
Distansbaserad monitorerad träningsbehandling av ankyloserande spondylit med VR och maskininlärning
I projektet används VR-glasögon för specifika test och träningsövningar för rörlighet, balans och rörelsekontroll hos personer med ankyloserande spondylit.
Ankyloserande spondylit (axSpA) är en kronisk reumatisk sjukdom som debuterar främst bland unga vuxna och leder bland annat till stelhet i rygg och nacke. Senare studier har även visat på nedsatt balans och rörelsekontroll. Behandlingen idag består av inflammationshämmande läkemedel och fysisk träning, vanligtvis i form av styrke-, konditions- och rörlighetsträning.
Genom VR-teknik kommer vi använda specifika test och träningsövningar som ger precisa data på rörelsefunktioner; denna data kommer i sin tur analyseras med nya maskininlärningsmetoder för att identifiera unika mönster som vägleder vårdgivarna till individanpassad bedömning och behandling i enlighet med precisionshälsa.
Syftet med projektet är dels att öka kunskaperna kring funktionsnedsättningar vad gäller balans och rörelsekontroll hos personer med axSpA, dels utvärdera användbarhet och effekter av skräddarsydd distansbaserad monitorerad VR-träning. Vår förhoppning är att behandlingen ska bidra till minskade sjukdomseffekter genom gynnsammare hållningsmönster, balans och rörelsekontroll, vilket inte studerats tidigare för denna patientgrupp.
Kontakt
Distansbaserad monitorerad träningsbehandling av ankyloserande spondylit genom virtuell verklighet (VR) och maskininlärning – STAR-VR är ett tvärvetenskapligt projekt mellan fysioterapi, medicinsk vetenskap och maskininlärning vid LTU i samarbete med Sunderby sjukhus (Region Norrbotten) och medicinteknikföretaget Curest AB.
Uppdaterad: