Hoppa till innehållet

Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet firar 40 år

Publicerad: 9 oktober 2018

Hösten 1978 slog Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet upp dörrarna för första gången. 40 år har passerat och mängder av givande samarbeten, fantastiska människor samt kulturell och konstnärlig utveckling har bidragit till att göra Musikhögskolan i Piteå till ett av Sveriges kreativa nav.

I höst firas detta rejält med en mängd arrangemang kopplade till jubileet. Bland höstens programpunkter finns allt från orgelkonserter till opera och föreläsningar om Spotify och musikhistoria.

– Det har varit 40 år fyllda av kulturell och konstnärlig utveckling och det vill vi givetvis uppmärksamma, säger Bo Jonsson, universitetslektor och avdelningschef på Luleå tekniska universitet.

Firar med gratisfestival

En självklar höjdpunkt sker lördagen den 20 oktober då allmänheten välkomnas till festival i Studio Acusticum på universitetsområdet där man kommer bjudas på framträdanden av både studenter och anställda vid Musikhögskolan.  

– Det blir en hel dag och kväll full av upplevelser. Vi kommer bjuda på allt från symfoniorkesterkonsert till orgel, gitarr, blues, Beatles och ett potpurri av populärmusik från år 1978 till 2018. Det kommer finnas något för alla! Dessutom är festivalen helt gratis. Vi tycker det blir ett roligt sätt att fira 40 år tillsammans med allmänheten, berättar Bo Jonsson.

Bred kompetens

Dagen innan festivalen tjuvstartar firandet på Musikhögskolan med jubileumsmiddag och konsert för särskilt inbjudna. De öppna arrangemangen kommer sedan löpa fortgående under hela hösten fram till den traditionsenliga julkonserten den 13 december. Programmet är sammansatt för att visa på den stora bredd som verksamheten på Musikhögskolan erbjuder.

– Grundtanken med programmet är givetvis att fira att vi fyller 40 år, men också att visa upp oss mot samarbetspartners, allmänhet och näringsliv på olika arenor både i våra egna lokaler och ute på staden. Vi har därför satt ihop ett brett program där vi får möjlighet att visa upp vår mångsidighet. Vår förhoppning är att ännu fler ska upptäcka oss som en spännande arrangör av olika kulturella upplevelser och givetvis stärka samarbetet med våra samarbetspartner och näringslivet, säger Bo Jonsson.

Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn ser fram emot firandet och lovordar Musikhögskolans betydelse för universitetet och regionen.

– Musikhögskolan och vår samlade konstnärliga verksamhet är väldigt viktig för universitetet som helhet, men också för hela regionen. Den ger oss en unik profil bland svenska lärosäten och möjliggör nya och spännande forskningsområden och utbildningar i tvärsnittet mellan teknik, konst och människa.

Taggar