Hoppa till innehållet

Birgitta Bergvall-Kåreborn installerad som rektor

Publicerad: 19 februari 2018

Det var en högtidlig dag på Luleå tekniska universitet på måndagen, när Birgitta Bergvall-Kåreborn installerades som ny rektor och förra rektor Johan Stertes porträtt, målat av konstnären Kristina Nilsdotter, visades upp för första gången.

Birgitta Bergvall-Kåreborn är Luleå tekniska universitets sjätte rektor – tredje kvinnan på posten – sedan lärosätet inrättades 1971.

Hon tillträdde den 1 december 2017 men i går hölls den högtidliga installationen av henne som rektor i Aula Aurora på Luleå tekniska universitet, inför studenter, medarbetare och gäster från företag, kommun, myndigheter och organisationer.

Tal och musik

Musikhögskolans kammarkör, under ledning av dirigent Erik Westberg, stod för musiken och tal hölls av bland andra universitetsstyrelsens ordförande Eva Nordmark, tidigare rektor Johan Sterte och Birgitta Bergvall-Kåreborn själv.

Hon lyfte bland annat fram lärosätenas viktiga roll för att ett öppet och demokratiskt samhälle.

– Vi finns till för att säkerställa utbildning och forskning av högsta möjliga kvalitet, som bidrar till ett attraktivt och hållbart samhälle. Det är vårt syfte och vår mening och det är därför vi är så viktiga för det samhälle vi verkar inom och är en del av, sa Birgitta Bergvall-Kåreborn i sitt installationstal.

Avgående rektor väljer konstnär

Tidigare under dagen avtäcktes också porträttet på Luleå tekniska universitets förra rektor Johan Sterte. Det är en tradition att den avgående rektorn själv väljer vilken konstnär från regionen som ska måla porträttet, och Johan Stertes val föll alltså på Kristina Nilsdotter, född i Luleå och bosatt i Nordmaling. Hennes verk har flera gånger visats på Liljevalchs vårsalong.

– Jag har figursågat olika lager av träfiberskivor och lagt i relief, berättar Kristina Nilsdotter om det detaljrika porträttet på Johan Sterte, målat i vinyl och olja.

Taggar