhet.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity är en viktig plattform där många doktorander med liknande mål kommer samman för att bidra till den gröna omställningen och bättre resurseffektivitet. Den här miljön uppmuntrar till idéutbyte och inspirerar till tvärvetenskaplig forskning. Min forskning fokuserar på att designa affärsmodeller för företag som inför cirkulära materialflöden. Mer specifikt syftar den till att identifiera vilka aspekter av ett företags affärsmodell som behöver anpassas för att harmonisera med hållbarhetsmål och underlätta bättre beslutsfattande. Men data kan också spela en viktig roll i denna process. Exempelvis kan befintliga data om material användas för att bedöma ett projekts hållbarhet. Creaternity erbjuder därför en värdefull plattform där jag kan knyta kontakter med andra doktorander som jobbar med liknande frågor, vilket underlättar diskussioner och utbyte av kunskap.
Vad vill du göra i framtiden?
Jag börjar hitta inspiration för mitt forskningsämne. Jag skulle vilja dela upp det i två delar. En som fokuserar på de kommersiella aspekterna, så som utveckling och innovation av affärsmodeller, medan den andra handlar om datadriven automation i kommersiellt beslutsfattande. Om möjligt hoppas jag få fortsätta med min forskning efter att jag har avlagt doktorsexamen. Var vet jag inte, det kan bli här, vid ett annat svenskt universitet eller i mitt hemland. Alldeles oavsett av var jag hamnar tror jag att vårt nätverk kommer att fortsätta vara starkt eftersom vi delar gemensamma mål.
Eleftheria Sapountzaki: Enzymer som koldioxidinfångare

Varifrån kommer du?
I grew up in Heraklion, a city on the island of Crete, Greece. Both my family and environment made science and nature an important part of my life growing up. So, after high school, I moved to Athens to study chemical engineering, my initial motivation being to work with sustainable energy technologies. However, by the end of my studies biotechnology and microorganisms was what had drawn my interest, so that is what I decided I would like to work further on.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
At the end of my master’s, I wanted to do my thesis abroad, to experience a different country and educational environment. I was interested in the field of biotechnology and bioprocess, and the relevant group from my home university was collaborating with LTU. So, it seemed like a great opportunity to work in research in Sweden and experience a new and quite extreme for me (at least at that point) place. After completing my master’s degree, there was a PhD project here which seemed very interesting, so I decided to apply.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Reduction of CO2 emissions is a major target in our effort to mitigate climate change. That can be achieved, among other ways, by capturing and utilizing CO2, or by developing technologies related to green energy carriers, such as hydrogen. My research is focusing on developing a process to convert CO2 to formic acid using enzymes. Formic acid, apart from a useful chemical, is a liquid hydrogen carrier, which could be used to facilitate transport and storage of hydrogen. The reason why we are looking into enzymes for this conversion is because they operate at mild conditions, with high specificity, and could potentially provide an alternative to conventional chemical catalysts with lower environmental impact.
Varför är Creaternity viktigt?
It is important to have a network that can bring people together, encourage collaborations, and communicate what is happening in research in different fields. Also, zooming out of our focus and listening to other approaches and perspectives is valuable to broaden our scope and can lead to new ideas and synergies.
Vad vill du göra i framtiden?
There is still a lot to do within my PhD. After that, I want to continue working in a lab, doing research that can practically contribute to sustainability and learning more about bioprocesses.
Lisa-Marie Weniger: Väteförsprödning i rullningslager

Var kommer du ifrån?
Jag växte upp i Leoben i Österrike i en liten stad som är omgiven av skog och berg och som präglas av gruvindustri och stålproduktion. Jag tillbringade stora delar av min barndom utomhus vilket fick mig att utveckla en kärlek till naturen och en nyfikenhet på hur saker och ting fungerar. Nyfikenheten ledde till att jag började studera materialvetenskap. Kärleken till naturen gjorde att jag blev intresserad av hållbarhetsfrågor inom materialvetenskap.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Två saker. När jag började närma mig slutet av mina masterstudier ville jag fortsätta med tillämpad forskning för att kunna göra bidra till en mer hållbar framtid. Ett av områdena som verkligen fascinerade mig var vätgasindustrin, särskilt fossilfri stålproduktion och de utmaningar som det innebär, både för det stål ska produceras och för systemen som krävs i produktionen: rör, ventiler, kompressorer och, förstås, lagring. Luleå är en av pionjärerna inom vätgasforskning och fossilfri stålproduktion. Därför blev jag mycket glad då jag blev antagen till ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet som handlar om hur lagerstål påverkas av vätgas. En annan sak som lockade mig till Luleå är naturen här uppe. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur mycket jag tycker om naturen i norra Sverige, men i stället vill jag helt enkelt rekommendera alla som kommer hit att åtminstone vid ett tillfälle själva uppleva den.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
I korthet så försöker jag göra vätgasinfrastrukturen mer pålitlig i fråga om material. Min forskning handlar om väteförsprödning i rullningslager. För en effektiv användning av vätgas måste den komprimeras. En viktig komponent i vätgaskompressorer är rullningslager. Stålet som dessa rullningslager görs av utsätts för väteförsprödning. Det innebär att stålets mekaniska egenskaper påverkas negativt av vätgas. Min forskning kretsar kring att sätta kvalitetsmått, men framför allt kvantitetsmått, på den skada som vätgas åsamkar rullningslager.
Varför är Creaternity viktigt?
Vi måste bli bättre på att hitta hållbara lösningar. Creaternity främjar forskning inom hållbarhet. Dessutom möjliggör Creaternity samarbete mellan olika forskningsdiscipliner, vilket bidrar till innovativa lösningar – precis vad vi behöver!
Vad vill du göra i framtiden?
I det lilla perspektivet, att bli klar med mitt doktorandprojekt. I ett större perspektiv vill jag fortsätta med forskning och jobba för en hållbar framtid.
Bernd Weiss: Återanvändbara material och principer för cirkulär ekonomi i yttre rymden

Bernd Weiss forskningsprojekt syftar till att utforskar hur cirkulär ekonomi kan tillämpas inom rymdteknologi för att förbättra långsiktig hållbarhet i rymden och utvidga cirkulära praktiker bortom Jorden.
Var kommer du ifrån?
Jag är ursprungligen från Tyskland – ett land som är känt för sina bidrag till vetenskap och innovation. Numer hör jag hemma i Ohio, USA – känt för sitt historiska arv inom flygteknik. Jag har en examen i datavetenskap och började min yrkeskarriär som konsult inom affärsteknik vilket väckte mitt intresse för att få en fördjupad förståelse för processer och affärspraxis vilket så småningom förde mig tillbaka till den akademiska världen. Min livsresa tog en ny vändning när jag deltog i ett rymdprogram och fick chansen att lära mig om potentialen och fördelarna med rymdteknologi och det stora behovet av hållbarhet inom alla möjliga sorters olika mänsklig aktivitet. Jag blev inspirerad att söka svaret på den avgörande frågan: ”Vilken är den fundamentala bristen i vårt förhållningssätt till hållbarhet som måste åtgärdas för att vi ska kunna verka på ett hållbart sätt både i rymden och på jorden.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Sveriges ledarskap inom hållbarhet och grön omställning tog mig till Luleå tekniska universitet. Jag sökte efter en forsknings- och arbetsmiljö som uppmuntrar till kritiskt tänkande, inom ramen för projekt i forskningsfronten med ett tvärvetenskapligt förhållningssätt, vilket krävs för att bemöta de globala utmaningarna. Möjligheten att få delta i forskning med relevans för produktinnovation och rymdtekniska system bidrog till mitt beslut att komma till Luleå. Utsikterna för ett nära samarbete med Rymdcampus i Kiruna och ämnet rymdtekniska system, känt för sin stora kompetens inom rymdteknologi – från design, konstruktion och testning, till suborbitala rymdresor och uppskjutningar med låg omloppsbana – var avgörande för mitt beslut.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Min forskning undersöker skärningspunkten mellan produktinnovation för materiell cirkularitet och hållbarhet med utgångspunkt i bästa praxis från rymdindustrin och olika rymdprogram. Jag studerar rymdfarkosters livscykel och propagerar för en återanvändning av material inom rymdindustrin som ett hållbart alternativ till den konventionella avfallshanteringen. Resultaten kan leda till, inte bara en reducering av rymdskrot, utan också till argument och en framkomlig väg för att utvidga principer om cirkulär ekonomi i rymdindustrin. Genom att utvärdera de teknologiska, ekonomiska och designmässiga faktorerna som påverkar i vilken utsträckning rymdfarkoster kan återvinnas, syftar min forskning till att skapa en färdplan för framtiden inom vilken rymdfärder är ekonomiskt genomförbara samtidigt som de har en stark koppling till ekologisk hållbarhet.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity har en avgörande betydelse eftersom centrumbildningen förkroppsligar hållbarhetsskiftet inom alla industriella sektorer. Världen står inför en ekologisk kris och jag anser att jag som forskare har en skyldighet att ta fram effektiva lösningar på den krisen. Creaternity, med sitt fokus på en övergång från linjära till cirkulära ekonomier, erbjuder en plattform för forskare. Dessutom, överföringen av forskningsresultat stöds av det starka samarbetet mellan industrin och akademin inom Creaternitys projekt. Det är inom ramen för denna dynamiska forskningsmiljö som jag ämnar bidra genom att identifiera hindren för en mer hållbar praxis i rymden och genom att formulera genomförbara strategier som möjliggör ett systemskifte i rymdindustrin. Creaternitys förmåga att genomdriva förändring är rotad i ett gemensamt engagemang hos dess forskare för innovation och hållbarhet, vilket understryker behovet av omedelbar handling och förvaltning av framtiden. Det här förhållningssättet harmoniserar inte bara väl med mina forskningsambitioner men betonar också den avgörande roll som akademin har i att ta sig an globala hållbarhetsfrågor.
Vattenbaserade smörjmedel i elapparater

Mushfiq Hasan är doktorand i maskinelement. Hans forskning handlar om vattenbaserade smörjmedel i växlar och kullager.
Var kommer du ifrån?
Jag kommer från Bangladesh. Jag är född och uppvuxen i Dhaka, en stad som genomsyras av traditioner och kultur. Bangladesh är känt som landet med sex årstider. Landet ligger i världens största deltaområde. Inte undra på att Bangladesh är ett av länderna i världen som har drabbats hårdast av klimatförändringarna. Kanske är det därför som jag redan tidigt i livet började tänka på hållbarhetsfrågor. Jag studerade till maskiningenjör i mitt hemland. Senare fick jag chansen att göra en joint master’s degree vilket gav mig möjligheten att studera i tre olika länder: Storbritannien, Slovenien och Sverige.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Som en del av min master i tribologi, hamnade jag på avdelningen för maskinelement vid Luleå tekniska universitet för att fullfölja min avhandling. Avdelningen är en av de ledande i världen inom tribologi, i synnerhet inom den gröna omställningen. Direkt efter min mastersuppsats började jag jobba som doktorand inom hållbara vattenbaserade smörjmedel vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Volvo Carand SKF.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Smörjmedel är en vital del av motorindustrin eftersom den reducerar friktion och nedbrytning i roterande delar. Vattenbaserade smörjmedel är en växande teknologi med goda förutsättningar att bli ett hållbart alternativ till fossila smörjmedel. Övergången från konventionella smörjmedel till vattenbaserade smörjmedel kräver ett nytt sätt att tänka kring designen. I doktorandprojektet studerar vi hur dessa nya vätskor beter sig och vilka begränsningar de har då de används för att överföra rörelse mellan olika delar av en motor. Målsättningen är att komma till rätta med de svagheter som dessa vätskor har utifrån ett tribologiskt perspektiv.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity hjälper oss att förstå hållbarhetsutmaningarna på ett övergripande sätt och hur vi kan hantera dem genom att vetenskapliga innovationer. Forskarskolan hjälper oss att förstå våra egna projekt ur ett större perspektiv och hur vi kan bidra till en hållbar utveckling av samhället med vår forskning. Dessutom bidrar olika övningar och workshoppar om hållbarhet till att vi får nya perspektiv.
Vad vill du göra i framtiden?
Min målsättning är att växa som en hållbarhetsinriktad maskiningenjör med fokus på maskinelement. Eftersom 20 procent av världens totala energiförluster beror på friktion så tror jag att jag har goda förutsättningar att bidra till det globala målet om nollutsläpp av koldioxid.
Myrna Cortés Morales: Cirkulär användning av smörjmedel
.jpg)
Myrna Cortés Morales är industridoktorand i maskinelement. Hennes forskningsprojekt handlar om prestandan hos återvunnet smörjmedel.
Var kommer du ifrån?
Jag kommer från Mexikos östkust där jag växte upp med min (ganska stora) familj. Senare flyttade jag till landets minsta delstat: Tlaxcala, vilket är en väldigt lugnt men samtidigt livfull plats, full av kultur och historia, därav smeknamnet ”nationen födelseplats”. Jag reste runt i Mexikos södra stater vilket motiverade mig till att vilja jobba med att hitta lösningar för att skydda den vackra naturen som omger oss. Med detta i åtanke och inspirerad av en lärare i kemi bestämde jag mig för att ta en kandidat i nanoteknologi vilket bara ökade mitt intresse för hur ny teknologi kan påverka miljön.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Efter min kandidat ville jag lära mig mer om nanomaterial och kompositer. Därför sökte jag till ett joint masters programme i avancerad materialteknik. Luleå tekniska universitet var en av partnerna i utbildningen. Inte visste jag då att jag skulle bli kvar på Luleå tekniska universitet ett bra tag framöver! Efter att jag hade avslutat min master började jag jobba som forskningsingenjör tills möjligheten att söka tjänst som industridoktorand vid Luleå tekniska universitet dök upp. Eftersom projektet hade starka kopplingar till industrin och hållbarhet kändes det som en perfekt möjlighet för min fortsatta yrkeskarriär där jag samtidigt kunde bidra till att bevara naturen.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Jag jobbar tillsammans med SKF Recond Oil som har utvecklat en teknologi som maximerar livslängden hos smörjmedel vilket möjliggör cirkulär användning av olja. Smörjmedel är maskinernas själ, men dessvärre kommer de från icke-förnybara källor. Eftersom smörjmedel är en billig och lättillgänglig tillgång förbiser många industrier hur viktiga och värdefulla de är och gör sig helt sonika av med dem när de har nått sin slutpunkt i livscykeln. Genom att återanvända smörjmedel och skala upp processen kan livslängden förlängas. En sådan process potentiella bidrag till en hållbar och cirkulär ekonomi är enormt. Det ligger också i linje med Creaternitys målsättning att hållbarhet ska genomsyra hela värdekedjan.
Varför är Creaternity viktigt?
Om vi ska utvecklas som samhälle måste vi samarbeta med varandra. I det avseendet erbjuder Creaternity en plattform där forskare och industrin kan mötas vilket möjliggör fruktbara samarbeten och vidgade vyer. Genom denna dynamiska interaktion bidrar alla intressenter till det gemensamma målet – hållbar utveckling.
Vad vill du göra i framtiden?
Jag vill följa med varthelst livet tar mig! Jag har fortfarande lite kvar innan jag är färdig med mitt doktorandprojekt. Efter det hoppas jag få fortsätta med att bidra med mina kunskaper genom att utveckla och förorda olika hållbarhetslösningar, framför allt inom industrin.
Sepideh Gholizadeh Khasevani: Stablisering och solidifiering av metallförorenad mark med hjälp av bioaska

Min forskning handlar om sanering av spårämnen i jord. Projekttiteln är ”Stabilisering och solidifiering (S/S) av metallförorenad mark med hjälp av bioaska för att främja en cirkulär ekonomi.
Var kommer du ifrån?
Jag kommer från Iran, känd för sitt varierande landskap, stora kulturarv och sin uråldriga historia. Jag föddes i nordvästra Iran, i den historiska staden Tabriz, men jag växte upp i Teheran, landets livliga huvudstad. Där kom jag i kontakt med en mångfald av erfarenheter och perspektiv vilket förberedde mig för en livslång resa bestående av upptäckter och lärande. Min akademiska bana började i Shiraz University i Iran, där jag tog en kandidatexamen i kemi och påbörjade mitt utforskande av materiens mysterium och molekylernas intrikata dans. Angelägen om att fortsätta min bildningsresa och lära mig mer om forskningsfronten inom kemi fortsatte jag mina studier vid Sharif University of Technology i Iran. Där tog jag en masterexamen och disputerade. Under mina doktorandstudier fick jag den fantastiska möjligheten att gästforska i kemi vid Umeå universitet i Sverige under sex månader.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
De goda erfarenheterna av utbildningssystemet i Sverige vid Umeå universitet gjorde att jag ville fortsätta forska i landet. Jag började som postdoktor i ämnet materialteknik vid Luleå tekniska universitet. Senare antogs jag som doktorand i ämnet avfallsteknik. Det var visserligen en doktorandtjänst, men möjligheterna att få forska inom ett nytt område och samtidigt tillämpa mina redan förvärvade kunskaper gjorde tjänsten extra lockande. Dessutom innebar den en fantastisk möjlighet att fortsätta min akademiska karriär.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Jag forskar om stabilisering och solidifiering (S/S) av metallförorenad jord med hjälp av bioaska för att främja en cirkulär ekonomi. Många jordar världen över är förorenade av metaller och halvmetaller så som arsenik (As), bly (Pb), zink (Zn), koppar (Cu) och kadmium (Cd). Det måste utvecklas saneringsstrategier för dessa jordar eftersom höga koncentrationer av metaller och halvmetaller utgör en allvarlig fara för miljön och för människors hälsa. Stabilisering/Solidifiering är en vanlig metod för att immobilisera metaller och halvmetaller i jord. Projektet syftar till att utforska S/S-metoder för sanering av en förorenad plats i norra Sveriges genom att använda bioaska som bindemedel. Genom att använda stabiliserat material som byggmaterial kan användandet av cement minimeras. På så sätt används två avfallsprodukter, kontaminerad jord och bioaska, för att skapa en värdefull produkt i den cirkulära ekonomin.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity är ett dynamiskt nav som främjar tvärvetenskaplig dialog och samarbete, vilket bereder vägen för banbrytande idéer som sammanfogar insikter från olika forskningsfält. Creaternity omdefinierar forskarens roll genom att öka deras förmåga att samarbeta med olika intressenter inom forskning vilket illustrerar betydelsen av att integrera en mångfald av perspektiv för att få till stånd hållbar innovation. Genom att förena forskare med vitt skilda bakgrunden kan Creaternity fungera som en smältdegel. Den samarbetsinriktade forskningsmiljön är nyckeln till nytänkande och möjliggör för deltagarna att kollektivt sträva mot gemensamma mål från sina individuella utgångspunkter, vilket främjar utvecklingen av hållbara strategier.
Shafaq Zia: Att använda ultraljud i additiv tillverkning

Shafiq Zia är doktor i signalbehandling vid Luleå tekniska universitet. Hennes forskningsprojekt handlar om att utveckla icke-destruktiva metoder för additiv tillverkning med hjälp av ultraljud.
Var kommer du ifrån?
Jag kommer från den mylllrande staden Lahore i Pakistan vars rika kulturarv, fantastiska mat och livfulla atmosfär har präglat mig. Jag fullgjorde både min grundutbildning och min utbildning på avancerad nivå till elektroingenjör vid COMSATS University of Islamabad, Lahore Campus. Det gav mig en stabil grund av ingenjörsfärdigheter och forskningsförmåga att stå på. Jag tycker om att resa i Pakistan, men min önskan att utforska Europa har varit en drivkraft att söka mig utomlands. Sverige, som är min första internationella erfarenhet av yrkesliv, har visat sig vara fantastisk.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Jag har alltid velat doktorera och få fördjupade kunskaper inom mitt expertområde. Möjligheten till en ny utmanin genom att studera utomlands lockade mig. Luleå tekniska universitet stack ut som ett utmärkt val, särskilt mot bakgrund av sin excellens inom forskning och sina nytänkande forskningsprogram. Dessutom erbjöd läget i norra Sverie än unik blandning av akademiska möjligheter och en spännande miljö.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Min forskning handlar om att utveckla icke-destruktiva metoder för kvalitetsbedömning och proceskontroll av additiv tillverkning med hjälp av ultraljud. Genom att maximera kontrollen över processen och egenskapen hos materialet i additiv tillverkning är vår ambition att minimera spill, öka potentialen till återvinning, tillförsäkra kvaliteten i komponenterna, möjliggöra anpassad tillverkning och i förlängningen bidra till att minska koldioxidutsläppen i komponenternas livscykler.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternitys tvärvetenskapliga förhållningssätt förenar människor från många olika forskningsområden och får dem att samarbeta för att lösa de många akuta ekologiska och ekonomiska utmaningar världen står inför för att bana väg för en mer hållbar framtid.
Vad vill du göra i framtiden?
I framtiden föreställer jag mig att jag jobbar i gränslandet mellan industri och tillämpad forskning där jag kan bidra till utvecklingen av praktiska lösningar. Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som framtiden kan bereda mig.
Mohamed Elnourani: ”Jag vill förverkliga återvinningsteknikens fulla potential”

Mohamed Elnouranis forskningsprojekt syftar till att förbättra effektiviteten inom återvinningen i industrin, med fokus på metallindustrin.
Var kommer du ifrån?
Jag kommer från Sudan, där jag tillbringade min barndom några meter från Nilen. Jag växte upp i en miljö präglad av en rik afro-arabisk kultur. Min akademiska resa började med en kandidatexamen i maskinteknik från Sudan University of Science and Technology. Därefter jobbade jag i olje- och gassektorn och hjälpte främst sudanesiska företag med att implementera kvalitetsstandarder och policyer. Min CV inkluderar även erfarenheter på gräsrotsnivå i landsbygdsregioner i Sudan, vilket gav mig en djupgående förståelse för lokala behov när det gäller energi och material. 2019 inledde jag ett nytt kapitel i och med att jag flyttade till Sverige för att ta en magisterexamen vid Högskolan i Jönköping, som ligger naturskönt vid den fridfulla sjön Vättern. Därefter gick jag över till Northvolt, en föregångare inom det växande området hållbar batteriteknik.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Flera faktorer sammanföll vilket gjorde att jag hamnade på Luleå tekniska universitet. Först och främst väckte mitt arbete på Northvolt ett intresse för hållbar produktion, ett ämne där Luleå tekniska universitet och Northvolt redan har ett samarbete. För det andra handlade min masteruppsats, som var kopplad till Volvo GTO, framför allt om att optimera tillverkningsbeslut. Det är en fråga som även genomsyrar mitt nuvarande projekt, ToolTrace. När Luleå tekniska universitet utlyste en doktorandtjänst som sammanförde dessa olika aspekter, såg jag det som en oemotståndlig möjlighet. Luleå tekniska universitet präglas av en unik synergi som främjar ett klimat av samarbete, öppenhet och kreativitet.
Vad är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Mina forskningsinsatser inom Creaternity kretsar kring kopplingen mellan mänskligt beteende och cirkulära ekonomiska strategier, speciellt inom metallindustrin. För närvarande har vi sofistikerad återvinningsteknik, men deras fulla potential förblir outnyttjad på grund av beteendemässiga och organisatoriska hinder. Min forskning syftar till att skapa kunskap och beslutsmodeller utformade för att stärka samarbetet mellan småföretag och teknikleverantörer, och därigenom förbättra effektiviteten hos återvinningsstrategier i industriella sammanhang.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity fungerar som en ovärderlig inkubator som sammanför unga, nyfikna hjärnor från olika discipliner men med gemensamma mål. Programmets rådgivningsstruktur spänner över olika institutioner vilket berikar forskningsmiljön och inbjuder till en mångfald perspektiv och metoder. I grund och botten fungerar Creaternity som en multidisciplinär smältdegel som engagerar intressenter från såväl akademi som industri. Denna kollektiva intelligens påskyndar dekonstruktionen och lösningen av komplexa frågor och påskyndar därigenom målet - att skapa ett hållbart och resurseffektivt samhälle.
- Kontakta Mohamed Elnourani
Stephanie Rusch Fehrmann: ”Min forskning syftar till att återvinna näringsämnen från avloppsvatten”

Stephanie Rusch Fehrmanns projekt handlar om att återvinna näringsämnena i avloppsvatten och samtidigt förhindra övergödning.
Var kommer du ifrån?
Jag är från södra Chile, jag växte upp på landsbygden omgiven av storslagen natur. Jag flyttade 100 mil till huvudstaden Santiago, för att studera bioteknik. Jag har alltid trott att biologi är ett bra verktyg för att lösa våra miljöproblem. Jag tog min master i kemi- och bioprocessteknik vid Hamburgs tekniska universitet. Medan jag studerade arbetade jag också för Avloppsinstitutet. Jag avslutade med min masteruppsats vid University of Auckland New Zealand. Senare arbetade jag på Hamburg University of Technology, Tyskland. Jag flyttade till Luleå i september 2021. Under juli 2022 fick jag erfara den fantastiska upplevelsen av att arbeta som volontär för sanitet på landsbygden i Mexiko.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
I Chile arbetade jag som volontär för lågavlönade vuxna och studenter. Där upptäckte jag en av mina största passioner: undervisning. Senare i mina studier upptäckte jag också hur spännande och viktig forskning är. Det gjorde att jag tidigt blev på det klara med att jag ville göra en karriär inom akademin. Det var tydligt att jag behövde en doktorsexamen. För mig var det inte viktigt var i världen jag skulle bedriva mina forskningsstudier. Det viktiga för mig var att de skulle handla om något intressant som skulle kunna hålla mig motiverad i många år. När det utlystes en doktorandtjänst i Luleå, som kombinerar alla mina tidigare erfarenheter med mina förväntningar på en intressant forskningsfråga, ansökte jag. Luleå tekniska universitet har en forskningsmiljö med mycket positiv energi som genomsyras av samarbetsvilja och en ambition att stödja varandra.
Vilket är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
För att föda stadsbefolkningen använder jordbruket gödningsmedel, mestadels NPK (kväve, fosfor och kalium). Produktionen av oorganiskt kväve är energikrävande och kräver oftast naturgas, medan fosfor och kalium kommer från gruvor. När vi konsumerar maten hamnar det mest av dessa näringsämnen i toaletten (svartvatten). Svartvatten blandas med gråvatten (duschar, handfat, tvättmaskiner etc.) i våra avloppssystem. De innebär att näringsämnena är mycket utspädda men samtidigt måste de tas bort för att undvika övergödning vilket leder till bland annat algblomning.
Min forskning syftar till att avskilja svartvattnet från gråvattnet och koncentrera det för att kunna producera ett gödningsmedel som inte bara innehåller NPK, utan även en rad andra makro- och mikronäringsämnen som är nödvändiga för friska jordar och växter.
Varför är Creaternity viktigt?
Det viktigaste med Creaternity för mig är nätverket med andra unga forskare från vitt skilda fält men med liknande målsättningar. Jag tror också att det som berikar forskarskolan är att den kräver att vi har en handledare från en annan institution, vilket gör att vi implementerar olika metoder och perspektiv i vår forskning.
- Kontakta Stephanie Rusch Fehrmann
Yuvarajendra Reddy: ”Jag forskar om digitala tvillingar för hållbarhet inom produktionsmetrologi”

Yuvarajendra Reddy är doktorand inom experimentell mekanik och arbetar med att utveckla verktyg för digitala tvillingar inom produktionsmetrologiska sektorer.
Var kommer du ifrån? Var har du varit tidigare?
Jag är från en stad som heter Bengaluru, känd som Indiens Silicon Valley. Platsen är känd för sitt behagliga ljumma väder hela året och sin frodiga grönska. Och maten är otroligt utsökt och erbjuder ett brett utbud av varianter för att tillfredsställa alla smaker. Jag är ensambarn och växte upp i en gemensam familj med mina morföräldrar. Från och med nu har jag besökt de flesta Schengenländerna och Balkanländerna (19 närmare bestämt) och ser fram emot att besöka fler. Mitt perspektiv på att se saker förändras när jag reser, vilket utsätter mig för kulturella skillnader, träffa främlingar, uppleva naturen och, viktigast av allt, spänningen av att vara på en främmande plats är min typ av dopamin.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
När jag tog examen från min hemstad med en kandidatexamen i flygteknik, tvingade mina föräldrar mig tekniskt att åka utomlands för min magisterexamen bara för att få mig ur min komfortzon. Och det var så jag flyttade till Linköping i Sverige för min master i flygteknik. Trots min mastersexamen var jag fortfarande inte klar med lärandet, så jag övervägde att ta en examen till i maskininlärning. Vid det tillfället upptäckte jag doktorandtjänsten vid LTU, som verkade vara den perfekta passformen för mig att överbrygga vätskedynamik med maskininlärning och göra karriär av det.
Vilket är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Creaternity strävar efter att minska jungfrulig resursutvinning och koldioxidavtryck genom att öka livstidsvärdet för en produkt. Ett sätt att ta itu med detta genom digitalisering är att implementera digitala tvillingar i tillverkningssektorer, vilket optimerar resursutnyttjandet så mycket som möjligt. En digital tvilling består i allmänhet av mjukvaruplattformar, algoritmer, hårdvarukomponenter och moduler av fysiska system. Jag arbetar med att utveckla verktyg som gör att Digital Twins kan interagera med fysiska system i realtid och fatta beslut i farten utifrån empiriska data och modeller, som binder systemet till att fungera under optimala förhållanden, och därmed minskar resursslöseri.
Varför är Creaternity viktigt?
'Ju fler desto bättre'. Creaternity är en tvärvetenskaplig plattform som för många enskilda intressenter från akademi och industri från olika områden att arbeta med samma slutmål. Creaternity främjar samarbete, som hjälper till att bryta ner problemet i enklare delar och närma sig problemet med olika tankesätt, vilket leder till minskad FoU-tid för att uppnå ett koldioxid- och resursneutralt samhälle.
Vad vill du göra i framtiden?
Jag skulle föredra "resan" än "destinationen". Även om destinationen är ganska tillfredsställande, går den emot principen att jag antog "Seek Discomfort". I det här skedet av min resa är jag inte särskilt noga med någonting och kommer att basera mina beslut på den framtida utvecklingen. Industri och ledning är två områden som jag tänker på, men forskning är "det" området för min expertis.
- Kontakta Yuvarajendra Reddy
Marina Corvo Alguacil: ”Kolfiber kan göras överkomligt och hållbart”

Marina Corvo Alguacil är doktorand i Polymeric Composites och forskar om återvinning av kolfiberavfall.
Var kommer du ifrån? Var har du varit tidigare?
Spanien är mitt hemland, en plats för sol och varma vintrar. Jag växte upp i ett litet samhälle i ett skyddat område, skog har alltid varit mitt hem. Mitt släktträd är stort, så våra sammankomster brukar vara stora och högljudda. Under avslutningen av mina studier fick jag chansen att uppleva Spanien, Frankrike och Sveriges utbildningssystem och livsstilar. Det är en upplevelse som internationell student som jag uppskattar djupt. Jag är en resenär av naturen, ett svart hål fullt av energi som mest spenderas på sport och utomhusaktiviteter.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Jag gick sista året på min kandidatexamen i industriell teknologi i Barcelona (UPC) när jag gick med i ett 3-årigt program för att bli materialingenjör. Jag tillbringade 1,5 år i Nancy (Frankrike) och avslutade mina studier vid Luleå Tekniska Universitet (LTU). Efter att jag var klar arbetade jag i fyra år som ingenjör innan jag tog en doktorsexamen som tog mig tillbaka till LTU.
Vilket är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
I sitt nuvarande tillstånd förbrukar kolfiberindustrin stora mängder energi för att leverera en dyr produkt. En produkt som bara når applikationer där dess mekaniska egenskaper gör det värt investeringen. Min forskning är ett bidrag till ett cirkulärt system för kolfiber, ett tillskott mot hållbarhet. En som ger tillgängliga och prisvärda kolfiberkomponenter. Produkter som kan återvinnas med sina komponenter återanvänds om och om igen.
Varför är Creaternity viktigt?
Att koppla samman forskare, skapa ett nätverk, dela kunskap och kombinera erfarenheter är nyckeln till innovation. Skaparskapet är mötesplatsen som gör att de föreningarna kan skapas, trots allt arbetar vi tillsammans mot samma mål från olika utgångspunkter.
Vad vill du göra i framtiden?
Att inte gå någonstans, att leva nuet är viktigt. När jag är klar skulle jag vilja etablera mig i norra Europa och gå tillbaka till branschen. Forskning är det som gör förändring möjlig, men det är det industriella intresset som driver den framåt.
- Kontakta Marina Corvo Alguacil
Daria Kolbas: ”Friktionsprovning och slitageprovning bidrar till kärnreaktorernas långsiktiga säkerhet”
.jpg)
Daria Kolbas är doktorand i Maskinelement och forskar om testning av friktions- och slitmaterial för kärnreaktorer.
Var kommer du ifrån? Var har du varit tidigare?
Jag är ryss, och även med tanke på mitt lands rykte tror jag att vår kultur och våra traditioner har hjälpt mig att bli en nyfiken, öppen och omtänksam person. Jag tog min kandidatexamen och min masterexamen vid universitetet för olja och gas, vilket hjälpte mig att bli en stor förespråkare för alla typer av alternativa energiproduktionsmetoder utöver fossila bränslen. Under mina studier fick jag möjlighet att arbeta på ett forskningscenter i Österrike. Miljön i en internationell vetenskaplig organisation gav mig en dröm om att åtminstone pröva mig fram som medlem av en forskargrupp.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
Jag letade efter ett projekt där mina kunskaper och erfarenheter kan tillämpas. Tjänstebeskrivningen vid LTU såg ut att passa perfekt, eftersom den inte bara stämde överens med min bakgrund utan också med mina intressen. Kombinera det med den mest vänliga och trevliga intervju som jag känner till i min informationsbubbla, och vi får mig att påbörja det andra året av min doktorsexamen vid LTU.
Vilket är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Min forskning är den integrerade delen av ett SUNRISE-projekt som syftar till att utforma en liten modulär blykyld forskningsreaktor. I projektet motiveras vi av att visa hur säkerhet, cirkuläritet och hållbarhet blev högsta prioritet och integrerade delar av alla kärnkraftsrelaterade forskningsprojekt. Materialprovning av friktions- och slitstyrka (vårt CiNEMaT-projekt) ger information om materialens nedbrytningsmekanism och beteende under reaktorns driftsförhållanden. Därför bidrar vi till förbättrad långsiktig säkerhet och produktivitet för nästa generations kärnreaktorer och delar med oss av tillförlitlig vetenskaplig kunskap om kärnkraftens moderna tillstånd.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity handlar om att vidga horisonterna när det gäller att förstå vad det innebär att vara forskare och hur man kommunicerar mellan intressenterna i vår forskning. Perspektiv från människor från olika områden visar hur sammanlänkad vår forskning kan och bör vara för att genomföra innovationer med hållbarhet i åtanke.
Vad vill du göra i framtiden?
På väg att slutföra ett värdefullt forskningsprojekt. Jag tror att jag är precis där jag ville vara och anstränger mig för att både njuta av resan och uppnå hyggliga resultat. När jag väl är klar med min doktorsexamen vill jag fortsätta att arbeta inom det här området, och det finns fortfarande tid att bestämma om det ska bli industrin eller den akademiska världen.
- Kontakta Daria Kolbas
Haiman Hu: "Jag utvecklar hållbara solid-state litiumjonbatterier"

Haiman Hu är doktorand i energiteknik och arbetar med att utveckla hållbara solida litiumjonbatterier.
Var kommer du ifrån? Var har du varit tidigare?
Jag kommer från Kina, ett mystiskt och urgammalt land. Den tredje längsta floden i världen, Chang Jiang-floden, rinner genom min hemstad, så vi har många aktiviteter inom fiske och många sätt att tillaga fisk. Under min masterexamen ägnade jag mig åt forskning av kolmaterial i batterier inom materialkemi vid Fuzhou University, vilket hjälpte mig att lära mig mer och väckte mitt intresse för biomassamaterial. Sedan åkte jag till Sverige för att studera vidare och upplevde ett annat utbildningssystem och sätt att leva, vilket är mycket intressant och värdefullt.
Hur hamnade du på Luleå tekniska universitet?
LTU:s arbetsbeskrivning matchade min bakgrund och intressen. Det ligger i norra Sverige, där mycket biomassamaterial skulle kunna vidareutnyttjas och utvecklas. Därför är det mycket lämpligt att vara på LTU för att utveckla biobaserade hållbara batteriprojekt inom detta område.
Vilket är ditt forskningsbidrag till Creaternity?
Numera förbränns och deponeras de flesta biomassarester och avfall, såsom metallelement (Co, Ni, Mn, etc.), cellulosa, lignin, SiOx etcetera utan att utnyttjas väl. Min forskning utvecklar hållbara litiumjonbatterier med hög energidensitet med hjälp av biobaserade och återvunna material. Det kan minska batteritillverkningskostnaderna och öka batteriets hållbarhet.
Varför är Creaternity viktigt?
Creaternity har etablerat en plattform för tvärvetenskaplig kommunikation och samarbete, vilket gör att vi kan skapa innovativa idéer som kombineras med andra discipliner.
Vad vill du göra i framtiden?
Jag är inte säger på vad jag vill ännu, jag har fortfarande mycket tid på mig att överväga det. När jag är klar med mina studier skulle jag vilja göra grundforskning inom akademin och samarbeta med företag för att lösa några praktiska problem.
- Kontakta Haiman Hu
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning