Hitta liv på dvärgplaneten
Luleå tekniska universitet kan komma att revolutionera forskningen genom att landa på dvärgplaneten Ceres med projektet CALICO. Målet med CALICO, vilket står för Ceres Autonomous Lander Into Crater Occator, är att landa på Ceres och analysera dess ytmaterialet. Projektet har gått vidare i Europeiska rymdorganisationens (ESA) urvalsprocess.
Ceres tillhör gruppen havsvärldar, det vill säga solsystemkroppar där stora mängder flytande vatten finns eller har funnits. Forskning kring dessa typer av kroppar har ökat eftersom det är möjligt att de har haft eller har liv.
CALICO kommer att landa på dvärgplaneten Ceres i en krater som kallas för Occator, där saltrika avlagringar pekar på att saltlag har brutit ut på ytan. Där kommer CALICO använda avancerade verktyg och instrument från ledande forskningsinstitut runtom Europa för att analysera ytmaterialets kemi, mineralogin, geologin och fysik. Forskarna kommer även försöka ta reda på om det finns vätskor under ytan på Ceres.
CALICO-konsortiet består av mer än 80 forskare från institutioner i Europa, Japan och Nya Zeeland. Instrumentbidrag föreslogs av institut från Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Sverige och Storbritannien. Förslagsstudien fick också stöd av rymdbolag i Tyskland och Polen.
Uppdaterad: